Vithandad gibbon

Hylobatidae lar
Fakta
Utbredning: 
regnskog i Sydasien
Kroppslängd: 
45-60 cm
Vikt: 
5-10 kilo
Livslängd: 
25-30 år
Föda: 
blad, frukt
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken och levnadssätt

Av primaterna är det gibbonen som förflyttar sig skickligast mellan träden, dess armar är längre än de andra primaterna och händerna är långa med smala starka fingrar. På grund av de korta benen är gibbonen långsam på marken och väljer därför att hellre svinga sig fram mellan träden. Det händer ändå att gibboner går på marken. När de gör det så använder de bara bakbenen och håller de långa överarmarna lyfta. Uppe i träden är ofta sikten ofta skymd och för att inte tappa bort de andra i gruppen använder sig gibbonen av ljudsignaler när de hoppar fram mellan träden. Ljudsignalerna verkar också som en markering till andra gibboner att inte komma in på dess revir. Genom sitt liv i träden har gibbonen ett bra skydd mot både rovdjur och väder.

Föda

Gibbonen är vegetarian och äter främst blad och frukter.

Fortplantning och parning

Som nyfödd är gibbonen nästan hårlös och har en ljus skär hud. Redan som nyfödd är gibbonen tillräckligt utvecklad för att kunna hålla fast sig på sin mammas mage när hon "flyger" fram mellan träden. Familjen består av en mamma och pappa samt ofta ett par syskon. Ungarna stannar med föräldrarna tills de blir mellan sex och åtta år då de blir utkörda och får klara sig på egen hand.

Hot

På grund av omfattande skogsskövling har antalet gibboner drastiskt minskat. 1975 beräknades gibbonerna att bestå av upp till fyra miljoner individer. Idag beräknar man att mindre än 20 % återstår.

Kommentarer

apa är roliga och musiga och guliga hahaah (L)

jaaaa, apa är värkligenn rolliga muusiga och guliga hahaah hah aaaaah (L)(L)(L) :D:D:D <3<3<3<3

jag gillar appor dom är golliggga.

JAG HÅLLER PÅ MED GIBBONAPOR OCH IAKTTAR DOM.

Ingrid kan du mycket om apor?

JA! Visste du att de drogas i Thailand för att kunna fotas??????? hEMskT

Lägg till ny kommentar