Lappugglan är en av Sveriges största ugglor. Längden är 60-70 cm och vingspannet 135-160 cm. Honan är större än hannen. Lappugglan lever i de stora barrskogsområdena på norra halvklotet, i norra Europa/Asien och Nordamerika. Fjäderdräkten skyddar bra mot kyla och är anpassad till arktiskt klimat. Även benen och fötterna på lappugglan är fjäderbeklädda. Lappugglan varierar kraftigt i antal år från år beroende på hur stor tillgången till föda är. I Sverige, främst i Norr- och Västerbotten, kan antalet lappugglor variera från 400 upp till 3 500 lappugglor.
Lappugglor kan flyga nästan ljudlöst, och kan på så sätt överraska sina byten. De har oerhört bra syn och hörsel, och jagar huvudsakligen smådjur som lämlar, sorkar och möss. Som de flesta ugglor är de mest aktiva i gryning, skymning och på natten.
Lappugglorna häckar helst i högstammig granskog. Lappugglorna bygger inga egna bon, utan övertar gärna färdiga risbon från duvhök och ormvråk men kan också häcka i höga och grova stubbar. I slutet av april eller början av maj läggs äggen. Honan ruvar ensam i ca 1 månad medan hanen står för jakten på mat. Normalkullen består av 2-4 ungar, antalet varierar till stor del beror på hur tillgången till föda är. Vissa år kan en kull bestå av upp till 9 ungar. Ungarna är flygfärdiga vid 2 månaders ålder. Lappugglan är fredlig och ofta orädd, men kan vara mycket aggressiv och gå till attack med både klor och vingar för att skydda sina ungar mot inkräktare.
Lappuggla | Strix nebulosa |
---|---|
Utbredning | Täta barrskogar och bergsområden i norra Europa/Asien och Nordamerika |
Kroppslängd | 60-70 cm |
Vingbredd | 130-160 cm |
Vikt | 1 kg (hane), 1,5 kg (hona) |
Livslängd | 10-15 år |
Föda | Smådjur som lämlar, sorkar och möss |
Hade idag ett besök av en stor grå strimmig uggla på mitt älgpass. Den kom ljudlöst i sin förflyttning. När jag kom hem så fann jag stor likhet med lappugglan. Platsen som hon iaktogs på var i barrskog i Västernärke ( närmare bestämt 1,5 mil norr Mullhyttan).
Intressant iakttagelse Jan! Intressant är också att lappugglan numera är ganska allmän om än ännu sällsynt i mälardalsregionen. Jag har studerat och kartlagt lappugglan i Sverige sedan 1973 men bara ett fåtal gånger har jag fått eller funnit rapporter av jägare ute i fält, detta trots att lappugglan numera är allmän i delar av Norrland. På grund av skogsbrukets verksamheter har lappugglan försvunnit som reproducerande. I länets norra och nordostliga delar där den var allmänt häckande under goda sorkår under 1970-80 talen har vi tyvärr inte längre några häckningar. I t.ex landskapet Norrbottens södra delar och delar av Jämtland har vi en godtagbar population men detta beror enbart på idella insatser med uppsättning och underhåll av konstgjorda bon då utbudet av rovfåglars häckningsbiotoper och boplatser (duvhök och vråkar) minskat enormt under senare decennier. Lappugglan är ju helt beroende av deras och särskilt duvhökens bon även om enstaka andra former av boplatser använts. Se www.lappuggla.se Notera: Man ser ibland uppgifter om att lappugglor kan få 9 ungar. Detta är fel. Den största kullen ungkullen som konstaterats i historien är 7 ungar (2 ggr). De nio äggen utgörs av museimaterial men torde inte komma från bara en lappugglekull.
Hejsan!! Kul att hitta denna tråd om Lappugglor. Jag är väldigt naturintresserad och jobbar dessutom inom skogsbruket. Bygger bon och placerar ut i olika områden för att hjälpa lappugglan med mera. Tar även hand om stubbar eller fixar till dem som ännu står så dem kan bosätta sig där också om dem vill. till våren skall jag ut och titta alla platser och jag hoppas då få fota lappugglan i en bostubbe.men även slaguggla och lite annat. Detta skall jag göra för att sedan kunna föreläsa om ugglor vs skogsbruket. Eftersom jag är inom branchen så vet ja att det absolut inte alls finns någon kunskap om dessa fåglar, även bland de mest välutbildade. Man vet mycket om de små insekterna å dess betydelse. Kommer även att göra en brochyr och dela ut. Om hur man kan göra vid en ev bostubbe !! På Sca står det att man får lägga omkull en stubbe men inte köra över den. För dem menar på att den gör lika mycket nytta på backen för insekterna. Ja hoppas ja kommer kunna få igenom detta och att det blir prat om det i skogsbranchen. För jag vet att dem som jobbar där bryr sig om ugglor och djurliv, men dem har bara inte nåt så långt ännu. Dem som sitter i maskinerna kommer tycka att arbetet blir mycket roligare också då dem vet varför man skall spara en sådan stubbe. Va tror ni om detta? :) Mvh / Andreas Göransson i Hoo (Hammarstrand)
I går e m kom en lappuggla och satte sig på en trädgren (skogsdunge 20 m från bostadshuset). Den var kvar i morse. Vi försökte mata den med fläskfilébitar. Då kom det i stället ett gäng kråkor som åt upp maten och sen började de trakassera ugglan som flög i väg efter en timme.
Igår stod folk och stirrade på ett träd i centrala Oskarshamn med eller utan kamera/, kikare så jag gick dit och deltog Detta blev mitt livs upplevelse eftersom jag ville se den flyga,,,,, Det kom och gick fågelskådare från när och fjärran liksom ortsbefolkning och alla andra som hört om sensationen Detta är tredje gången någonstin somen lappuggla observerats i Kalmar län som sagt jag fick min upplevelse Lappugglan blev mer och mer aktiv vartefter kvällen kom och vid 22-tiden gjorde den bestyr och förflyttade sig ett par ggr i lövverket ,snabbt tycktes det, eftersom den suttit och snurrat huvudet hela dan Vid 22,22 bredde den ut sina vida vingar och flög så den smekte Sottsgatan och blev ett med sin skugga för att lyfta över begravningsbyråns tak och ljudlöst flyga in i stadsparken Man var helt andlös av upplevelsen och jag var den enda som bevittnade detta då alla andra trodde den skulle stanna kvar Enl uppgift har den funnits här en stund men folk ville skydda den då den höll till i ett mer passande skogsområde nära havet Men är man social så är man och Oskarshamn är en fin turiststad även för ugglor
Hej Har nu två gånger denna vecka sett en Lappuggla på Alnö vid Sundsvall. Det är första gången i mitt liv som jag ser en uggla och i dag seglade den ner framför bilen och landade i en björk ca 20m bort. Ska ta kameran med och se om jag kan lyckas få en bild på den.
2019 hade vi en trogen gäst kom i nov o satte sej i en fall 20 m från bron den satt där mest varje dag o höll koll på föreläsningen där det ofta var både stork o möss stannade hela vintern brydde sej inte om att vi var ute o pratade med den på sommaren hörde vi väsande ljud från en gammal platå vid en fall som pojkarna byggt när dom var små o där var hoppet med 4st små troll kunde passera förbi när jag gick till skogen utan minsta problem från dom vuxna verkade som dom kände igen våra steg o röster sen skulle en bekant ta vägen förbi för att komma ner till myren då blev det livat han fick vända om förra året såg vi inte till någon men nu är hanen tillbaka o jagar som förr har suttit i tallen på gården även när jag var ut o pratade med hen verkar som dom har bra minne misstänker att det kan finnas ungar i närheten då hen fångar stork sticker han iväg blir inte borta längre än en halv minut så är han åter på plats i tallen bryr sej inte om att katten är ute är så glad att få uppleva detta igen för det är en skönhet att beskåda
Vi har åtminstone 4 lappugglor här i byn. De har vistats här i ett par veckor nu. Jättekul att se dem så nära! Men varför så många helt plötsligt? Jag är uppväxt i byn, men har aldrig sett dem här tidigare.. Hälsingland, strax norr om Söderhamn.
Jag bor i Västmanland. Igår när jag åkte hem från jobbet så såg jag massor av bilar utanför Frövi. Hörde att man sett en Lappuggla. Så imorse 21 mars 2012 när jag åkte till jobbet vid 7:30 så satt den där på en snöstolpe alldeles vid vägen. Det var en imponerande syn. Och ingen mobil med kamera har jag. Det får bli ett fint minne.
På långfredagens eftermiddag såg vi en lappuggla mellan Karbennings kyrka och Vallsjöbo i Västmanland. En mäktig upplevelse! När vi upptäckte den så satt den i en tall men flyttade sig till ett buskage där den grå färgen gjorde den nästintill omöjlig att se om man inte visste att den satt där.
För första gången har jag sett en lappuggla här i Långsta. Ugglan satt lugnt och tittade på mig och familjen bara 15 m ifrån oss. En mäktig upplevelse som vi är glada att få varit med om. Jag har förstått att lappugglor har varit synliga på flera platser söderut i Sverige.
Jag har den äran att få bo endast hundra meter från ett par lappugglor... Jag ser dem sväva majestätiskt fram över åkrarna om kvällarna och har fångat dem på bild en gång... Otroligt stora mäktiga fåglar...:) Jag bor nära Sundborn utanför Falun i Dalarna
Lappugglan finns kvar här för ikväll flög den över våra hus innifrån stan och ut i stadsparken igen Jag har hört dess läte också och faktum är att det gjorde jag några ggr redan i Mars- April fast då visste jag inte att det var den eller ens att den fanns
Kolla på www.lappuggla.se. Där finns tillgång till all fakta om lappugglan i Sverige.
Jag stötte ihop med en lappuggla i skogarna söder om Säter, Dalarna sön 24 nov i skymningen. Den flög ljudlöst över mig och satte sig därefter i en gran framför och tittade på mig. Så där höll den på och följde efter mig i säkert 1 km. Det var väl någon sorts revirmarkering.
För de som vill fördjupa sina kunskaper om lappugglan i Sverige finns årliga uppdateringar i 6 supplement 1997-2020 till boken Nordanskogens vagabond (1996). Supplement en finns bara som Pdf filer, gratis förstås. Beställ via e-mail till lappugglan@telia.com Boken kostar bara portot.
bra fakta
Skriv en kommentar
Ja
Skriv en kommentar
Nice Faktatext
Skriv en kommentar
Det stod nästan inget om utseende
Skriv en kommentar
Finns det HÖGA stubbar?
Skriv en kommentar