Ett urval av våra sidor

Leopard

Kännetecken

Det tydligaste kännetecknet för leoparden är dess fläckiga päls. De flesta leoparder är orangegula med svarta fläckar. Den svarta pantern är en leopard med två recessiva gener vilket skapar en svart päls där de svarta fläckarna svagt kan anas. Även om det är ovanligt med den här typen av recessiva gener så förekommer det även bland andra kattdjur.

Leoparden...

Mantelbabian

Förekomst

Mantelbabianen är den mest nordligt förekommande babianen med ett utbredningsområde i nordöstra Afrika som sträcker sig längs västkusten av Röda havet från Egypten till Eritrea, Etiopien och Somalia. Den förekommer även på Arabiska halvön.

Kännetecken

Hanarna är silverfärgade och har en silvergrå man som sträcker sig över huvudet och skuldrorna....

Snöleopard

Kännetecken

Snöleopardens päls är ljust grågul med mörka fläckar. Från buken till strupen är pälsen helt vit. Tassarna är stora och täckta med tjock päls och fungerar ungefär som snöskor för snöleoparden. Svansen är ovanligt lång, ofta längre än kroppen, och används dels för skydda nosen när det är extremt kallt. Snöleopardens ögon är blågrå. För att spara värme är öronen små och...

Ekorre

Ekorren kallas även för europeisk ekorre eller röd ekorre. Vi har här valt att enbart benämna arten som ekorre.

Kännetecken

Pälsen är rödbrun bortsett från under kroppen där den är vit. Variationer av pälsfärgen kan dock förekomma mot det mörkare och gråare håller. Ekorren fäller pälsen två gånger om året i samband med att den byter till vinter eller sommarpäls. Vinterpälsen är...

Flodhäst

Kännetecken

Flodhästar är i regel stora djur. Normalt kan en flodhäst bli fem meter lång och cirka 1,5 meter hög. En flodhäst kan väga mellan 2 700-4 500 kilo. Av landdjuren är den enbart elefanterna som är större. För att trivas behöver flodhästen tillgång till vatten med gräs. Tidigare har flodhästen funnits över hela Afrika ända upp längs med Nilen i Egypten. Idag finns flodhästar...

Gråsäl

Kännetecken

Huvudet på gråsälen gör den lätt att känna igen från andra sälarter. Den saknar helt panna och får därmed en lång nos som sträcker sig rakt mot hjässan. Näsborrarna är vitt skilda från varandra. Gråsälens färg är vanligtvis grå, mörkare upptill och ljusare under. Vid födseln väger gråsälen cirka 10 kg och har en gulvit päls. Ungen går upp i vikt med cirka två kilo per dag...