Bambulemur

Hapalemur griseus
Fakta
Utbredning: 
regnskogarna på östra Madagaskar
Kroppslängd: 
28 cm (+svans 37 cm)
Vikt: 
700-1000 gram
Livslängd: 
10-15 år
Föda: 
mest bambu, de nya skotten och löven, fikonlöv, gräs, späda löv och små frukter
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Bambulemuren tillhör den minsta av alla lemurer och lever enbart på Madagaskar. Vikten är cirka 2,5 kilo och längden är mellan 26-46 cm med en svans lika lång eller längre. Pälsen är gråbrun men kan variera beroende på art från en röd till grön nyans. Bambulemuren trivs i fuktiga skogar och klarar sig bra både på marken och uppe i träden. De är vanligtvis som mest aktiva efter gryningen.

Föda

Den vanligaste födan är bambu, vilket även gett den sitt namn. Utöver det äter bambulemuren fikonlöv, gräs, späda löv och små frukter.

Fortplantning och parning

Bambulemurer lever i små grupper bestående av tre-fem djur där honan är den dominanta. Vanligtvis föder honan en unge (två är ovanligt) som hon under den första tiden bär i munnen. När ungen blir större får den sitta på hennes rygg, alternativt att ungen får sitta själv på en gren.

Lägg till ny kommentar