Puma

Puma concolor
Fakta
Utbredning: 
Nord- och Sydamerika
Kroppslängd: 
150-190 cm (+svans 67-78 cm)
Vikt: 
40-100 kg
Livslängd: 
ca 18-20 år
Föda: 
större och mindre däggdjur, fåglar
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Utbredning och levnadssätt

Dess utbredning sträcker sig genom Nord- och Sydamerika, från norra Kanada till Patagonien i söder. Av nybyggarna som först kom till Amerika fick puman namnet bergslejon i tron att det var en lejonhona de stött på. En närmare kontroll visar däremot att puman är mer släkt med leoparden än med lejonet. Puman har visat bra egenskaper på att anpassa sig till omgivande klimat genom att den finns både i strängt kyliga som i tropisk värmeområden.

Föda

Vanligaste bytesdjuret är hjortar, mindre däggdjur samt fåglar. I vissa regioner har det visat sig att puman även kan försöka fånga fisk men det är ovanligt. Puman äter inte as och undviker att äta kräldjur.

Pumans läte

Till skillnad från många andra kattdjur kommunicerar pumorna inte med vrål utan mer med olika läten. Truman Everts (forskare) beskrev dess läte som nästan människoliknande.

Kännetecken — världens smidigaste kattdjur

Som många kattdjur är puman mycket smidig och kan från stillastående läge hoppa upp till sju meter horisontalt och fem meter vertikalt. Puman är det kattdjur i världen som beräknas kunna hoppa både längst och högst.

Parning och fortplantning

Puman lever ensam och träffar enbart andra pumor i samband med parningen vilket i regel är mellan november-juni. Honan är därefter dräktig i tre månader och hanen lämnar honan någon vecka innan ungarna föds. Därefter får honan klara sig helt själv. En kull av ungar består av 3-4 ungar som vid födseln väger mellan 230-400 gram. Till skillnad från de vuxna djuren är ungarnas päls fläckig under första halvåret innan den övergår till de vuxna djurens färg. Ungarna slutar dia efter sex-sju veckor och klarar då att äta fast föda. De stannar därefter hos mamman i cirka två år innan de lämnar henne för att leta sig till egna områden.

Kommentarer

Super bra hemsida när man vill söka på pumor! Jag rekomenderar den!

Ja och viktoriaaaaa älskar dennaaaa sida!! hahahaha(:) (LL)

Gud vilken bra hemsida! Inte som när vi ska leta i våra fakta böcker i skolan för där står dte bara de vanliag sakerna som: FÖDA, FORTPLANTNING, KÄNNETECKEN, FÖREKOMST. Mycket bra hemsida!

Bra men jag vill veta mer

kunde varit lite mer

brA SIDA

Ja tucker att ni ska skriva om hur den lever och jagr lite mer

den sista bilden kommmer att skräma folk

Det kunde har varit mer men det som är jätte bra fakta<33

Dåligt , inte mkt fakta .

ni borde skriva om hur länge den lever mer om längden och vikten och vad den typ andvänder svansen till :) ;)XD

Lite mer kanske?

ni borde skriva mer om pumans uppbygnad och så :)
enkel anatomi !! (a)

Skriv om geoparden!!!!!!!!!!

bra fakta men mer... =)

bra hemsida! vi håller på att göra ett projekt om djur och jag har puma, det roligaste fakta står här!! super :-)

kunde varit mer fakta som man lär sig mer om djuret.
det finns såna som inte ens vet vad det är för djur.
så skriv mer om den!!!

ni borde skriva hur många pumor det finns kvar i värden

super bra hemsida men de kunde varit lite mer fakta t.ex om vilka färger dom har i pälsen och sånt, lever dom i flock och sånt.<3

Det står det först i sista ämnet :D

Jätte bra hemsida med bra och mycket fakta om man tex. har en uppsats om puman!

Någon som har ett tips på hur man ska skriva?

Skriv fort, det är en uppsats.

GRRRRRR SMILE!

Jeg gilar dena kometar

hej kan ni skriva villken lägd dom har<3

En del bra begrepp men jag tycker du skulle kunnat få med en mera vetenskaplig sida av det, som till exempel... Om puman lever ensam, hur kommer det sig att honan och hanen hittar varandra, via telepati eller kanske kemiska substanser eller bara en invecklad reflex som får de att träffa varandra varje 3 månader när honan har ägglossning.

Den är ganska men ändå inte. skulle varit mer om var den bor och sånt, och sen stämmer den inte överns med wikipedia så man vet liksom inte!!!(:(

Asså shiiit jag älskar pumor såååå mycket!jag heter Hedda och tänkte eftersom ni kan så mycket om pumor så känner ni kanske ett par stycken. Jag skulle så gärna vilja ha ett tassavtryck att sätta upp på min vägg! hör snälla av er på min emailadress så fort som möjligt! tack i förhand

Vem skrev den här texten serri

Lägg till ny kommentar