Kronhjort
Kännetecken
Kronhjortens päls är över kroppen mörkt rödbrun (sommartid) för att på sidorna ner mot manken bli mer grågulaktig och ljusbrun vid manken. Huvudet är mörkt grått på ovansidan för att även här bli ljusare på sidorna. Längs med nacken sträcker sig ett mörkt band som går dels över halsen och framryggen. Kronhjortens spegel varierar mellan ljusröd till smutsvit. Under vintern skiftar de rödbruna delarna till grått vilket ger kronhjorten ett mer gråbrunt utseende. Kronhjorten har en väldigt kort men tydlig svans. Dess horn är rikt förgrenade och kraftiga hela vägen från bas till topparna.
Utbredning och levnadssätt
Vanligtvis lever honan ensam tillsammans med hennes ungar. Tillsammans bildar de en familj som ibland går samman med andra familjer och på så sätt bildar en flock. I flockar är det ofta den äldsta och mest erfarna honan som blir ledaren för de andra och är även den som bestämmer när det är dags att förflytta sig till nya betesmarker. Hanar kan ibland också gå ihop till egna grupper. Dessa grupper håller inte ihop lika tydligt som honornas grupper och splittras lätt. En hane som markerar ut sitt område gör det genom att bröla högt så att andra hanar ska förstå att det här området är upptaget. Kommer andra hanar nära reser han sitt huvud högt för att visa sin krona, som ibland är täckt med mossa och gräs efter att han stångat mot marken. Kronan är en tydlig statussymbol mellan hanarna och vanligtvis är det den hane som har störst krona som vinner kampen om området.
Föda
Kronhjorten lever främst av gräs, örter, löv, kvistar, knoppar, svamp, bok- och ekollon, bark från gran och bok. På åkrar kan kronhjorten göra skada genom att knapra i sig axet från säden.
Fortplantning och parning
Parningstiden äger rum i september och föregås av att hanarna brölar och kämpar med varandra över honorna. En stark tjur brukar samla flera hindar till sig inom ett mindre område. Hinden föder därefter en, två är ovanligt, kalv. Kalven är rödaktig med vita fläckar över kroppen.
Hot
Kronhjorten jagas främst för sitt kött och kronas skull. Idag sker även uppfödning av kronhjortar i och med att det blivit mer lönsamt att hålla sig med dessa djur.
Kommentarer
Anonym (gäst)
fre, 2009-10-09 11:41
Permalink
Hej! Jag undrar var och hur
Hej!
Jag undrar var och hur Kronhjorten bor.
Jag vill gärna ha ett seriöst och snapt svar
admin
fre, 2009-10-09 18:30
Permalink
Utbredning: Skog i Norden,
Utbredning: Skog i Norden, Europa, Nordafrika och Asien
Theres (gäst)
sön, 2010-02-21 17:00
Permalink
Vit/ljusbrun hjort?
Åkte bil nere på vintriga Österlen och såg ett grupp på 15 hjortdjur i bokskogen. Vad jag undrar över är dess färg. De var alla vita alternativt ljust ljust beiga. Vad för hjortdjur var det vi såg? Inget brunt alls vad vi kunde se.
Gäst (gäst)
lör, 2010-03-06 10:31
Permalink
Hjort
Troligtvis dovhjort. Jag vet ju inte var på "Österlen" du såg djuren. Men det finns vita hjortar, framför allt i Sjöbotrakten som där går i flockar med de vanliga ljusbruna.
Margaretha
Gäst (gäst)
ons, 2010-03-17 21:17
Permalink
Fina bilder ! Har sett ca 50
Fina bilder ! Har sett ca 50 kronhjortar söder om sjöbo !!! Det är jätte snygga djur ! Jag gillar dem men det kanske inte bonden gör, vars raps de äter ...
Britt-Marie (gäst)
mån, 2010-04-05 08:51
Permalink
Vita kronhjortar
Igår kväll såg vi ca 40-50 st helvita kronhjortar en bit ifrån Övedskloster, har alldrig sett så många på en gång, jag fick några fina bilder på dom, en helt fantastisk upplevelse.
Hur är det med jakt på dom är det tillåtet.
Gäst stefan (gäst)
sön, 2010-10-10 10:34
Permalink
har hört talas om vita kron
har hört talas om vita kron men om det finns en i hela sverige så är det allt. hos dov är det däremot idag rätt så vanligt.
KennetGäst (gäst)
fre, 2010-05-28 21:25
Permalink
Dovhjort
Fejar doven och när isåfall.
Gäst stefan (gäst)
sön, 2010-10-10 10:36
Permalink
ja. augusti.september
ja. augusti.september
LOP (gäst)
ons, 2010-06-30 11:15
Permalink
Skilja på kid av kronhjort och rådjur
Träffade på ett litet vitprickigt kid vid Vombs vattenverk för några dagar sedan. Tänkte automatiskt "rådjur" men först efteråt tänkte jag på att det finns även kronhjort i trakten. Hur skiljer man ett kid från dessa två arter? I Bonniers fälthandbok över Europas däggdjur kan jag inte finna någon skillnad varken i bild eller text. Kidet var mycket litet så det kan inte varit så gammalt. Föder de två arterna vid olika tidpunkter? Kan detta användas för att ta reda på vilken art detta var? Eller lämnar hindarna hos de båda arterna sina kid i olika biotoper när de betar? Detta kid fanns alltså i det höga gräset på ett öppet område, inte inne i skogen.
Gäst stefan (gäst)
sön, 2010-10-10 10:40
Permalink
en nyfödd kronkalv är lika
en nyfödd kronkalv är lika stor(nästan) som ett vuxet rådjur
Åsa Gäst (gäst)
sön, 2010-10-17 18:37
Permalink
Har för första gången sett en
Har för första gången sett en kronhjortstjur på riktigt nära håll, gropen,hålet under ögat, vad är det?
Daniel (gäst)
mån, 2011-07-11 15:02
Permalink
De 50 vita kronhjortarna
Hej,
Bor i Vomb och håller på med jakt, de 50 hjortarna du såg i Öved var dovhjortar. De har en stor stamm av vita dovhjortar där men de finns utspridda runt Sjöbotrakten också. Jakt bedrivs även på de vita men i mycket liten skala. På en del av jaktmarken på Häckeberga utgår vitesföreläggande om man skjuter en vit hjort med horn.
Men kronhjort har vi gott om i Vomb, gå ut i skogen i Vomb i September och lyssna på när de börlar har ni tur kan ni se stora flockan på upp till 60djur, det har jag gjort :)
stephanie (gäst... (gäst)
mån, 2011-10-24 18:28
Permalink
min redovisning
hej!
jag heter stephanie och är 10 år. jag håller på att redovisa skåne i so i skolan. så jag moste skriva ner landskaps blomman och landskaps djuret (fakta om...) och kronhjorten är ju skånes landskaps djur så detta var intresant fakta! :) och jag är uppväxt i skogen och jag älskar djur. jag ville också ge den här sidan en komplimang så jag vill bara säga att jag älskar den här sidan!!!! :)
Antonia (gäst)
tors, 2012-01-19 15:58
Permalink
hej
hej jag ska göra en fakta bok om hjortdjur och den här sida verkade väldigt bra!( :
MVH
Antonia 9 år
Gäst Sven Nilsson (gäst)
mån, 2012-09-10 22:27
Permalink
Kronhjort
Hej!
Såg en mäktig Kronhjortstjur ca 2 km sydost om Trolleholms slott den hoppa graciöst ut på en åker och vi stod och titta på varann en bra stund innan den lomma iväg den var mycket vacker.
Milla (gäst)
mån, 2013-10-21 19:54
Permalink
Hej
Jag har gjort min läxa som handlade om kronhjort och jag tyckte sidan var väldigt bra. Med vänlig hälsning, Milla 9år
Marianne (gäst)
lör, 2014-01-04 15:43
Permalink
Hej. jag undrar varför dom
Hej. jag undrar varför dom "tappar" horna.....
Marianne
Marie (gäst)
fre, 2014-02-28 10:46
Permalink
Kronhjortar
Hos oss är kronhjortar ett gissel. Bor 900 m från stadens torg och har ofta 15 kronhjortar i trädgården. De springer på gatorna så man får kasta sig undan. Vi trädgårdsintresserade vill gärna att de skjuts av men kommunen är kallsinnig. Det verkar som om trädgårdsintresse betraktas som en åkomma som man skall låta värka ut. De äter allt, rosor, magnolia, stammarna på unga träd skalas, idegranshäcken skalas. Förutom att de river ned stängsel och trampar sönder t ex buxbom.
Det verkar vara en stor tjur med en enorm krona och resten är nog hindar och kid i olika ålder. När de är en sådan plåga i tätbebyggt samhälle är det verkligen konstigt att det i frysdisken bara finns kött från Nya Zeeland!
Från början var det någon som släppte ut hjortar från sitt hägn och nu förökar de sig enormt och är helt orädda.
Lägg till ny kommentar