Lodjur

Lynx lynx
Fakta
Utbredning: 
skog i Europa och Asien
Kroppslängd: 
80-130 cm (+svan 11-25 cm)
Vikt: 
18-25 kg
Livslängd: 
10-15 år
Föda: 
rådjur, hare och smågnagare
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken – karaktäristiska tofsar på öronen

På sommaren är lodjurets päls gulbrun och fläckig, men på vintern är den ljusare mer gråaktig och fläckarna syns inte lika tydligt. Svansen är kort och kraftig, ovanligt kort för att tillhöra ett kattdjur, med en tydlig svart spets. På öronen sitter karaktäristiska svarta tofsar. Utöver tofsarna har även lodjuret ”polisonger” eller skägg i ansiktet. Benen är jämfört med andra kattdjur långa och tassarna stora vilket gör att lodjuret kan ta sig fram tyst och smidigt i snön.

Utbredning

Lodjuret lever i skogsområden, gärna i bergig och brant terräng, i delar av Europa. I Sverige finns de i alla landskap utom på Gotland och Öland. Lodjuret är sedan 1989 Hälsinglands landskapsdjur.

Föda

Lodjuret är ett rovdjur som jagar både större och mindre däggdjur som till exempel rådjur och hare. Mindre bytesdjur äts ofta upp direkt på platsen med enbart lite fjädrar och ben kvar som spår. Om lon fäller ett större bytesdjur som rådjur brukar den vila en stund innan den äter, oftast med bytet inom synhåll. När lon sedan börjar äta väljer den gärna ut de köttigare delarna i låren eller vid bogen och undviker inälvorna. Ett rådjur kan av en lodjursfamilj bestående av hona och två ungar ätas upp på cirka tre dygn. Även ensamma lodjur återvänder gärna till större bytesdjur för att fortsätta äta om de får vara i fred. Däremot äter inte lon äldre kadaver. Jaktinstinkten ligger väldigt djupt hos lodjur vilket gör att den kan fälla nya byten även när den har tillgång till föda. Det har gett lodjuret ett rykte om att vara blodtörstig och glupsk.

Fortplantning och parning

Honan är efter parningen dräktig cirka 70 dagar och föder därefter 2-3 ungar. Vid födseln väger ungarna 300-350 gram. Ungarna stannar hos mamman under 9-10 månader och klarar sig därefter själva. De blir könsmogna efter sitt andra levnadsår och för honor betyder det att de ofta föder sin första kull då.

Hot

Förr i tiden bedrevs klappjakt på lodjur. På 1800-talet sköts nästan alla lodjur i Sverige och att äga en särk av lodjur sågs som en statussymbol. Numera finns det ganska gott om lodjur men det är inte lätt att få syn på dem i det vilda. De är ganska skygga och är mest aktiva nattetid.

Kommentarer

Tack vare er sida fick jag rätt på en data uppgift om lodjur så jag säger tack så mkt Kram Pernilla:)

Roligt att höra! :)

lodjur är kola fast de låter töntit

det hete faktiskt "coola" och "töntigt"!

jag älskar tomater och jag vill bara påpeka att om du ska säga om dom är coola stavade du fel fast om du menade kola som man äter är du jätte bra på att stava ps. ät så mycket tomater du kan, det gör dig stark som en gubbjävel

Tack för er sida.

Jag bor mitt inne i Lidköping. Tack vare er sida kunde jag konstatera att det verkligen var ett lodjur jag såg längs med järnvägsrälsen inatt.

Hälsningar

Jan Sedenka

hej igår såg jag ett lo jag blev såååå farsinerad!

ÄGER!

hej lodjur är söta

kul dom är ju jette fina

lodjur är såååååå söta !!!

Tack! den här sidan hjälpte mig och min kompis! Vi forska om lodjur i skolan!!!XP
Lodjur är sååååååååå söta!!!!!<3<3<3

tack för att ni hjälpte mig att ta reda på fakta om lodjur

ni hjälpte mig med ett skolarbete tack!

jag forskar om loddjur i skolan.Jag tackar så mycket att ni har den här sidan

forskar om lodjur i skolan och sidan hälpte mig ganska mycket. Bara ett litet tips: skriv mer om hur lodjuret lever på vintern. Det var en sak jag saknade härifrån.

Heej tack så mycket för eran fakta. Vi jobbar nämligen med lo så det har varit till stor hjälp tack!!!!:)

Har sett djur som jag tror är ett lodjur. Men det hade en lång svans med vit topp. Det kan inte vara en katt för det var den alldeles för stor för.

tack att ni har den här sidan

Lodjur är grymma!

lo är gryma och dom är bäst

Hej! ni ska inte vara för nära ett Lodjur. För om den känner sig hotad eller om den är hungrig, då kan den jaga er och den är jättesnabb. Dom är farliga. om den var efter mig skulle jag klättra upp i ett träd, och om den försöker klättra efter mig, skulle jag sparka den i huvudet så att den svimmar, sen skulle jag släppa nåra tunga stenar på den och sen springa därifrån. Och när den vaknar vet den inte var den är. PS/ den kan tugga av en bit av er. eller döda er. Ni i som har skrivit Fakta om Lodjur, skrev inte det här. men tack ändå. HA! J ag visste nästan mer än dom har skrivit Fakta. Kram empiso.

Grym info! Så du skulle alltså om jag förstått dig rätt, klättra upp i ett träd och sparka lodjuret i huvudet så den svimmar. När den sedan har fallit till marken så skulle du klättra ner, springa runt och leta stora stenar, klättra upp i trädet igen och kasta ner dessa stenar på det avsvimmade lodjuret, för att sedan återigen klättra ner och springa därifrån?

fan vad bra sida:)

Tack så jättemkt för denna fakta då jag behöver den till ett skolarbete. Tusen Tack:) Kram Jojo

Tack för faktan =D Jag skulle skriva en uppsats om ett däggdjur och valde Lodjuret.. Nu har jag all information jag behöver =D tack och bra information

Hej
Hade en fråga: Stämmer det att lodjur även äter rävar?

Tacksam för svar.

MVH
Lucas

Äter vet jag kanske inte att de gör, men dom dödar de om de kommer åt de.

tack så mkt'

Tack för faktan!!! Har en uppsats till imorgon om lodjur men nu är den klar!!!

Detta är ju Hälsinglands landskaps djur! Jag har letat mycket och denna info var suverän! Hoppas min redovisning om Hälsingland blir bra nu!!!
Ha det bra :)

Inatt dödade lodjur mina tre tackor. Att det var lodjur har konstaterats av "viltansvarig" från Länsstyrelsen.
Själv trodde jag att det var varg.

skada aldrig ett lodjur!

Såg för första gången i mitt liv (62 år ) ett lodjur naturligt i från mitt köksfönster, kunde inte ana att det var så stort. Den rörde sej runt vår tomt ganska länge..gick sedan vidare in i skogen där vår granne mötte den, även han var imponerad av storleken på djuret, han försökte skrämma lon med ljud men den tog ett steg nämre honom, då tog han upp en gren slog hårt mot ett träd även då tog lon ett steg nämre innan det lommade iväg. Undrar var det nyfikenhet eller dumdristighet från lon? Trevlig sida där bilderna talar för sej själva, man kan också på dessa bilder förstå att ett lodjur är större än det intryck man ofta får från andra bilder.
MVH
Barbro

För första gången i mitt liv (62år) så jag ett lodjur i verkligheten, att det va så STORT hade jag aldrig kunnat ana. Som naturmänniska har jag länge, länge längtat efter att få se lo eller varg. Upplevelsen blev mycket stark. Min man såg det först knallandes på vår gård, ropade på mej att komma, tyckte först att han sa rådjur så jag tog lite tid på mej då vi ofta ser och har rådjur på tomten, men av extasen i hans röst förstod jag att han sa lodjur, skyndade mej upp och fick även jag se den. Vår granne mötte lodjuret i skogen på promenad med sin hund, han tyckte den var lite nära ropade för att skrämma den men då tog lon ett steg närmare honom, han tog då en gren som han slog hårt mot ett träd , först tog lon ett steg närmare honom igen innan den lommade i väg... nyfikenhet eller dumdtrisighet?

hur många ungar kan lodjuret få?

Asså det står juh! 2-3!!

a vad tror du lär dig att läsa så får du reda på dit svar

Jag har fått besök av lodjur i min trädgård och jag är rädd om mina katter.
Hur gör jag för att skrämma bort dom fort?

Jag och min pappa såg ett lo på väg till skolan i morse. Vi bor i Lilltorp, Rådmansö i Roslagen.

Coolt, jag måsta ta med mig stenar upp i trä't!
Doh...

sött

Jag är sjuk och ska göra ett skolarbete om Lodjuret hemma så jag sökte på"Fakta om Lodjuret"På google.Detta var den första sida som kom upp så jag tog den.Jag tycker att texten är lätt att förstå för det står med begripliga ord.Nu måste jag fortsätta på skolarbetet.

Gud vilka coola bilder!Hur svårt är det egentligen att ta en bild så nära på ett lodjur?

En bra hemsida med både bra och intressant text. Jag behöver fakta till en skol upsats.Och detta var pärfäckt! Man fick fakta genom att se på de fantastist fina bilderna. Det trodde ja aldrig. Super bra bilder. De var inte suddiga eller något fel på dem. Jag är också lite nyfiken på hur ni kunde få sådna bra bilder på så nära håll! Hälsningar en lodjur tjej!

sannt en riktigt bra sida om lodjuret (:

En riktigt bra hemsida om lodjuret. Bra med fakta och bilder :3

Tack, vare denna sidan fick jag reda om fakta om lodjur.
Nu kan jag läsa all fakta om lodjuret till klassen :D

Tack vare denna sida har jag lärt mig det viktigaste om lodjuret

Min katt ser ut som ett lodjur, o jag tycker självklart att min katt e söt, så då tycker jag lodjur o din hemsida är bra!

Sidor

Lägg till ny kommentar