Kattalemur

Lemur catta
Fakta
Utbredning: 
sydvästra Madagaskar
Kroppslängd: 
50 cm
Livslängd: 
25-30 år
Föda: 
frukter, löv, blad
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

En av världens mest kända halvapor är kattalemuren/ringsvansmakin. Trots de två olika namnet är det samma djur som benämns. Namnet kattalemur kommer från att deras läte påminner mycket om kattens. Namnet ringsvansmakisyftar på deras svart- och vitrandiga svansar. Vi har valt att hålla oss till namnet kattalemur i fortsättningen av texten. Färgen på kattalemurernas päls är antingen grå eller brun, magen tillsammans med ansiktet och öronen är vitt. Runt ögonen har de nästan svarta ringar. Kattalemuren tycker mycket om att stå i solen och sola.

Föda

Av halvapor är det kattalemuren som tillbringar mest tid av alla på marken, men de har inga problem med att klättra upp bland träden för att till exempel nå föda som frukter. Större delen av deras föda består av frukter (cirka 70 %) och resterande del är växter och blad (cirka 30 %).

Hierarki och social rang

Social rang är viktigt inom gruppen och kattalemuren är även en av de få lemurarter som håller revir. De håller sig hela tiden inom sitt revirs gränser och vandrar väldigt sällan utanför det. Reviren markeras ut genom de doftkörtlar som sitter på kroppen. Till skillnad från många andra djurarter är det honorna som har högst rang. I strid, vilket är kattalemurens sätt att rangordna varandra, är det oftast honorna som vinner och därmed får högst rang.

Fortplantning och parning

När kattalemurerna blivit omkring ett och halvt år gamla är de könsmogna och parar sig i regel nu för första gången. Honan är därefter dräktig i cirka fyra och en halv månad. Tvillingfödslar är sällsynta men förekommer. Mamman ansvarar för ungen och bär med den under de två första veckorna. Ungarna diar sedan från mamman i cirka tre månader innan de börjar klara sig själva. Oftast är det honorna som tar hand om ungarna men även hannar som har högre rang kan få hjälpa till.

Kommentarer

Jag tycker att faktan var jättebra! Vi håller på och jobbar med djur i skolan och jag jobbar med lemurer!<3 Men jag gav en fyra för att jag tycker att det borde stå lite mer om tex. deras bon, förekomst mm. Coolt att va först! iallafall tror jag det! XD<33

Grymm text, hjälpte alot!

bra text men jag tycker att ni ska skriva mer kattalemur för vi jobbar med den

bra

Jag skriver om kattalemur på mitt jobb men även i en bok.
Jag tycker att det här är härlig men även en kul fakta, men jag tycker inte som ni att det ska stå mer om vad dom bor det tycker jag inte.
Det är en bra men en rolig och en härlig text.

awsome nice

En bra text!

vem är det som har skrivet denna text dvs vem är författaren?

Lägg till ny kommentar