Rådjur

Capreolus capreolus
Fakta
Utbredning: 
Europa
Kroppslängd: 
70-75 cm
Mankhöjd: 
65-70 cm
Vikt: 
23-28 kilo (hane), 20-26 kilo (hona)
Livslängd: 
10-12 år
Föda: 
örter, lövträd, gräs, svamp
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Rådjuren är väldigt små i förhållande till andra hjortdjur. Med en mankhöjd mellan 60-70 cm och vikt på 20-30 kilo tillhör de minsta. Namnet rådjur kommer från fornsvenskans radiur vilket betyder fläckigt djur. Rådjuren är bara fläckiga under sina första veckor, därefter ersätts pälsen med en mer jämn röd- eller gråbrun färg. Spegeln är som för de flesta hjortdjuren vit. Kroppen är långsmal och halsen är förhållandevis lång. Dess öron och ögon är stora och nosen spetsig. Mellan hanen och honan är det en låg könsdimorfism, hanen väger bara något kilo mer än honan och är lite större till växten. Tydligt kännetecken mellan honan och hanen är att hanen bär horn medan honan inte gör det. Utöver det har även hanen en hårtofs vid könsorganet under buken till skillnad från honan som har en fem cm lång brungul hårpensel. Rådjuren har flera doftkörtlar avger doftmarkeringar. Doftkörtlarna finns i pannan, mellan klövarna och på bakbenhasorna.

Föda

Rådjuret är idisslare och stöter därmed upp födan och tuggar därefter om den för att hjälpa matsmältningen. Vanlig föda för rådjuren är växter med högt näringsinnehåll och smältbarhet. Det gör att rådjuren enbart äter gräs när det är ont om föda. I övrigt föredrar rådjuren föda som örter och lövträd.

Fortplantning och parning

Under parningen, som infaller i juli — augusti, jagar hanen honan i snäva cirklar runt en sten, buske eller liknande. Spåret som uppkommer efter det kallas för älvdans eller häxring. Rådjurens ungar kallas för kid. Kiden växer snabbt och når under sitt första levnadsår en mankhöjd mellan 60-65 cm och vikt på 14-20 kilo. Pälsen är fläckig från födseln men övergår efter några veckor till en enfärgad vuxenpäls. Honan föder i regel 1-3 kid (normalt två) efter en dräktighet på 9-10 månader. Som nyfödda väger kiden mellan 1,5-2,5 kilo och diar från honan de första fyra månaderna.

Hot

Under 1700-talet var rådjursstammen på väg att utrotas men skyddades därefter under 1850-talet. Sedan dess har rådjuren stadigt ökat i antal och idag finns det cirka 400 000 rådjur i landet. Av dessa skjuts mellan 130 000-140 000 under jaktsäsongen. Ytterligare cirka 40 000 rådjur omkommer i trafiken årligen.

Andra namn för rådjur

Det finns många namn för rådjur, här kommer ett par exempel av dem.

För handjur finns följande namn

 • Bock
 • Spetsbock (en enda spets på hornet)
 • Gaffelbock (två spetsar på hornet – en tagg)
 • Sextaggare (bock med tre spetsar på varje horn)
 • Returbock (gammal bock vart horn minskar i storlek och taggar)

För hondjur finns följande namn

 • Get
 • Råget
 • Smaldjur (avser hondjur som ännu inte fortplantat sig)

För ungar finns följande namn

 • Kid
 • Lamm
 • Killing

Kommentarer

bra fakta

håller med!

Bra och detaljrik information. Sökte det jag letade efter snabbt.

tack för att den här sidan finns äntligen klar med läxan bättre än wikepedia när det gäller fakta ps glömm inte lunginfaramat :d <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

hej :)
äter rådjur vilda tulpaner?

hej :)
äter rådjur vilda tulpaner?

Tack för den bra faktan ;) Nu e min läxa gjord !!!

bra fakta. Jag e klar med läxan<33333

väldigt bra fakta-sida !
läxan blev klar snabbt !... ;)

Jag går i klass 2b. Jag ska skriva om rådjur på min läxa.

Jag går i klass 2A.
Jag ska skriva om rådjur i min läxa.

jag går i2b jag är klar med min läxa om rådjur

Tack det var bra fakta går ugglum 3a:)

det är senap som gäller eller ????

Gick ut i förmiddags vid 11 tiden med hunden, fann då ett rådjur som låg och sov/vilade vid våran husgavel. När jag vred bort huvudet så försvann rådjuret. Såg det en stund senare nere vid en skogsglänta nära mitt hem. Är detta vanligt förekommamde att de kommer så nära och då endast om de går ensamma? Har sett en liten grupp på 3 rådjur i skogen tidigare i höst. Ett enstaka rådjur har även varit under hösten och smaskat på buskar på gården, kan ju vara samma rådjur. De är så fina, har funderat över att gå ut i skogen och lägga ut äpplen där jag såg det senaste rådjuret... :)

jätte bra fakta man lär sig mycket

Hej,
vi är "lyckliga" utfodrare av mellan 7 - 11 rådjur varje natt. De får Refnor, havrekross, äppel- och morotsbitar och Wasa Sportbröd i bitar. Det är fscinerande att stå i fönstret och se dem. Det är olika flockar som konkureraar lite om matskålarna.
Vi har flera stiliga bockar i olika åldrar. En ståtlig på c;a 3 år - han har gaffel och grenad ytterspets på hornen, sen har vi "Decimeterbocken" och Lillebocken med bara 5 cm:s småknycklor. Flera vuxna getter och så "Lillan" - en ensam get. Vi tror att hon är kvar från i fjol då det kom en ensam utsvulten liten get som stapplade fram till våra matkoppar. Hon fär liksom inte vara med de andra, men hon brukar lägga dig och sova alldeles intill matskålarna. Hon är först att komma när det skymmer och den sista att gå när det ljusnar.
De kostar oss skapliga summor i veckan,men vi gillar det.
Det enda kruxet är att vi får gå upp flera gåmger per natt och fylla på mat.
"Rådjursmorsan och Farsan"

lika hos mig. jag utfodrar 14 rådjur som mest på min gård och jag har också en lillan som inte får vara med nån grupp och så har det varit i 2 vintrar nu. de andra jagar bort henne och jag undrar varför. vi har lagt mat på ett ställe närmare huset för hon är modigare än de andra och går dit och äter. vi matar med havrekross äpplen och avrenspellets eller rådjurspellets som det också kallas. gott tycker dom och mycket billigare. lycka till med era djur!

Jag matar mina 10 rådjur varje natt, de senaste två åren och bor i Boden.
Det ger mig många fina stunder, kul med djuren så nära.

YEEEI , min läxa är klar!

eyy vem är det jag ska göra min läxa nu

jag går också i 4b bräckeskolan

varför äter inte rådljuren det gula på krokusen?

Så här var det: Träffade på ett rådjur på ca.50 meters håll, den står och tittar på mig,efter ett tag går jag emot kommer ca 4 meter ifrån, då börjar den att trampa lite, jag kommer ytterligare på ca. 2 meters håll då tar den några skutt frammåt, stannar till men sen springen den i en cirkel på ca 20 meter i diameter flera varv stannar till för att sen fortsätta på samma sätt igen i väldig fart, har aldrig hört eller sett något liknande tidigare.... Varför gör rådjur så tro.
Någon som kan hitta ett svar, vore trevligt att få en förklaring...

Du kan ha träffat på rådjuret under dess brunst. Geten som hondjuret kallas springer då runt i cirklar eller "8or" och bildar en stig i sin parningsritual som oftast brukar ses när bocken "jäktar" henne.. kanske har hon möjligtvis trott att du var en bock? :) eller så har det varit en i närheten möjligtvis.. du kan läsa mer om detta i (Rådjuret, Göran Cederlund, 1995)...
mvh emil

Vilken bra fakta. Såg nyss ett rådjur på tomten.
De är så fina.

Min läxa om rådjuret är klart !!

Hur lever rådjuren? I skogen och i trädgården?

En rådjurshona har fått 4!!! kids i år. Unikt. Så underbart att se!

Jag har regelbundet besök av två ungdjur ihop och en ensam. Enstaka gånger kommer en grupp på fyra djur till "matplatsen" som är under min fågelrestaurang. Hos mig får de (förutom solrosfrön): äpplen, potatis, morötter och knäckebröd i mindre bitar. En kväll fick de rödkål och en annan sallad. Är det nån som vet om man kan ge andra grönsaker, bönor t ex?
Och tack för tipset om rådjurspellets!

Klass 5
Jätte bra fakta! Blev klar med min skoluppgift jätte snabbt!
Kramar! ;))

Vi matar ca 8 rådjur dygnet runt med frukt och grönt som affären gallrat bort.I flera har vi haft en get med en hornliknande "pinne" mellan öronen, gående här. Hon är aldrig särbehandlad, har haft både 2 och 3 kid under åren, verkar populär eftersom hon nästan alltid har en stor bock i sällskap.Pinnen ser ut att växa långsamt, verkar vara klädd med tunnare basthud. Har någon, som läser detta sett något liknande? En dag när hon var här med bocken och ett fjolårskid så gick hon från matbordet och ställde sig där hon har bättre utsikt. Hon spanade in emot skogen med ena frambenet lyft, så stampade hon i marken, det här upprepade hon en stund, bytte ibland till ena bakbenet. Vad betyder det?

Hej!
Jag matar också rådjur, men har väl inte sett något sådant som du frågar om.
Men kan det inte vara så att hon varnade med sitt stampande.

Hej jag är en pojke på 10 sommrar som nyligen parade mig med ett rådjurs kid. Är detta normalt? Jag fann rådjuret i buske på min tomt och tyckte att den såg lite ensam ut. Eftersom den hade stjärten öppen passade jag på. Undrar om någon har gjort samma sak. MVH Simon Åslund N1A Bromma Gymnasium.

söt

min läxa är klar

Detta är en ur bra sida

Ett fel i texten angående kännetecken mellan Råget och Råbock. Det är hondjuret som har en hårtofs vid könsöppningen inte hanen. Källa: Sid 156 i Jägarskolan (8:e tryckningen).

Tack för mig :)

Det skulle vara bättre om det stod med hur många ungar dom kunde få eller om hur dom bor och deras föda i staden

Hej. Vi har endel rådjur här.
Men vi har en get och en bok som inte har vit spegel.
De är svarta istället,och helt ner mot halsen. Hon har gått här sen hon va kid och nu har hon ett eget kid men det är vitt där bak.
Vad är det som gör att det blir så? Går även en annan get en bit bort med 3 kid. 2 är vita och en är svart baktill

Lägg till ny kommentar