Fästingbett

Vad är en fästing?

Fästingen, Ixodes ricinus

Bild på Ixodes ricinus

Bilder nedan från ett fästningbett som inte gav borrelia.

Fästingbett dag 2

Fästingbett två dagar efter bettet

Fästingbett dag 3

Fästingbett tre dagar efter bettet. Rodnaden har nu börjat sprida sig mer.

Fästingbett dag 4

Fästingbett fyra dagar efter bettet. Rodnaden börjar nu anta något som kan likna början av en ring som utgår från bettet.

Fästingbett dag 5

Fästingbett fem dagar efter bettet. Det som tidigare var början av en ring har nu gått tillbaka. Bettet fortfarande lika rött som innan.

Fästingbett dag 9

Fästingbett nio dagar efter bettet. Rodnad nästan borta.

Fästingbett dag 12

Fästingbett 12 dagar efter bettet. Märket av bettet sitter kvar och kliar fortfarande.

Fästingbett dag 17

Fästingbett 17 dagar efter bettet. Sitter envist kvar.

Fästingbett dag 28

Fästingbett 28 dagar efter bettet.

Fästingbett 19 veckor senare

Fästingbettet igen, 19 veckor senare. En bula/svullnad har nu uppstått där fästingbetten tidigare var.

Två dagar senare var svullnaden borta och inga mer spår har visats från bettet.

Fästingen (Ixodes ricinus) är ett litet djur som är släkt med både kvalster och spindlar. Den lever på att suga blod från andra däggdjur, fåglar och i vissa fall även reptiler och ödlor. När fästingen föds är den bara någon tiondels millimeter för att sedan växa och vid fullvuxen storlek vara mellan 2-4 millimeter (honan är större än hanen). Fästingen lever generellt mellan 2-3 år.

Var finns fästningen?

När fästingen är aktiv, letar efter ett värddjur, befinner sig fästingen gärna i högt gräs cirka 20 centimeter ovanför marken. Den trivs vid fuktiga och skuggiga platser. Vår vanligaste fästning här i Sverige är Ixodes ricinus som saknar ögon. När den känner av rörelser i vegetationen sträcker den fram sina framben och griper tag om djuret när det passerar. Fästingen finns bland annat i Stockholms skärgård, vid Mälaren, Vätten, Vänen samt vissa delar av Skåne och Västkusten.

Att fästningen skulle finnas uppe i träd och på så sätt "hoppa" ner på sina offer är en myt.

Känns fästingens bett?

De som blir bita av fästingen känner vanligtvis inte bettet. Av den anledningen kan det vara bra att kontrollera kläder och kroppen efter du varit ute i riskområden (till exempel högt gräs i områden där fästingar gärna vistas).

Vilka sjukdomar kan jag få från fästingbett?

Den allvarligaste sjukdomen du kan få från fästingbett är TBE, vilket heller inte finns någon medicin för. Däremot kan du vaccinera dig mot TBE. Vaccinationen görs i två doser och du får då skydd mot TBE i upp till ett år.

Borrelia är annars den mer vanliga sjukdomen du kan få av ett fästingbett. För borrelia finns det inget vaccin men sjukdomen botas med hjälp av antibiotika. De vanligaste symtomen på att du har fått borrelia är att du 1-4 veckor efter fästingbettet får en svag rosa rodnad på kroppen, vanligtvis runt bettet men behöver inte alltid vara där. Rodnaden ska vara större än en femkrona och är gärna ljus i mitten och bildar på så sätt en cirkel. Att få borrelia behöver inte kännas men kan ge sjukdomstillstånd som trötta, får huvudvärk, lätt feber, led- och muskelsmärtor, samt svullna lymfkörtlar.

Sjukdomar smittade till människa från fästing smittar inte vidare till andra människor.

Hur tar jag bort en fästing?

Fästingen bör tas bort så snart som möjligt. Att ta bort fästingen kan du göra själv med hjälp av en spetsig pincett. Fatta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra bort den. Du ska inte vrida fästingen eller använda smör innan. Det är en myt att dessa saker hjälper.

Hur skyddar jag mig mot fästingbett?

 • Enklaste sätter är förstås att undvika områden där fästingen finns.
 • Behöver du ändå gå i riskområden där fästingar vistas är en idé att använda stövlar och långbyxor med byxbenen nedstoppade innanför stövelskaften.
 • Använd skjorta eller annan långärmat klädesplagg och stoppa in det innanför byxlinningen.
 • Inspektera kläder efter vistelse i fästingområden. Torktumling är ett bra sätt att ta död på fästingar.
 • Inspektera kroppen, speciellt mjuka och håriga kroppsytor på vuxna och för barnen på huvudet samt bakom öronen.
 • Fästingar tar god tid på sig att hitta sitt bitställe, duscha eller bada gärna efter du varit ute samt kamma håret.
 • Myggmedel ger inget tillförlitligt skydd.

Mer information om fästingen?

För den som är intresserad finns det mer läsning att göra på fasting.nu, sjukvårdsrådgivningen samt på fästingbett.

Kommentarer

Har blivit biten av en typ an fästing i Tyskland/Franken för 11 dagar sen. Äter antibiotika efter läkarbesök,
1 tablett 3 gånger om dagen. Ingen reaktion efter 3 dagars intagande. Rodnaden är ca 5 cm i diameter, med centrad bitställe. Hur utveklas det vidare, och vad kan jag gör mera, om rognaden sprider sig?
Det gör inte und, det kliar inte.
Tacksam för svar
/ Willy

Äter du antibiotika borde väll allt vara under kontroll. Men jag skulle rekommendera att du vänder dig till sjukvårdsrådgivningen med din fråga istället.

jag har sån där bula som ska komma efter 19veckor.. har aldrig lagt märke till någonting förutom nu när bulan kommit. men jag kan knappast ha fått en fästingbett för 19veckor sen då fanns det snö fortfarande..

borde jag gå till en läkare och kolla upp det ifall att det skulle vara så att jag kanske fått borrelia? och kan den där svullnaden kanske kommit mycket tidigare?

Tacksam för svar!

Om du är orolig för att ha fått borrelia så borde du besöka en läkare som får titta närmare på bulan.

Hur vet man att man borde uppsöka läkare? Hur ska bettmärket se ut för att man bör reagera?

Biten för 1 vecka sedan på höften, nu är det ett rött ovalt område kring bettet c:a 2 cm långt och 0,5 cm brett?

// Birgitta

Kan en fästing försvinna in i kroppen? Min man har ett "bett" nere vid foten som har funnits där ca en vecka och som det är en liten varbilding på i mitten. Han har också haft feber som gått upp o ner i sju dagar. Undrande hustru

Troligen någon del av fästingen som blivit kvar när den drogs bort. Kroppen brukar stöta bort sådana delar av sig själv men om du är orolig tycker jag att du ska ta kontakt med sjukvården.

det kan försvina men han måste gå til doktorn och kåla. och väga sig och sedan får han gå till apoteket och så får han några tableter som heter penselin.

fick fästingbett 3juli har fått enkula som kliar ska jag uppsöka läkare är lite orolig
tacksam för svar!

Om du är orolig bör du alltid ta kontakt med sjukvården.

Jag har blivit biten av fästing igår /27 /8 har en litet rodnad kring fotleden,ringde sjukhusen fick info att vänta någon vecka och observera om det växer till storlek av 5 krona..Jag är lite orolig.

har fått ett fästingbett för cirka 3 till 4 veckor sedan.
det klia fortfarande och är rött cirka 1 till 1½ cm i omkrets
skall jag gå till läkaren eller går det om av sej självt

Tack på förhand.

Fästingbett kan klia medan det är infekterat. Skulle du oroa dig för bettet bör du kontakta sjukvårdsrådgivningen.

Jag fick mitt livs första fästingbett i somras (juli). Nu (oktober) har det blivit en sån där bula som beskrivs och det kliar infernaliskt. Är inte särskilt orolig per se, men undrar över hur människor som får många fästingbett STÅR UT om detta är den normala utvecklingen? Hur kan ett bett "leva" så länge egentligen?

Hej! Upptäckte en fästing i lördags, som var knapphuvudstor, tog själv bort den med nageln. Redan senare samma dag hade det uppstått en ömmande, röd svullnad, som brände, stack och bultade och snabbt växte i storlek. Jag hällde sprit på det hela och försökte stoppa utvecklingen, men det hjälpte inte. Nästa dag var det ännu värre och rodnaden spred sig som en löpeld och var nu större än en 5-krona. Åkte till läkare, som fann en rest av fästingen, som jag inte kunnat se. Läkaren konstaterade Borrelia och skrev ut Kåvepenin 1 g att ta i 10 dagar. Lite skrämmande att det kan få ett så snabbt förlopp.

Inte är det väl så att en bula alltid hör ihop med borrelia?
Det kan väl bara vara en vanlig läkning?
Och visst kan borrelia självläka eller måste man ta antibiotika?
Mvh
Stina

Om du syftar på bilderna med en bula på slutet, så visar de bilderna ett bett som INTE gav borrelia! ;)

Är det inte missvisande att ha bilder på ett fästingbett som inte gett borelia på sidan son handlar om borelia?

Jag som orolig över mitt första bett (i ett riskområde) var mycket tacksam att se hur "illa" det blir även om det är ofarligt. Knappast jämförbart med ens ett getingstick eller ormbett. Det finns gott om bilder på webben som behandlar borrelia men färre med ofarliga obehandlade i min mening.

Tack för informationen på sidan. Om jag ej insjuknar nu kommer en tbe-vaccination att ligga på att-göra-listan i framtiden. Den lille fästingrackaren var inte större än ett pepparkorn, lätt att missa även vid grundlig inspektion.
Mvh / Kay

jag hade nåt svart i underlivet som bara låg där (den satt inte fast) kan det ha varit en fästing, jag han inte titta närmare på den för jag kastade bort den...

Jag blir nästan aldrig fästingbiten, även om min hund och andra som är med får flera stycken. De gånger som fästingarna har satt sig på mig så självdör de redan 1:a eller 2:a dagen. Hur kommer detta sig?

Kontrollera din promillehalt i blodet. Om fästingen dör bör det rimligtvis vara något att oroa sig över.

Seriöst svar: Antagligen har du något slags bakterie i kroppen som du inte lider av men men fästingen är känslig för.

Har upptäckt att en liten satt på min underarm i dag när jag dusha. Har varit i skogen i helgen och har då inte märkt något på kroppen. Jag undrar därför om den kan ha levt på mina kläder och sedan Birgit mig?

Är det Birgit som bitit dig ?

Hahahaha!!!!!!

Hahahahaha!!!

Fick en fästing på armen en gå i sept. Tog bort den och sen var det inte mer med det. Sen i dec. 3 månader senare började den typiska "ringen" växa fram runt bettet. Var hos läkaren som konstaterade Borrelia. Det är inte fel att vara lite observant en tid.

hej!
Fick ett fästingbett i början av aug. någon vecka senare blev jag mycket yr i huvudet och fick huvudvärk i tre dagar. Detta gick tillfälligt över. Huvudvärken återkom ca: två veckor senare och ytterligare några dagar senare kom även yrseln tillbaka. Vad gör man åt detta försvinner det av sig själv eller behövs det någon antibiotika?

Som du beskriver det började svärmors TBE... Huvudvärk, ont i musklerna på baksidan kroppen, etc... Hoppas du fått hjälp.

har haft ett fästingbett i innuti håret och märkte den ungefär 18-20veckor senare.
Är det farligt eller är det inget och bry sig om...

Hej! Fick förmodlingenfästingbett 3st. 1 på huvudet, en på magen vänster sida och en på nedre delen på ryggen V-sida vid midjan.
Det har gott nu 7 dagar och har fått ont i huvudet första gången i mitt liv (67 år), Har i skrivande stund 38,2 i feber och fryser lite , samt har blivit lagom trött, har även ont i huden på huvudet som strålar ned på sidorna och gör obehagligt lagom ont när jag kammar mig. När jag gick ut en kortare sträck så kändes det obehagligt, liksom ryggverk över hela ländryggen. På ryggen har det ännu bara blivit rodnad som en 1 krona medan på huvudet är en bula som gör lite ont vid beröring.
Mycket tacksam för svar från erfaren "medicinare" eller någon som har upplevt samma symtomer... Tackar på förhand
Bästa hälsningar Raoul

min katt låg isängen när jag skulle lägga mig var det som så så stenar i sängen jag lag dom på ett vitt papper ock tittad med förstoringsglas då såg jag att det var fästingar 25st jag undrar om någon vet hur dom föds kann dom ha ramlat ner på min katt när han låg ute igräset kan någon svara hur dom föds

Jag hittade 2st fästingar på min häst, Nu undrar jag om hästar kan få borelia. Vilka symtom visar det? Hästen hade fästingarna på ena bakbenet, hästen har svårt att röra sig svullen vid karleden nära hoven.

Hej Ulla,
Hästar kan tyvärr också drabbas av fästingburna sjukdomar. Titta gärna på följande länk angående borrelia och hästar

http://hastforskning.se/files/2013/02/ATG_borrelios.pdf

Nya rekommendationer är att torrfrysa fästingen(Atix lanserades i år för just detta) innan de tas bort för att minska risken för smitta.
Hoppas allt kommer att gå bra
//Gustav

Omslag med alsollösning, eller stryk på alsolgel. Hindrar/lindrar infektion och klåda.

Jag upptäckte en rödnad med en svart "prick" i mitten 23 maj. Min son tog bort den och sa att den var en fästing. Jag glömde det hela tills 10 dagar senare kändes det öm och fläcken hade blivit mörkare och större. Igår har läkaren tittat på det och gett mig antibiotika.
Jag är nu nyfiken att veta hur det kan utvecklas och om det går att veta om jag blev smittad eller inte.

Om man redan haft borrelia en gång och blivit botad, är man då imun mot borrelia och kan inte få sjukdomen igen?

Såvitt jag förstått blir man inte immun. Kollat medicinsk informationssida på nätet. Får ta upp det när jag kollar mitt troliga fästingbett imorgon. Borde finnas bättre diagnostiska verktyg och bättre kunskap inom sjukvården om fästingburna sjukdomar. Låg först inne på sjukhus några dagar för ryggbesvär. Hem igen och blev bara sämre och ramlade omkull hemma. Först när jag med rollator ramlade omkull inne i foajen på akuten vid tredje besöket blev det ordentlig fart och en hel del undersökningar innan jag blev förflyttad till neurologen och ett ryggmärksprov tydde på Borrelia. Så omgående insatt dropp men allt sämre innan det började vända så smått efter 3-4 veckor. Men, men gav mig f-n på att bli fullt återställd och nu inget fel på benstyrka och rörlighet.

Fått fästingbett igen. Röd ring och kliar och svart prick (fästing) i mitten. Drabbades av mycket besvärlig Borrelia förra sommaren. Troligen legat latent. Började med intensiv ryggvärk. Sedan allt mer förlamade ben (lår) sedan muskelförsvagning rygg och mage. Tre gånger på akuten innan jag slutligen blev ordentligt undersökt och fick rätt diagnos - Borrelia. På sjukhus en månad och använde rullstol och rullator. Dunderkur antibiotika. Tog ett halvår innan jag blev återställd frånsett visst kvarstående känselbotfall i ena låret. Vill inte uppleva detta igen så imorgon får en läkare titta på det förmodade fästingbettet.

Kan man bota borrelia min pappa har blivit biten av en fästing vet ej viken dag han blev biten min pappa sa att han hålde
på att spy och hade feber för några dagar är det fallit kan han få borrelia kan man bota det

MVH Bryan mayer

Fick ett fästingbett på min underarm för tre dagar sedan,nu är hela min underarm uppsvullen och varm med viss rodnad. Bör jag uppsöka läkare? Jag har haft många bett tidigare men aldrig reagerat på det så här

Om du är orolig bör du alltid ta kontakt med sjukvården.

Hej jag undrar hur länge äggen ligger under ytan och sedan kravlar sig ut ur kroppen finns det nått man kan göra för att ta död på äggen om det nu finns några är det någon som vet så är jag tacksam för info. Det är min hund som blivit biten, bulan är stor och en röd ring runt bettet och svårtorkad var alltså varet går inte å torka bort

Jag blev biten från en fästing för ca 4 dagar sen. Samma dag tog jag bort men nu kliar det väldigt mycket och det kommer mycket var ut, så att jag måste torka det med bomullstuss. Bär jag på en smitta om det varar ? Och varför kommer det var ut ?

Det har gått två tre dagar sen jag tog väck en fästing från benet. Det har blivit en stor yta av rött runt bettet och det kliar. Ska jag ringa en doktor eller är det lungt?

Har en bula i ena knävecket, har setat där i över 5 år, Kan det vara ett gammalt Fästingbett? Tacksam för svar /Birgitta

Läste på http://xn--fstingbett-q5a.nu/ (Fästingbett) att man bör ta bort fästingen snabbt. Hur viktigt är detta egentligen? Jag är mycket i skärgården och tittar efter fästingar varannan dag ungefär. Bör man kolla en gång per dag till och med, eller till och med flera gånger per dag?

Tog bort en fästing för två månader sedan, den satt högst upp precis mellan brösten. Nu i sommar har det varit mycket varmt och där emellan känns huden varmare än vanligt och bettet syns fortfarande rött. Det är inte stort ca 2-3 mm, men det kliar fortfarande, särskilt då jag kommer mot det. Varför försvinner inte pricken?? Ska jag söka läkare/syster?? Tacksam för svar1

Wow... va till läkaren för 2h... haft lite konstiga saker senaste månaderna. Tandkött som liknat tandlossning... Galen huvudvärk, Även blivit EXTREMT trött senaste veckorna, ljud/ljuskänslighet mm mm...
min Blemma som den är nu, är 13x8cm enligt läkaren. Ingen aning hur länge jag gått med detta, men är nog ett tag! gissar minst 3månader.
Men det som fått mig att fundera är att jag haft lite konstiga symptom senaste 4 åren!!
Så får en att börja fundera på om man gått med detta i flera år!?

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

 • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
 • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

 • Ingen HTML är tillåten.
 • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
 • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.