Sälar

Ordning Pinnipedia

Kännetecken

Precis som rovdjuren har en egen ordning så har även sälarna det, förr däremot ansågs sälarna vara en underordning inom rovdjuren. För att klara den hårda kylan är sälarnas spolformade kroppar täckta med ett tjockt lager med späck. Späcket isolerar väl mot kyla och är även ett näringsförråd under parningssäsongen för hanarna och hos honorna under digivningen. Sälarna andas med lungor och är beroende av syre, i övrigt så är sälarna väl anpassade för ett liv i vatten. Mellan deras fem fingrar och tår är de försedda med simhud. För att kunna få hög fart när de simmar är de bakre extremiterna riktade bakåt medan de främre extremiterna används för att styra under vattnet.

Levnadssätt

Under vattnet är sälarnas syn och hörsel mycket god till skillnad från när de är på land. Sälens ytteröra är helt tillbakabildat vilket gör att sälen får svårt att lokalisera var ett ljud kommer ifrån på land. En stor del av sin tid tillbringar sälen i vattnet och den kan dyka ner till ett djup på 100 meter (vissa arter hela 500 meter) och stanna under ytan i mer än 20 minuter. För att klara dessa påfrestningar har sälen speciella anpassningar för syresättningen i blodet. Genom att ha mer än 1,5 gånger mer blod än vanliga däggdjur klarar sälen av att lagra ovanligt mycket syrebärande äggviteämnen. När sälen dyker är det sen enbart hjärtat och det centrala nervsystemet som försörjs med blod. Även pulsen går ner vid dykning från normala 70 slag/min på land till 5-15 slag/min.

Välj vilken säl du vill läsa mer om...

Kommentarer

SÄLLLARRR!!!

undrar hur en säl känns HMM...

hahah, samlar fakta till ett projekt i skolan. OM SÄLAR...knäppt.

Sälar jobbar vi med i skolan. Vi har olika landskapsdjur att jobba med varje veka.
knubbsälen är bohusläns landskapsdjur!

Jag gor en riktigt kul forskning

Hur andas de dåe=???????

de går upp till ytan och andas :)

När sälen dyker andas den ut och stänger nässborrar och öron då kan sälen vara nere i vattnet i en lång stund. Då sparar de syre genom att blodet transpoterar till de viktigaste delarna som hjärna,hjärta,nervsystem. Syret kan även lagras i muskulatur.

jag elskar selar. jag är 6 år. ock jag gilar selar det gör ni mäd va

selar er jete fina ok jag haar än hema Har nii okso de??

Jobbar med Sälar i skolan just nu och undrar om de är sårbara mot försurningar T ex om fiskarna dör av försurningen så blir sälarna utrottningshotade pga att fiskarna dör.

Jag Forskar Om Sälar I No

Jag jobbar i skolan just nu i No om sälar.

Och jag undrar;
Varför gör de hål i isen?

Jag kan inte hitta svaret, jag uppskattar om någon svarar fort.

Tack å hej!
/ Marilyn

Eftersom sälar andas med lungor och inte kan tillgodose sin syreförsörjning från vattnets syre, så de måste komma upp ovan vattenytan för att få tillgång av syret i luften, precis som du och jag. Därför behövs hål i isen, dvs andningshål.

Hur mycket kan en säl väga???

Bra fakta, men jag skulle gärna vilja ha lite mera fakta.

roliga;)<3

sälar;)<3

Bra fakta, men jag skulle gärna vilja ha mera fakta om sälen.

Någon som har en bra sida om Vikaren?

Lägg till ny kommentar