Ekorre

Sciurus vulgaris
Fakta
Utbredning: 
Europa och norra Asien
Kroppslängd: 
24-30 cm (+svans 17-20 cm)
Vikt: 
200-450 gram
Livslängd: 
ca tre år
Föda: 
frön från barrträd, blommor, ollon, nötter, bark, svamp, bär, bladlöss, fågelägg
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Ekorren kallas även för europeisk ekorre eller röd ekorre. Vi har här valt att enbart benämna arten som ekorre.

Kännetecken

Pälsen är rödbrun bortsett från under kroppen där den är vit. Variationer av pälsfärgen kan dock förekomma mot det mörkare och gråare håller. Ekorren fäller pälsen två gånger om året i samband med att den byter till vinter eller sommarpäls. Vinterpälsen är tjockare än sommarpälsen för att bättre stå emot kylan. Ekorren blir normalt mellan 24-30 cm lång och har en svan 17-20 cm lång svans. Det är ingen skillnad i storlek mellan hanen och honan. Ett tydligt kännetecken för ekorren är svansen som anses vara till hjälp att hålla balansen när den hoppar mellan träden. Dessutom fungerar svansen bra som täcke när ekorren vill värma sig. Ekorren är en utmärkt klädklättrare vilket klorna tyder på. Både fram och bakben är försedda med långa krökta klor för att få bra fäste i träden. Frambenen är aningen kortare än bakbenen. Dess ögon är stora och utstående vilket ger ekorren ett nyfiket utseende. Bäst trivs ekorren uppe i träden men den rör sig även på marken. Vi sådana tillfällen rör ekorren sig framåt med hjälp av språng. Som mest aktiv är ekorren på morgonen och sent på kvällen. Under dagarna vilar ekorren i sitt bo vilket även skyddar den mot fåglar och mindre rovdjur. En ekorre är inte gärna ute i dåligt väder och kan stanna i sitt bo flera dagar i sträck tills vädret blir bättre.

Föda

Främst äter ekorren vegetarisk föda som barrträdsfrön och blommfrön. Utöver det finns även ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, bladlöss och fågelägg på ekorrens meny. Ekorren tillbringar större delen av sin vakna tid till att äta och samla mat. Överbliven mat läggs undan i olika gömställen som ekorren har. Gömställena är ofta i ihåliga träd men ibland gräver ekorren även ner maten i marken. Maten är tänkt att spara till senare när åtkomsten till föda är mindre. Ekorren sprider ofta ut maten i flera olika gömställen. Ofta glömmer ekorren bort var dess gömställen är och får då ägna mycket tid till att leta fram dem igen när de behövs.

Fortplantning och parning

Ekorren lever gärna ensam och träffar oftast bara andra ekorrar under parningen. Någon speciell parningstid finns inte för ekorren utan den får ungar under hela vår- och sommarperioden. Dräktigheten är normalt mellan 32-40 dygn och därefter föder honan en kull på 1-7 ungar. Vid födseln är ungarna blinda och helt beroende av mamman. Efter 14 dagar öppnar de ögonen och kan lämna boet redan efter 5-6 veckor. I början lämnar ungarna enbart boet för att ge sig ut på upptäcktsfärder. De diar hos mamman i ungefär 10 veckor och till hösten lämnar de henne för att söka reda på en egen boplats. Ekorren blir könsmogen efter tolv månader och får normalt 2-3 kullar per år.

Hot

I Sverige är ekorren inte hotad men i övriga världen ser läget sämre ut. På flera ställen i Europa har den grå ekorren med stor framgång lyckats tränga undan den röda ekorren. Den grå ekorren finns inte naturligt i Europa utan har importerats eller rymt från fångenskap och därefter anpassat sig väl i det fria. Den grå ekorren slår ut den röda genom de sjukdomar den för med sig samt att den är bättre på att finna mat och snabbare på att reproducera sig. Förr i tiden var även jakt på ekorrarnas skinn vanligt men idag har skinnet inget värde och jakten som bedrivs är därmed minimal. Ekorrarnas naturliga fiender är ugglor, duvhök, vildkatt, mårddjur. På marken kan även ekorrar bli tagna av både tamkatter, hundar och rävar.

Kommentarer

Vi har haft ekorrar på tomten i 20 år och de har aldrig gnagt sönder något. De gnager varken på husväggar eller tegelpannor!!!! De gnager på kottar, skott, bark och nötter. Njut av att ha lekfulla ekorrar nära och ge dem lite mat. En säck solrosfrön räcker länge.

Hej! Min familj hittade e blodig liten ekorrunge som vi tagit hand om och nu har vi släppt ut den och den kommer tillbaka och sätter sig i våra händer och somnar i våra knän :) Vi ger den äpple och hasselnötter :)

Hej!
Igår på väg hem var jag såååå nära att köra på det stackars ekorre unge som satt helt nerfrusen i denna oväder mitt i vägen..... :( så jag stannade och plockade upp den och tog den hemma för att försöka hjälpa den. Samtidigt kände jag mig lite oroligt över att mina hundar kanske skulle försöka göra den ila men i mitt förvånande så fort jag kom hem så min chihuahua hane kom och la sig bredvid mig och börja slicka den och varma upp den och ta hand om den och den ekorren som var nästan helt nerfrusen och stressat började koppla va och lägga sig hos min hund. Ingen får komma nära ekorren ( defenitiv inte de andra hundar) dock hunden skydda den för fullt. Det är så härligt och ser på att jag kände nästan att jag måste dela av mig denna underbara händelse.

Har en liten ö på ca 3ha, ca 1500 mtr ifrån land där jag varit otroligt mkt sommar som vinter i 13 år. Det finns mig vetligt endast möss, råttor, vattensork div fåglar, paddor samt orm. I går, 2 mtr ifrån mig dyker det plötsligt upp en stor fin ekorre. Jag satt innanför fönster så den hörde och såg mig inte. Var kom den ifrån ? Simmar den så långt ? Kan den ha sprungit över isen ? Kan den ha funnits på ön och hållit sig undan ? Verkar minst troligt. Kan ngn kunnig ge ett rimligt förslag.
MVH Litten

ekorrar borde leva bra

ååååååååååååååååå vad söta bilder ni har på eran sida!!!!!

Vi har 3 stycken ekorrar som smaskar på fågelmaten vi lägger ut under vintern, frön, nötter, talgbollar m.m. Det är en av dem som känns som härskaren över de andra, men låter även de andra 2 få äta till och från.
I morse när jag kom hem från jobbet satt alla 3 i tallen... Jag pratade med dem och de kuttrade och skutta runt, tror de är glada över maten som finns här!
Jag är glad för att alla 3 infinner sig med att dagligen komma hit och äta...
Underhållande att titta på dem, full fart helt enkelt!

:)

Vi har två olika ekorrar på gården. En som är röd/orange i färgen och en som är grå. Den gråa är mycket större än den röda så jag har börjat fundera om det kan vara en hona och en hane eller är de olika raser? Hur kan man se skillnaden? Kan man inte se det på något sätt? Annars matar vi dem med nötter, frön och dylikt men de äter även från fåglarnas mat! Nåja, får ju se om det dyker upp några småttingar ifall det verkligen är en hona och hane. Men de är så olika i storlek och färg.
Den gråa är helt grå, med vit mage och den röda är helt röd med vit mage. De äter aldrig tillsammans, åtminstone inte vad jag sett. Verkar mera som att den gråa äter först, så sitter den röda i trädet och väntar tills den gråa är klar. När den gråa sedan gått så kommer den röda fram!

Alltså kan man bygga holkar till ekorrarna så de flyttar in i dem? Tyvärr har den ena ekorren tagit hackspettens bo...

Dom är här varje morgon.

Blir allt sockersött detta. Ekorren har hos mig orsakat gnagskador på huset. har bon på vinden och sprätter isolering och inte minst så dog en i vinter och föll ner i en mellanvägg och stank i tre månader. Obegripligt att den är fridlyst. Ekorrar i naturen är OK men dessa Ekorrar är som måsar i stan som skriker och äter på barnens korv.

korvit bra:) MvH mARMÖLADEN

Har goglat men kan ej hitta någon bild på hur spillningen efter ekorre ser ut.
Hittar ej heller hur spillning ser ut efter andra vilda djur.
Var hittar men detta?
/Ulla

Är det OK att mata ekorre med jordnötter, såna som man matar vilda djur med
har läst nåt om att man inte ska ge dom solrosfrön och jordnötter, vi har just köpt en ekorrmatare och fyllt den med jordnötter, "vår" ekorre äter med mycket god aptit.
Men om det nu inte är bra för den så måste vi snabbt byta ut till nåt bättre ??

Enligt ny forskning så äter inte våran inhemska ekorre fågelägg.

Jag sökte på något helt annat och får inte svar på det när jag klickar in på länken? Hur ska jag kunna hitta det jag söker ifall något annat kommer upp?
- Förvirrad 75 åring

Jag tror det är en ekorre som kommer till min balkong och förstör mina plantor vad kan jag göra för att den inte ska komma

Stort tack för denna fakta! Nu ska jag upp i närmsta skog och försöka få ekorre på bild nu när jag vet när de är som mest aktiva! :D

Lol så bra just nu sitter jag och fuskar på provet om en ekorre

Hej, efter att ha läst fakta samt alla kommentarer på den här fina sidan så undrar jag varför så många ekorrungar verkar bli övergivna? Någon som vet?

Sidor

Lägg till ny kommentar