Mandrill

Mandrillus sphinx
Fakta
Utbredning: 
västra Afrika
Kroppslängd: 
65-95 cm (hane), 50-65 cm (hona)
Vikt: 
20-28 kilo (hane), ca 11 kilo (hona)
Livslängd: 
ca 30 år
Föda: 
växter, insekter och mindre däggdjur
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Namnet mandrill kommer från Guineas ursprungsbefolkning och betyder skogsdjävul.

Kännetecken

Hanen som blir mellan 65-95 cm lång är betydligt större än honan som vanligtvis blir mellan 50-65 cm lång. Mandrillen har bara en liten stump till svans. Mandrillen rör sig gärna på marken och har till motsats till många andra klädklättrande primater inte fötter som är anpassade för att gripa. Pälsen är vanligtvis mörkbrun men kan i ansiktet variera mellan gul och vit. Efter puberteten förändras hanarnas näsa till att i klara färger skifta mellan blått och rött. Tydligare färger ger ofta en bättre social rang inom gruppen. Stjärten är precis som för babianer naken och lyser upp i en klar röd färg.

Föda

Mandrillen är allätare och söker efter föda vanligtvis i grupp. De äter både växter, insekter och mindre däggdjur.

Fortplantning och parning

I grupper mellan 5-50 individer lever mandrillen. När en hona är redo för fortplantning blir stjärten större och rödare än normalt och är på så sätt en signal till andra hanar att hon nu är redo. Honan är därefter dräktig mellan 6-7 månader. Ungarna kan öppna ögonen direkt efter födelsen och deras päls är ofta svart.

Hot

Största hotet är människan som skövlar dess naturliga habitat samt jagar dem för köttets skull. Naturliga fiender till mandrillen är leoparder och geparder.

Lägg till ny kommentar