Jordekorre

Tamias
Fakta
Utbredning: 
Nordamerika och Eurasien
Kroppslängd: 
5-15 cm (+svans 7-12 cm)
Vikt: 
30-120 gram
Livslängd: 
ca tre år
Föda: 
nötter, frön, frukter och insekter
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Storleken beror på vilken art det är och kroppslängden sträcker sig mellan 5-15 cm. Jordekorrens päls är i grunden gråbrun och på ryggen finns fem svarta ränder med vitt eller gråbrunt mellanrum. Svansen är mellan 7-12 cm lång och jordekorren kan väga mellan 30 till 120 gram.

Föda

Jordekorren lever främst av vegetarisk föda som nötter, frön, frukter men även insekter finns på menyn.

Levnadssätt

I gångar under marken bygger jordekorren stora system där den döljer sina ingångar väl i vegetationen. I tunnlarna stannar jordekorren bland annat för att sova och där är det väldigt rent och snyggt. Andra tunnlar kan fungera som avfallslager. Även om jordekorren kan klättra i träd så stannar den helst på marken. De är mest aktiva under dagen då den gräver tunnlar och samlar föda. I nordliga regioner hamstrar jordekorren förråd och går även i vintervila under de kallare delarna av året. Jordekorren är en ensamvarg och lever själv i sina gångar. Lyan försvarar den mot andra individer vid behov.

Utbredning

Det finns 25 olika släkten av jordekorren och alla utom en lever i Nordamerika. Enbart den sibiriska jordekorren (Tamias sibiricus) lever utanför Nordamerika. Den sibiriska jordekorren är spridd från Nordeuropa till Korea och finns även i norra Kina och Japan.

Fortplantning och parning

Jordekorrar träffar varandra enbart under parningssäsongen. Honan är därefter dräktig i cirka 30 dagar och föder en kull på 4-5 ungar. Ungarna blir könsmogna under sitt första levnadsår.

Kommentarer

naaaw så söt

bra bilder och bar fakta!

den är sååååååååååååååå sööööööööööööööööööööttttttttttttttttttt är den.

Gulliga bilder, och bra fakta.

Bra hemsida och fina bilder. ;D

Bra hemsida och fina bilder. ;D

Jordekorrars tänder brukar växa in i deras Järna och döda dem

Lägg till ny kommentar