Afrikansk stäppelefant


Kännetecken

Stäppelefanten är det idag största levande landdjuret. Jämfört med sin asiatiske kusin är stäppelefanten större i kroppsbyggnaden och har större öron. De stora öronen använder elefanten främst för att bli av med sin överskottsvärme. Ofta är det den afrikanska stäppelefanten vi tänker på när vi pratar om elefanter.

Levnadssätt – honor i flock

Namnet stäppelefant kommer från att stäppelefanten lever större delen av sitt liv på den afrikanska stäppen. Där vandrar stäppelefanterna omkring i stora hjordar. Hjorden leds vanligtvis av en gammal ko - matriarken - och hennes vuxna döttrar. I hjorden finns även yngre diande kalvar samt ett fåtal äldre kalvar. Elefanttjurar lämnar hjorden när de är mellan 12-15 år och slår då temporärt följe med andra familjehjordar eller grupper med andra ungtjurar. Elefanten är väl anpassad för att leva i de olika miljöerna som finns i Afrika. Från torra törnbuskområden till regnskogar (i regnskogarna är det dock skogselefanten som lever). Över både låg- och högländer samt bergstrakter upp till 4 000 meters höjd.

Fortplaning

Brunsten infaller oftast under den senare delen av regnperioden. Efter parningen är elefantkon dräktig i 22 månader och föder därefter en elefantunge. När det är dags för födseln lämnar elefantkon hjorden för att föda i lugn och ro. Elefantungen väger vid födseln mellan 90-120 kilo beroende på kön (tjuren väger mest). Den nyfödda elefantungens skinn är blå-grått och försett med spridda hårstrån. Efter ungefär en halvtimme klarar elefantungen av att gå på egna ben och följer då modern tillbaka till hjorden. Under de första 2-3 åren då ungen diar lämnar ungen inte modern. Modern i sin tur vakar ständigt över sin unge och skyddar den mot eventuella faror. Mellan 8-13 års ålder blir elefantungen könsmogen. Tvillingfödslar förekommer men är ovanliga. Intervallen mellan födslarna varierar stort, från 2,5 år upp till 9 år. I de fall modern förlorar sin kalv tidigt brukar intervallet vanligtvis förkortas. Under uppvaktningen avvisar kon i regel tjuren som gång på gång försöker komma fram och knuffa på henne. När väl kon låter tjuren komma nära lägger tjuren sin snabel över hennes rygg och stryker henne sakta. Själva parningsakten tar inte mer än någon minut. Det är inte ovanligt att en ko kan para sig med flera olika tjurar under samma brunst.

Elefanten har stor nytta av sin snabel

Elefanten använder snabeln till mycket, allt från att gräva efter rötter och plocka upp föda till att suga upp vatten och spruta in i munnen eller över sin rygg. Den asiatiska elefantens snabel har ett "finger" och den rullar sin snabel runt föremål för att plocka upp dem, medan den afrikanska elefanten har en snabel med två "fingrar" som den kan gripa runt saker med.

Elefantens betar

Precis som vi människor oftast använder höger eller vänster hand så föredrar elefanten ofta att använda den ena eller den andra beten. Vanligtvis den högra.

Föda för elefanten

Under regnperioderna äter elefanterna främst av det saftiga gräset. När torkan kommer räcker inte de få näringsämnena som finns i det torra gräset för att mätta elefanten. Kosten övergår då mer till de saftiga bladen från buskar och träd. När elefanten äter från träd och buskar drar den snabbt av alla bladet med snabeln och kastar in i munnen. Det händer att elefanten äter upp hela plantor. Frukter i trädet är speciellt omtyckta och elefanterna kan vandra långa sträckor för att nå till sina favoritfrukter. För att få ner frukterna gungar elefanterna trädet mot pannan. Speciellt populära frukter är till exempel frukten från apbrödsträdet (Adansonia digitata). En vuxen elefant äter 100-300 kilo föda per dag, det motsvarar ungefär fem procent av dess kroppsvikt. Mängden vätska en elefant behöver dagligen är imponerande 200 liter. På grund av det har elefanten ständigt behov av att vara nära vattenhål för att kunna släcka törsten.

Hot mot den afrikanska stäppelefanten

Största hotet mot stäppelefanten är människans jakt på deras betar. Betarna kallas även för "det vita guldet" som kommer av att elefantbetar är mycket värdefulla. Idag finns en litet tillåten handel när det gäller elefantbetar men en stor del äger rum på den svarta marknaden där elefanterna dödas enbart för betarnas skull. En elefant som blir av med sina betar överlever inte särskilt länge. På grund av att en legal handel med betar existerar finns det idag farhågor om att den illegala handeln också kommer att öka. Hotkategori enligt IUCN: Starkt hotad

Afrikansk stäppelefant Loxodonta africana
Utbredning Från Saharaöknens södra del till södra Afrika
Kroppslängd 4 meter (tjur), 2,5 meter (ko)
Vikt 5 000-6 000 kilo (tjur), 2 000-4 000 kilo (ko)
Livslängd 50-70 år
Föda Växtföda som blad, kvistar och frukter

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2010-04-18 13:09:00, av Owa Zizinah

Halo , jag heter Owa ! Min pappa har varit i afrika och kollat in olika djur , men jag är intresserad av elefanter , men jag vill ha lite fakta om de , för vi gör ett skol arbete . Fakta , fakta till mig . :) / Owa Z.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-05-11 13:07:17, av gurre

jag gör också skol arbete

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-11-29 12:55:37, av stiegxwhjj

jag med (:

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2010-04-20 09:23:00, av Frida

Jätte bra fakta! (: ÄLSKAR DEN HÄRA SIDAN MED MASSOR AV DJUR! Uppskattar värkligen att ni tar er tid för att hitta fakta om djur , Puss på er!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-03-18 09:04:00, av Barack Obama

YES VERY GOOD!! GOOD AS AMERICAS PRESIDENT!!!! GOOD GOOD GODO

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-05-12 08:44:47, av Joe Biden

NO I AM A PREsiDANTE us,

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-11-30 12:55:00, av Cool Gäst

tack så mycket för all fakta älskar denna sida :) kram en ny barn gäst ( som kommer besöka er ofta)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2015-02-17 15:53:00, av Matilde Sanchez...

Jag vill vara veta var de befinner sig och varför får de en allt mindre yta att leva på?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-03-23 11:11:18, av Abobakr

bra sida bar om man fick veta vars elefantenbor

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-05-20 09:47:55, av farah

det e bra fakts

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-12-15 08:40:00, av Victor

Jag älskar elefanter. Jag är såå ledsen för att de är så farligt hotade. Elefant’s forever<3

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-04-06 08:52:07, av ludwig

eran hemsida är ganska bra

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-05-28 13:15:30, av saron

Jag tycker om elefanter.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-11-18 08:49:56, av Potatis gruppen

jag gillar inte era coockies

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-02-02 08:21:00, av sussybaka

hejsan svejsan bra sida

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta