Bomullshuvudtamarin

Saguinus oedipus
Fakta
Utbredning: 
Colombia
Kroppslängd: 
20-29 cm (+svans)
Vikt: 
300-560 gram
Livslängd: 
ca 10 år
Föda: 
frukt, insekter, blad och skott, nektar från vissa blommor
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Bomullshuvudtamarinen går även under benämningen Pinchéapa, vi har här valt oss att använda oss av namnet Bomullshuvudtamarin.

Kännetecken

Bomullshuvudtamarinen skiljer sig från andra kloapor med sin vita hårbeklädnad på huvudet. Den väger normalt mellan 350-450 gram och blir cirka 20-29 cm lång (+svans).

Föda

Vanligtvis består en grupp av bomullshuvudtamariner utav 3-9 individer. Gruppen leds av ett dominant par och övriga är vanligtvis deras avkommor bestående av olika kön. Relationen mellan hanen och honan är något unik på det sätt att hanen hjälper honan vid födseln och även bär ungarna därefter. Honan är vanligtvis dräktig mellan 140-160 dagar och föder i regel två ungar. Hanen blir därefter könsmogen efter 24 månader och honan efter 18 månader. Parningen äger rum mellan augusti-december.

Fortplantning och parning

Bomullshuvudtamarinen var förut ett populärt djur att använda sig av vid djurförsök samt som husdjur. På grund av hård jakt/fångst och skogsskövling har nästan alla vilda bomullshuvudtamariner blivit utrotade. På djurparker har det visat sig gå bra att få arten att föröka sig och idag beräknas det finnas ett tusental individer.

Kommentarer

lite likt wikipedias information:P men helt okej...

Jag tycker den här sidan var intressant och bra eftersom jag håller på att skriva lite om den här apan! P.S. Apan är ju bara för söööööööööt XD ! D.S.

Haha...rolig apa :):D:D stämmer säkert jättebra. Jag har hört att den visar upp rumpan åt främmande individer då den ska försvara sig! KUL VA???? hihihihehehehahaha

Coolaste frisyre och bra text.

Lägg till ny kommentar