Jordekorre

Tamias
Fakta
Utbredning: 
Nordamerika och Eurasien
Kroppslängd: 
5-15 cm (+svans 7-12 cm)
Vikt: 
30-120 gram
Livslängd: 
ca tre år
Föda: 
nötter, frön, frukter och insekter
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Storleken beror på vilken art det är och kroppslängden sträcker sig mellan 5-15 cm. Jordekorrens päls är i grunden gråbrun och på ryggen finns fem svarta ränder med vitt eller gråbrunt mellanrum. Svansen är mellan 7-12 cm lång och jordekorren kan väga mellan 30 till 120 gram.

Föda

Jordekorren lever främst av vegetarisk föda som nötter, frön, frukter men även insekter finns på menyn.

Levnadssätt

I gångar under marken bygger jordekorren stora system där den döljer sina ingångar väl i vegetationen. I tunnlarna stannar jordekorren bland annat för att sova och där är det väldigt rent och snyggt. Andra tunnlar kan fungera som avfallslager. Även om jordekorren kan klättra i träd så stannar den helst på marken. De är mest aktiva under dagen då den gräver tunnlar och samlar föda. I nordliga regioner hamstrar jordekorren förråd och går även i vintervila under de kallare delarna av året. Jordekorren är en ensamvarg och lever själv i sina gångar. Lyan försvarar den mot andra individer vid behov.

Utbredning

Det finns 25 olika släkten av jordekorren och alla utom en lever i Nordamerika. Enbart den sibiriska jordekorren (Tamias sibiricus) lever utanför Nordamerika. Den sibiriska jordekorren är spridd från Nordeuropa till Korea och finns även i norra Kina och Japan.

Fortplantning och parning

Jordekorrar träffar varandra enbart under parningssäsongen. Honan är därefter dräktig i cirka 30 dagar och föder en kull på 4-5 ungar. Ungarna blir könsmogna under sitt första levnadsår.

Kommentarer

naaaw så söt

bra bilder och bar fakta!

den är sååååååååååååååå sööööööööööööööööööööttttttttttttttttttt är den.

Bra hemsida och fina bilder. ;D

Bra hemsida och fina bilder. ;D

Jordekorrars tänder brukar växa in i deras Järna och döda dem

Lägg till ny kommentar