Bengalisk tiger

Panthera tigris tigris
Fakta
Utbredning: 
Indien, Bangladesh, Nepal, Bhutan och västra Burma
Kroppslängd: 
ca 270-310 cm
Mankhöjd: 
ca 90 cm
Vikt: 
100-260 kilo
Livslängd: 
15-20 år
Föda: 
större och mindre däggdjur, fåglar
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Med en kroppslängd på upp till tre meter och vikt på över 300 kilo placerar sig den bengaliska tigern bland de största tigerarterna. Av den bengaliska tigerns finns även de vita tigrarna som numera enbart finns på djurparker. Den vilda tigern som idag finns kvar är gul med svarta ränder och vita inslag på bringan och buken.

Levnadssätt

Tigern lever och jagar ensam. Normalt sett träffar den bengaliska tigern andra tigrar enbart i samband med parningen. Jakten genomförs under natten och tigern använder både sin syn och hörsel för att smyga på sina byten. Anfallet sker inte förrän den är mindre än 20 meter från bytet. Genom ett kraftigt bett i nacken dödar tigern bytet och släpar därefter in det i vegetationen. Till skillnad från många andra kattdjur tycker den bengaliska tigern om vatten och badar gärna för att kyla ner sig under varma dagar. Den bengaliska tigern har ett revir som kan för en hane sträcka sig upp till 100 km2. Reviret markeras ut genom doftmarkeringar, spillning samt rivmärken på träd och vegetation. Genom markeringarna kan andra tigrar även se ålder och kön på tigern som lämnat dem. Hanar tenderar att inte visa andra hanar någon översyn utan vilda slagsmål uppkommer om två tigerhanars revir råkar korsa varandra. Tigerhonor däremot är mer flexibla vid överlappningar av revir. Tigrar kommunicerar mellan varandra genom rytanden och andra läten.

Utbredning

Den bengaliska tigern finns i Indien, Bangladesh, Nepal, Bhutan och västra Burma.

Föda

Den bengaliska tigern jagar främst hjortar, bufflar, gaurer, antiloper, vildsvin och apor. Får tigern chansen tar den även fåglar. En vuxen tigerhane kan äta upp till 40 kilo kött vid en och samma måltid.

Fortplantning och parning

När parningen äger rum kan själva parningsprocessen bli lång. Under två dygn kan över hundra parningstillfällen äga rum. Efter parningen är honan dräktig 103-110 dygn och föder därefter 2-4 ungar. Ungarna diar därefter från honan under sex månader. Kött klarar ungarna av att äta redan efter åtta veckor. När ungarna nått ett års ålder klarar de av att jaga själva men stannar vanligtvis hos modern tills de uppnått två års ålder. Mellan varje kull går det vanligtvis 2-2½ år.

Hot

Största hotet kommer från människan genom sin jakt och skogsskövling. Idag finns det bara 1 000-1 400 bengaliska tigrar kvar.

Kommentarer

jätte bra fakta

Bra fakta. Thank you.

wow bästa faktan bre alldrig set bätre

bratiger fakta håller på och fosrska i skolan

Jättebra fakta. Nånting jag behövde . Tack =D

Denna fakta kommer hjälpa mig genom skolarbetet, vi håler på med en fördjupning, och då har jag valt Den bengaliska tigern och Orangutangen! Tack för Faktan! (y'

hur orkar man kommentera på sin egna text? snälla..

det här behövde jag till mitt projekt tack =D =D =D =D

skydda tigrarna snälla :)

Hej.
Ville bara säga att det är awesome text!
Tack.Haha, det hjälper mig i skolarbetet.

bra sida mycket fakta.

Tack så jättemycket för denna underbara fakta, jag går i sjuan och håler på med en fördjupning på tigern, däribland den vanliga oranga tigern och den bengaliska :) Om jag får minst ett C så är det er jag kommer tacka :) TACK SÅ MYCKET xD

tack så gette mycket för all fakta det var till stor hjälp! :):):):):) |B

jätte bra fakta, dessa fakta var till en stor hjälp! tack<3

är det någon fara för den bengaliska tigern ifall klimatförändringen sker

bra text! men kanske lite mer fakta om:hur tas ungarna omhand?, finns denna djurart(kattdjur)på några andra ställen på jorden,på vilket sätt är de annorlunda mot varandra?,hur lockar den till sig sin partner?

jag håller med. Jag hade velat veta hur det jagar och deras närmaste släktingar.

Rädda tigrarna och sluta ät kött, bli vegan och stå i mot kvinnoförtrycken! Det är fel!!

Ät kött bli inte vegan du dör utan kött

Oerhört intressant läsning om tigern. Efterlyser dock mer artiklar om de vita tigrarna. Vad skiljer dem åt från de brandgula?

Jag gillar tiger. tiger fin wow. kolla vad vit den är omg. jag gillar tiger. har jag sagt att jag gillar tiger? tack for den information. jag går hem och lära mig tiger. meow

det borde vara lagligt och skuta dom för dom ser väldigt smarrig ut :) ;D :) ;D

Den här sidan gav mig MVG i ett prov

Skulle vilja veta om vita tigrar kommit till genom människors ingripande eller om de är en naturlig genetisk avkomma.

Tack denna sida gjorde så jag fick ett F- !!!!

tack jag behövde fakta till ett skolarbete. Jag har inte kopierat rakt av.

bra fakta (jag är bäst)

Lägg till ny kommentar