Leopard

Panthera pardus
Fakta
Utbredning: 
Afrika, söder om Sahara och Asien
Kroppslängd: 
1-2 meter
Vikt: 
30-70 kilo
Livslängd: 
15 år
Föda: 
större och mindre däggdjur, tamboskap, fåglar, insekter
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Det tydligaste kännetecknet för leoparden är dess fläckiga päls. De flesta leoparder är orangegula med svarta fläckar. Den svarta pantern är en leopard med två recessiva gener vilket skapar en svart päls där de svarta fläckarna svagt kan anas. Även om det är ovanligt med den här typen av recessiva gener så förekommer det även bland andra kattdjur.

Leoparden kroppslängd kan variera från en till nästan två meter beroende på vilken underart det är. Honan är oftast mindre än hanen, ungefär två tredjedelar.

Leoparden är mest aktiv under natten.

Utbredning

Leoparden finns i Afrika, men även Asien. Den klarar sig bra i olika biotoper som tropisk regnskog, savanner, buskmarker, gräsmarker, berg, lågländer, halvöknar och skogar.

Föda

Leoparden jagar främst under natten eller gryningen. Bytesdjuren är av stor variation, från insekter, gnagare, fisk till mindre och större däggdjur. Leoparden brukar även ta tamboskap och hundar om den får chansen. I områden med mycket leoparder brukar hundar i regel hållas instängda. Själva jakten fungerar genom att leoparden sakta smyger sig på sitt byte för att explosivt fullfölja attacken. Vanligtvis dör bytet genom strypning på grund av att luftstrupen kläms åt. När bytet har dött drar gärna leoparden upp det i ett träd där den kan få äta ifred från både lejon och hyenor. Leoparder jagar gärna och gör det även när de har ett byte som inte hunnit bli uppätet.

Fortplantning och parning

Hanen lämnar efter parningen honan och har ingenting med ungarnas uppfostran att göra. Efter parningen är honan dräktig i 90 dagar. En kull består av 2-3 ungar. Vanligtvis är alla ungar fläckiga men enfärgade leoparder kan vid sällsynta tillfällen födas i samma kull. Vid födseln väger ungarna inte mer än ett halvt kilo. Efter tre dagar öppnar ungarna ögonen och kan några dagar därefter klättra i träd. Honan flyttar ofta runt ungarna till nya boplatser för att de inte ska bli dödade av hyenor, lejon eller andra leopardhannar. Under de tre första månaderna diar ungarna från honan och klarar därefter att äta byten som hon bär hem till dem. Ungarna stannar hos mamman tills de är mellan 18-20 månader gamla och beger då sig iväg på egen hand.

Hot

Leoparden är en överlevare på så sätt att den klarar sig i så många olika biotoper. Människan har länge bedrivit jakt på leoparden för dess päls samt att den dödar tamboskap. Idag beräknas det finnas över 500 000 leoparder bara i Afrika. Tyvärr minskar populationen ständigt.

Kommentarer

Det var mycket fakta och bra text :) Jag har använt denna text och gjort om till min egen. Självklart skriver jag också vart jag har fått texten. Tack för ni har lagt ut fakta om leoparder :D !

Kul att du gillar den :)

Du får gärna länka från din sida.

skriv om hur snabba leoparder är.

den är bra men det skulle kunna stå hur snabbt den kan röra sig!:)

skriv vad den äter

Leoparden jagar främst under natten eller gryningen. Bytesdjuren är av stor variation, från insekter, gnagare, fisk till mindre och större däggdjur. Leoparden brukar även ta tamboskap och hundar om den får chansen. I områden med mycket leoparder brukar hundar i regel hållas instängda. Själva jakten fungerar genom att leoparden sakta smyger sig på sitt byte för att explosivt fullfölja attacken. Vanligtvis dör bytet genom strypning på grund av att luftstrupen kläms åt. När bytet har dött drar gärna leoparden upp det i ett träd där den kan få äta ifred från både lejon och hyenor. Leoparder jagar gärna och gör det även när de har ett byte som inte hunnit bli uppätet.

mohaha mer info o´m den tack :)

fy fan vad bra sida!!!!!!!!!!!!!jävlar

vilka är leopardens fiender

jag älskar värkligen kattdjur jag läser, skriver och ritar dom jag bara älska dom! :D

jag älska verkligen leoparder är det någon som vet hur mycket en leopard kostar

TACK!! DETTA HJÄLPTE MEJ SK*T MYCKET!!!! JAG HADE EN UPPSATS ATT SKRIVA OM AFRIKANSKA DJUR I SAVANNER !!! DÄRFÖR VÄLJDE JAG LEOPARDEN!!!! HEJ DÅ....LYCKA TILL

Det heter "valde" och inte "väljde"
Ta inte illa upp

wow vad bra sida du har.
jag har en läxa om afrikas djur, jag valde leopard:)
jag har kollat på massa sidor men dom är inte så bra:/
tack för du hjälpte mig:)
kram amanda:)

jag har en klubb som handlar om djur och jävlar vad bra sida !!!!!!!!!!!!!

Detta var den bästa hemsida om djur (Leoparder) som jag har sett!!=)

Asså detta va as braa! tack för ni har lagt ut denna sida om leoparden tack tack tack o tack såå jävla mkt har lärt mig skit mkt!<3333m aja ses Bloggen

Äskar leoparder!! Så fin päls. jag skulle skriva om dem på NO:n i skolan och jag hitta all fakta här. Det blev jätte bra :D. Jag går alltid in här när jag ska hitta fakta om djur :) Tack för allt :) Skit bra sida!!!!

samma här jag skulle också ha detta till NO:n i skolan, och det blir jätte bra

leopard e mitt favo djur hlälp va bra sida !!!!!!! <3 älskar leopard min tapet e av leopard mina kläder min säng allt !!! min data min telefon allt !

jag ääälskar leoparder! speciellt ungarna,,
jag tycker dom e såå sööta lixom :D

assåw jag älskar de här djuret dom är sååååå söta och gulligaa lixxom <33333

underbart awsåååh.

Allså jag skulle vilja att den som har denhär sidan vad kattdjuren eller andra djur vad dom är bra på xD
Jag tycker att sidan är bra men det var det ända som saknas xD

Mycket bra fakta!
Gillar den här sidan jättemycket!
Bra att ni har den :)

jag vill ha en leopard som husdjur men det går ju inte synd:( bästa djuret i värden hoppas den kommer leva bra i många ÅR! bästa fakta oxå xD

Du kan skaffa en Bengal katt. En korsning mellan en Asian Leopard Cat och en tamkatt. Väldigt söta, ser ut och beter sig precis som en leopard. Har haft min i snart 7 år och hon är underbar. Älskar att bada i badkaret, går som en leopard beter sig mer som en hund än en katt.

jag skriver en uppsats och den här sidan var skit bra

Leopard är jättesöta

håller med :)

vad äter den ?:s

Den äter mindre och störe deg djur insekter fåglar.

Jag gör en uppsats om leoparden och den här hade bara gryyyyyyyyyyymmmt bra fakta!! :D

bra

älskar leoparder

jag älskar leoparder. :D

hej jag gillar fisk och det här är det basta faktan om fisk! tack!

det här är fakta om leoparder

Jag letar och letar och letar men jag hittar inte svar på hur många en gepard får ungar under ett år.. Läser i böcker och ute på internet och letar över allt men jag hittar inget svar. Utan jag får reda på hur många en gepard får i en kull men jag vill veta hur många per år av kull hon får... Kan någon hjälpa mig med det???

Jag vil veta hur snapt en leopad springer

springer mellan 60 km/h

Jag önska veta allt om djur och spesielt kattdjur

Jag ska holla föredrag om leoparder och den här sidan har gett mig så mycket fakta så drt går nog bra

Denna sidan var jättebra! :D

Riktigt bra fakta håller på med ett arbete om det här.

det var en jätte bra faktatext.

Det var väldigt bra text med bilen till jag gillar leoparden päls den är så vacker!
Synd att den jagas dem borde vara förbjudna att skuta hoppas dem flesta klarar sig:(!

Hur snabbt kan en leopard springa?

Leobarder er so finna jag bara elskar dåm dåm er so snappa ok finna hej do

Jag fick en massor av fakta till svenskan i skolan.

=)

Sidor

Lägg till ny kommentar