Djur

För dig med intresse av vilda djur har vi samlat över hundra olika djurarter. Du får reda på vad som kännetecknar respektive djur. Hur deras parning går till. Vilka hot det idag finns mot dem. Till alla djur finns det ett flertal bilder att titta på.

Fakta om apor

Ikonbild för apor

I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av primater (apor). Aporna tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Babianer och husarapan är två arter som däremot gärna även går omkring nere på marken.

Läs mer om apor

Fakta om björnar

Ikonbild för björnar

Björnarna är rovdjur men äter mer växtföda än kött. Det kan man bland annat se på deras tänder. Kindtänderna är trubbknöliga och mer lämpade för att mala och krossa vegetabilier än att skära kött med.

Läs mer om björnar

Fakta om delfiner

Ikonbild för delfiner

Delfiner är intelligenta vattenlevande djur som vid flertal tillfällen hjälpt till att hjälpa skeppsbrutna människor. När de simmar under vattnet använder de sig av eko-lokalisering för att ha kontroll över sin omgivning.

Läs mer om delfiner

Fakta om elefanter

Ikonbild för elefanter

Elefanter har en lång och kraftig snabel som de använder till att fatta tag om olika saker som till exempel grenar och blad. Elefanten kan även suga upp vatten med snabeln som den sedan sprutar i munnen för att dricka.

Läs mer om elefanter

Fakta om flodhästar

Ikonbild för flodhästar

Söder om Saharaöknen lever flodhästen. Flodhästens har en stor kropp med tjocka korta ben. Huvudet är stort, platt och har en bred mun. Flodhästen anses vara ett av de mer farliga djuren i Afrika.

Läs mer om flodhästar

Fakta om fåglar

Ikonbild för fåglar

Det som mest särskiljer fåglar från andra djur är deras fjäderdräkt. Alla fåglar har fjädrar (vilket inga andra djur har) och vingar (som är omvandlade framben). Majoriteten av alla fågelarter kan flyga, men inte alla.

Läs mer om fåglar

Fakta om giraffer

Ikonbild för giraffer

Girafferna är världens längsta djur och kan bli över fem meter långa. Tack vare sin långa hals når giraffen upp till de blad som finns i akacieträden. Med hjälp av sin långa tunga drar giraffen av bladen från grenarna.

Läs mer om giraffer

Fakta om gnagare

Ikonbild för gnagare

Av alla däggdjuren är gnagarna den mest artrikaste djurarten. Generellt sett är gnagare små och har lätt att anpassa sig till olika biotoper. Allt från de varma öknarna till stadsdjungeln.

Läs mer om gnagare

Fakta om hjortdjur

Ikonbild för hjortdjur

Ett tydligt kännetecken för hjortdjur (med några undantag) är att hanarna har medan honorna saknar horn. Två arter som särskiljer sig är myskdjuret och vattenrådjuret som helt saknar horn och istället har betar liknande vildsvinets.

Läs mer om hjortdjur

Fakta om hunddjur

Ikonbild för hunddjur

Gemensamt med alla hunddjuren är att det är flockdjur som både lever och jagar i flock. Vanligaste bytena är däggdjur som både är större och mindre än hunddjuret. Det hunddjur som väcker mest rädsla idag hos människor är vargen.

Läs mer om hunddjur

Fakta om hästdjur

Ikonbild för hästdjur

Alla hästdjur som lever idag härstammar från ett och samma släkte, Equus. Hästdjuren har använts av människan under lång tid, främst för att flera av dem har varit enkla att tämja.

Läs mer om hästdjur

Fakta om kameldjur

Ikonbild för kameldjur

Kameldjuren skiljer sig från andra växtätare genom sin tredelade mage. Dessutom saknar de hovar och trampdynan utgörs av en stor puta. När kameldjur travar går de alltid passgång.

Läs mer om kameldjur

Fakta om kattdjur

Ikonbild för kattdjur

Av alla rovdjur är det kattdjuren som är mest specialiserade på ren köttdiet. Genomgående för alla kattdjuren är att de har stora tassar med klor som de kan fälla ut vid behov.

Läs mer om kattdjur

Fakta om kängurudjur

Ikonbild för kängurudjur

Kängurudjuren har sin hemvist i Australien och kringliggande öar. Honan förvarar sin unge i sin pung när den är liten. När kängurudjuren rör sig framåt gör de det hoppande.

Läs mer om kängurudjur

Fakta om manguster

Ikonbild för manguster

Kännetecken för mungon är en långsträckt kropp mellan 25-75 cm, litet huvud samt en spetstig nos och runda öron. Mungon lever i Asien och Afrika där födan består av småfåglar, möss och insekter.

Läs mer om manguster

Fakta om mårddjur

Ikonbild för mårddjur

Mårddjuren är små rovdjur som kännetecknas av "mårdfläcken". Mårdfläcken är en ljusgul fläck i pälsen som nästan samtliga mårddjur har. Med undantag från Australien och Antarktis finns mårddjuren i hela världen.

Läs mer om mårddjur

Fakta om noshörningar

Ikonbild för noshörningar

Noshörningar är stora djur som har ett tydligt markerat horn på nosen. Hornet består av tätt packat hår och har länge varit eftertraktat bland tjuvjägare. Inom asiatisk medicin är noshörningshorn en viktig ingrediens.

Läs mer om noshörningar

Fakta om sengångare

Ikonbild för sengångare

Större delen av sengångarens liv tillbringar den upp och ned hängande i träden. Sengångarna både äter, sover och parar sig på detta sätt. När sengångaren är på nere på marken är den ett lätt byte för rovdjur...

Läs mer om sengångare

Fakta om slidhornsdjur

Ikonbild för slidhornsdjur

Bland slidhornsdjuren har vanligtvis både hanar och honor horn. Slidhorndjuren uppstod ursprungligen från Eurasien för att därifrån ta sig till Nordamerika och söder ut i Asien och Afrika.

Läs mer om slidhornsdjur

Fakta om sälar

Ikonbild för sälar

För att klara den hårda kylan är sälarnas spolformade kroppar täckta med ett tjockt lager med späck. Späcket isolerar väl mot kyla och är även ett näringsförråd under parningssäsongen för hanarna och hos honorna under digivningen...

Läs mer om sälar

Fakta om tapirer

Ikonbild för tapirer

Tapiren är växtätare och trivs bäst i regnskogen där den kan simma omkring och äta vattenväxter. I Sydamerika är tapiren det största djuret men den finns även i Centralamerika samt i Asien...

Läs mer om tapirer

Kommentarer

bra sida

Bra

Hej är det du nina i klassenxD?

JÄTTEBRA sida!

bra sida för då blir man ju bätre i skolan:D

Jag hoppas jag blir jätte bra i skolan för då kommer mina föräldrar bli glada och min fröken kommer säga att jag har ändrat på mig i skolan

Hej din sida är jätte bra man hittar mycket fakta:p

shita bra sida

tack så mycket!

Ni har inte molok

Ni har ju inte möss! );

denna sida är bra för man lär sig mycket om olika djur.och den är extra bra om man ska plugga om djur iskolan eller skriva omdjur.själv skriver jag ner lite om några djur.

bra sida man lär sig mycket om djuren. och så är det intresant och det är extra roligt att läsa när det är bilder till

rävar tar hand om sina ungar i ett lya eller kallar man det för grynt tror jag

Hej!
Vilken himla fin sida. Jag arbetar på en förskola i Sundsvall och går i den obligatoriska PIM-kursen, som innehåller uppgifter och examinationer i datakunskap. Jag ska bland annat göra en power point presentation innehållandes några av era bilder och information, är det okej för er. Presentationen kommer att visas på min förskola, Sundsvalls Montessori Förskola men även visas för min examinator och ev för de övriga som går kursen. Hur ställer ni er till detta. Jag kommer endast att beskära bilderna så att de får plats, OBS! inte deformera och redigera eller vad det heter.

Tacksam för snabbt svar

MVH Elin

Hej Elin!
Du får gärna använda dig av våra bilder i ditt arbete. Kom bara ihåg att ange källa till bilderna så har vi inga invändningar mot det hela :)

Hoppas ditt arbete blir bra!

Vänliga hälsningar
bilderochfakta.se

mycket bra sida

bra sida

Hej!

Jag vill tacka er för ni som har gort dena sida. Man kan lära sig mycke hoss er.
Kan ni inte lägga upp flera bilder och fakta texter?

Hällsningar: Linn

Har bra fakta gillar detta men saknas hajar och däggdjurå

Mer fakta tycker jag...! Men jag kan så mycket om djur så det kommer bli roligt att läsa allt det här. :)

Hej, jag undrar vad kycklingar äter dom första veckorna? Jag hittade ett övergivet egg mitt ute i ingenstans, jag tog hem det, värmde upp en vetepåse och linda in den. Nu är den varm och trygg hoppas jag :p. Men har ni tips på vad jag kan göra och på vad den äter?

(y)=)"rikit bra"

bra sida

Det ska finnas alla svenska djur

Hej! Jag har en fråga som jag funderat på väldigt länge nu. Jag har försökt med att söka på det, men inte funnigt något svar. Jag hoppas verkligen att ni skulle kunna hjälpa mig! Frågan lyder så här...
Hur många djur finns det på jorden?
Jag vet hur många arter det finns, men jag skulle behöva veta hur många djur det finns... Det är till en uppgift i skolan så jag är väldigt tacksam för svar...

MVH: En som undrar...

Haloj!
Det fins ca. 9 olika olika jur i värden. hopas du mårr bar.

ni har inte kameleont:((

Lägg till ny kommentar