Ett urval av våra sidor

Asiatisk elefant

Kännetecken

Den asiatiska elefanten skiljer sig från den afrikanska elefanten på flera sätt. De tydligaste skillnaderna är att den asiatiska elefanten har mindre öron, mindre skrynklig hud, och har mindre eller saknar oftare betar.

Utrotningshotade på grund av skövlad regnskog

I vilt tillstånd lever de asiatiska elefanterna i tät djungel eller skog och det kan därför...

Surikat

Kännetecken

Surikaten tillhör de minsta av familjen manguster.

Levnadssätt

Surikater bor i hålor tillsammans med 10-15 andra surikater. En hel koloni surikater kan bestå av ett 30-tal djur. När surikater är ute och rör sig är det alltid minst en som står vakt. På sina två ben sträcker sig surikaten upp och spanar efter rovdjur som rävar, sjakaler eller örnar. När ett...

Snöleopard

Kännetecken

Snöleopardens päls är ljust grågul med mörka fläckar. Från buken till strupen är pälsen helt vit. Tassarna är stora och täckta med tjock päls och fungerar ungefär som snöskor för snöleoparden. Svansen är ovanligt lång, ofta längre än kroppen, och används dels för skydda nosen när det är extremt kallt. Snöleopardens ögon är blågrå. För att spara värme är öronen små och...

Järv

Järven kallades för i tiden för fjällfräs vilket betyder fjällkatt. Dess fornnordiska namn finns i förvanskad form kvar i tyskan Vielfraß och betyder mångätare.

Kännetecken

En vuxen järv är mellan 70-90 cm långa plus en svan mellan 15-25 cm. Kroppen är förhållandevis kort med kraftiga ben. Huvudet är stort och nosen trubbig. Eftersom järven lever i kalla klimat är ögon och öron...

Kulan

Kännetecken

Kulan blir cirka 130 cm hög och väger mellan 200-250 kilo. Pälsen är ljust brun och vit underifrån.

Utbredning och levnadssätt

Kulan är ett flockdjur som lever på buskstäpperna. Hjordarna kan bli mycket stora och nå upp till 300 individer.

Föda

Kulan äter främst gräs.

Hot

Dess naturliga fiende är...

Gråsäl

Kännetecken

Huvudet på gråsälen gör den lätt att känna igen från andra sälarter. Den saknar helt panna och får därmed en lång nos som sträcker sig rakt mot hjässan. Näsborrarna är vitt skilda från varandra. Gråsälens färg är vanligtvis grå, mörkare upptill och ljusare under. Vid födseln väger gråsälen cirka 10 kg och har en gulvit päls. Ungen går upp i vikt med cirka två kilo per dag...