Panda

Ailuropoda melanoleuca
Fakta
Utbredning: 
Kina
Kroppslängd: 
1,5-1,7 m
Vikt: 
70-150 kg
Livslängd: 
ca 30 år
Föda: 
främst bambuskott men även andra växter, fisk och små däggdjur
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Pandan kallas även för jättepanda, vi har här valt att använda oss av namnet panda.

Kännetecken

Det tydligaste kännetecknet för pandan är färgen på dess päls. Pälsen är vit med svarta områden. Oftast men inte alltid är ben och armar svarta samt runt ögonen brukar det vara svarta ringar. Pälsen är väldigt tjock och dess färger smälter bra in i den skuggiga vegetationen bland bambusnår och övertäckta grenar som pandan trivs i. Som andra björnar har pandan fem tår men på tassens nedre sida finns en sjätte tå som används när pandan greppar efter sin mat. Tänderna är tydliga bevis för att pandan enbart äter vegetarisk föda. Pandan har små fram och hörntänder medan kindtänderna är breda och passar utmärkt för malande av föda.

Föda

Matsmältningssystemet för pandan tyder på att den en gång i tiden varit en köttätare men är numera anpassad helt efter vegetarisk föda. Födan består numera nästan uteslutande av bambuskott vilket gör att pandans vakna liv består av att främst leta efter bambu för att äta. En fullvuxen panda behöver äta cirka tio kilo bambu om dagen. Bambun blommar enbart var 40-50 år vilket gör att pandorna ständigt måste vara i rörelse för att hitta nya skott.

Revir

Både hanar och honor markerar ut revir även om hanen är mer flitig med det. Reviret markeras ut genom att pandan ställer sig på framtassarna och gnider rumpan mot olika träd. Inom reviret trampar sedan pandan upp olika stigar som den gärna återkommande använder sig av.

Fortplantning och parning

Pandorna lever i ensamhet och träffas enbart för parningen. Honan är dräktig i cirka fem månader och föder därefter vanligtvis en unge i ett ihåligt träd. Det händer att hon ibland föder två men det är ovanligt. Ungen väger vid födseln mellan 100-150 gram och är bara tio centimeter lång. Vid födseln är ungen både blind och döv samt saknar päls. Efter tjugo dagar börjar pälsen växa fram och vid tre månaders ålder har nu ungen en fullt utväxt päls. Vid den här åldern tillbringar ungen mest tid med att sova hela dagarna. Först vid sju månaders ålder börjar ungen bli mer nyfiken och livlig. Huvuddelen av dess föda består nu av bambu. Ungen följer efter mamman fram till 1,5 års ålder då den lämnar henne och beger sig iväg på egen hand. Först efter sex års ålder blir ungen könsmogen.

Hot

Pandans naturliga fiende är vildhundar som den försöker komma undan genom att klättra upp träd. Men det är inte vildhundarna som är pandornas främsta hot. Största hotet för pandan är att de naturliga områdena för dem försvinner och att det blir svårare att hitta en partner att para sig med. Utöver det jagas även pandan för sin päls som sedan säljs på svarta marknaden. Pandan är symbol för WWF.

Kommentarer

Pandan är utrotningshotad för att man förstör dess miljö den lever i!

wtf panda koll vara slut

jag håller på med att hitta fakta om pandan till en sak i skolan.
jag har bara en fråga
varför gör dom inte nåt åt det i kina där dm lever?? vissa bryr sig inte,VARFÖR??????

Japp, vissa bryr sig inte, men om du skulle vara där kanske du skulle kunna förstå hur svårt det skulle kunna vara. Och det är inte så att dom inte bryr sig, dom vill men dom kan inte, om du undrar något mer så kan du söka jobb där i kina för att hjälpa pandor och jag svär att du kommer ångra det sista som du skrev i din kommentar.

Jag älskar pandor så jag gör en fakta text om dom.:-)

Jag älskar pandor och göt ocks text ;DD

Jag hatar pandor men jag måste skriva en faktatext om pandor. Tyvärr!!

Ska skriva en text om pandan och hittade mycket bra fakta här. ;) Jag älskar också pandor och jag skulle gllat denna texten även om jag inte jobbade med skolarbete! :D

Det ända dåliga var att jag var tvungen att leta på mera ställen för att få en passande lång text...

jag tycker att det här är en bra sida men min enda fråga är:
på vilket sätt är Jättepandan anpassad för miljön.

Snälla svara på min fråga jag måste verkligen få veta det.
Det skulle vara jätte snällt om någon svara på det här frågan.

Det var lite kort fakta om pandor, men det var lagom mycket att kunna skriva en mindre uppsatts av. Och det var précis vad jag gjorde. Men som sagt, det kunde hjälpa andra genom att lägga ut lite mer fakta.

love them!

mer om panda ungar nu!!!!!!

jag letade efter parning och jag hittade det direkt

Jag fullkomligt älskar pandor!! dom är så söta! <3 <3 <3

Asså hälsa pandorna att jag verkligen fucking love them asså gud min kärlek för pandor omg jag dör på riktigt <3

jag tycker pandor är tjocka

tack för faktan men ni borde någ skriva vad den gilla att göra

Sidor

Lägg till ny kommentar