Lappuggla


Kännetecken och utbredning

Lappugglan är en av Sveriges största ugglor. Längden är 60-70 cm och vingspannet 135-160 cm. Honan är större än hannen. Lappugglan lever i de stora barrskogsområdena på norra halvklotet, i norra Europa/Asien och Nordamerika. Fjäderdräkten skyddar bra mot kyla och är anpassad till arktiskt klimat. Även benen och fötterna på lappugglan är fjäderbeklädda. Lappugglan varierar kraftigt i antal år från år beroende på hur stor tillgången till föda är. I Sverige, främst i Norr- och Västerbotten, kan antalet lappugglor variera från 400 upp till 3 500 lappugglor.

Lappugglans jakt – ljudlöst i skymningen

Lappugglor kan flyga nästan ljudlöst, och kan på så sätt överraska sina byten. De har oerhört bra syn och hörsel, och jagar huvudsakligen smådjur som lämlar, sorkar och möss. Som de flesta ugglor är de mest aktiva i gryning, skymning och på natten.

Häckningsplats för lappugglan

Lappugglorna häckar helst i högstammig granskog. Lappugglorna bygger inga egna bon, utan övertar gärna färdiga risbon från duvhök och ormvråk men kan också häcka i höga och grova stubbar. I slutet av april eller början av maj läggs äggen. Honan ruvar ensam i ca 1 månad medan hanen står för jakten på mat. Normalkullen består av 2-4 ungar, antalet varierar till stor del beror på hur tillgången till föda är. Vissa år kan en kull bestå av upp till 9 ungar. Ungarna är flygfärdiga vid 2 månaders ålder. Lappugglan är fredlig och ofta orädd, men kan vara mycket aggressiv och gå till attack med både klor och vingar för att skydda sina ungar mot inkräktare.

Lappuggla Strix nebulosa
Utbredning Täta barrskogar och bergsområden i norra Europa/Asien och Nordamerika
Kroppslängd 60-70 cm
Vingbredd 130-160 cm
Vikt 1 kg (hane), 1,5 kg (hona)
Livslängd 10-15 år
Föda Smådjur som lämlar, sorkar och möss

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-04-15 18:31:00, av Anonym

bra fakta

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-09-06 10:30:15, av Frode

Ja

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-11-16 23:54:00, av Geir

Bilde 5 av 6 er vel ingen lappugle, men en Haukugle ( Northern Hawk Owl ) Edit av Bilder och fakta: För att undvika missförstånd så meddelar vi även i kommentaren att tidigare bild nr 5 är borttagen.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-11-18 22:44:00, av Bilder och fakta

Kan tänkas du har rätt, jag ska undersöka saken så återkommer jag med svar när jag vet mer.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-11-19 23:45:00, av Tobbe

Bild 5 är helt klart en hökuggla och ingen lappuggla... // Tobbe Edit av Bilder och fakta: För att undvika missförstånd så meddelar vi även i kommentaren att tidigare bild nr 5 är borttagen.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-11-26 22:45:00, av Bilder och fakta

Tobbe och Geir> Ni har båda rätt när det gäller bilden, det stämmer mycket riktigt att det är en hökuggla. Tack för att ni uppmärksammade oss på felet. Bilden är nu borttagen.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-10-12 17:57:00, av Jan Johansson

Hade idag ett besök av en stor grå strimmig uggla på mitt älgpass. Den kom ljudlöst i sin förflyttning. När jag kom hem så fann jag stor likhet med lappugglan. Platsen som hon iaktogs på var i barrskog i Västernärke ( närmare bestämt 1,5 mil norr Mullhyttan).

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-11-17 20:52:00, av Ove Stefansson

Intressant iakttagelse Jan! Intressant är också att lappugglan numera är ganska allmän om än ännu sällsynt i mälardalsregionen. Jag har studerat och kartlagt lappugglan i Sverige sedan 1973 men bara ett fåtal gånger har jag fått eller funnit rapporter av jägare ute i fält, detta trots att lappugglan numera är allmän i delar av Norrland. På grund av skogsbrukets verksamheter har lappugglan försvunnit som reproducerande. I länets norra och nordostliga delar där den var allmänt häckande under goda sorkår under 1970-80 talen har vi tyvärr inte längre några häckningar. I t.ex landskapet Norrbottens södra delar och delar av Jämtland har vi en godtagbar population men detta beror enbart på idella insatser med uppsättning och underhåll av konstgjorda bon då utbudet av rovfåglars häckningsbiotoper och boplatser (duvhök och vråkar) minskat enormt under senare decennier. Lappugglan är ju helt beroende av deras och särskilt duvhökens bon även om enstaka andra former av boplatser använts. Se www.lappuggla.se Notera: Man ser ibland uppgifter om att lappugglor kan få 9 ungar. Detta är fel. Den största kullen ungkullen som konstaterats i historien är 7 ungar (2 ggr). De nio äggen utgörs av museimaterial men torde inte komma från bara en lappugglekull.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-12-01 14:11:00, av Andreas Göransson

Hejsan!! Kul att hitta denna tråd om Lappugglor. Jag är väldigt naturintresserad och jobbar dessutom inom skogsbruket. Bygger bon och placerar ut i olika områden för att hjälpa lappugglan med mera. Tar även hand om stubbar eller fixar till dem som ännu står så dem kan bosätta sig där också om dem vill. till våren skall jag ut och titta alla platser och jag hoppas då få fota lappugglan i en bostubbe.men även slaguggla och lite annat. Detta skall jag göra för att sedan kunna föreläsa om ugglor vs skogsbruket. Eftersom jag är inom branchen så vet ja att det absolut inte alls finns någon kunskap om dessa fåglar, även bland de mest välutbildade. Man vet mycket om de små insekterna å dess betydelse. Kommer även att göra en brochyr och dela ut. Om hur man kan göra vid en ev bostubbe !! På Sca står det att man får lägga omkull en stubbe men inte köra över den. För dem menar på att den gör lika mycket nytta på backen för insekterna. Ja hoppas ja kommer kunna få igenom detta och att det blir prat om det i skogsbranchen. För jag vet att dem som jobbar där bryr sig om ugglor och djurliv, men dem har bara inte nåt så långt ännu. Dem som sitter i maskinerna kommer tycka att arbetet blir mycket roligare också då dem vet varför man skall spara en sådan stubbe. Va tror ni om detta? :) Mvh / Andreas Göransson i Hoo (Hammarstrand)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-03 17:08:00, av Gäst

Hej!! Sitter nu i köket och tittar på våran lappuggla som sitter på en telefonstolpe. Den har varit stationär här hos oss i ca en månad men varit i närområdet i ca 2 år. Mvh Christer Persson, Edsbyn

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-12-07 19:55:00, av mathias

Hallå! Tänkte bara säga att jag såg en lappuggla idag en liten bit utanför bollnäs, gävleborg. Som bilderna och beskrivningen säger så måste det ha varit en lappuggla jag såg.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-09 08:49:00, av Ingegerd Jernberg

I går e m kom en lappuggla och satte sig på en trädgren (skogsdunge 20 m från bostadshuset). Den var kvar i morse. Vi försökte mata den med fläskfilébitar. Då kom det i stället ett gäng kråkor som åt upp maten och sen började de trakassera ugglan som flög i väg efter en timme.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-13 20:05:00, av Ulla Gauffin

2012-03-13 Vi har de senaste veckorna sett en uggla här i Hå, Ljusne. Idag satt den så nära att jag kunde filma den och se att det var en lappuggla, med det vita i ansiktet. Ulla

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-16 18:36:00, av Inger hörnfeldt

Vi har en Lappuggla i njurunda på bergväggen. Den är helt orädd och jag stod två meter från den, när dn satt på en plogpinne. Den har varit här i flera degar.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-16 20:35:00, av Gäst

Lappuggla har setts till så långt ner som i Karlstad!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-05-29 00:54:00, av Birgitta

Igår stod folk och stirrade på ett träd i centrala Oskarshamn med eller utan kamera/, kikare så jag gick dit och deltog Detta blev mitt livs upplevelse eftersom jag ville se den flyga,,,,, Det kom och gick fågelskådare från när och fjärran liksom ortsbefolkning och alla andra som hört om sensationen Detta är tredje gången någonstin somen lappuggla observerats i Kalmar län som sagt jag fick min upplevelse Lappugglan blev mer och mer aktiv vartefter kvällen kom och vid 22-tiden gjorde den bestyr och förflyttade sig ett par ggr i lövverket ,snabbt tycktes det, eftersom den suttit och snurrat huvudet hela dan Vid 22,22 bredde den ut sina vida vingar och flög så den smekte Sottsgatan och blev ett med sin skugga för att lyfta över begravningsbyråns tak och ljudlöst flyga in i stadsparken Man var helt andlös av upplevelsen och jag var den enda som bevittnade detta då alla andra trodde den skulle stanna kvar Enl uppgift har den funnits här en stund men folk ville skydda den då den höll till i ett mer passande skogsområde nära havet Men är man social så är man och Oskarshamn är en fin turiststad även för ugglor

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-09-06 10:33:53, av Frode

wow

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-17 21:59:00, av Björn Pettersson

Det finns två lappugglor vid Köttsala - Spångboda nära Rockhammar i Lindesbergs kn. Sett den ena idag 2012-03-17

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-17 22:36:00, av Åsa Strindin

Hej Har nu två gånger denna vecka sett en Lappuggla på Alnö vid Sundsvall. Det är första gången i mitt liv som jag ser en uggla och i dag seglade den ner framför bilen och landade i en björk ca 20m bort. Ska ta kameran med och se om jag kan lyckas få en bild på den.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-07-23 19:48:35, av Mona

2019 hade vi en trogen gäst kom i nov o satte sej i en fall 20 m från bron den satt där mest varje dag o höll koll på föreläsningen där det ofta var både stork o möss stannade hela vintern brydde sej inte om att vi var ute o pratade med den på sommaren hörde vi väsande ljud från en gammal platå vid en fall som pojkarna byggt när dom var små o där var hoppet med 4st små troll kunde passera förbi när jag gick till skogen utan minsta problem från dom vuxna verkade som dom kände igen våra steg o röster sen skulle en bekant ta vägen förbi för att komma ner till myren då blev det livat han fick vända om förra året såg vi inte till någon men nu är hanen tillbaka o jagar som förr har suttit i tallen på gården även när jag var ut o pratade med hen verkar som dom har bra minne misstänker att det kan finnas ungar i närheten då hen fångar stork sticker han iväg blir inte borta längre än en halv minut så är han åter på plats i tallen bryr sej inte om att katten är ute är så glad att få uppleva detta igen för det är en skönhet att beskåda

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-18 19:43:00, av Anna-Lena Hansson

Vi har åtminstone 4 lappugglor här i byn. De har vistats här i ett par veckor nu. Jättekul att se dem så nära! Men varför så många helt plötsligt? Jag är uppväxt i byn, men har aldrig sett dem här tidigare.. Hälsingland, strax norr om Söderhamn.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-21 08:27:00, av Christina Eljansbo

Jag bor i Västmanland. Igår när jag åkte hem från jobbet så såg jag massor av bilar utanför Frövi. Hörde att man sett en Lappuggla. Så imorse 21 mars 2012 när jag åkte till jobbet vid 7:30 så satt den där på en snöstolpe alldeles vid vägen. Det var en imponerande syn. Och ingen mobil med kamera har jag. Det får bli ett fint minne.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-24 15:04:00, av Peter CarlssonGäst

Var ute o gick i skogen o såg den på riktigt nära håll ca 12-14meter, lappugglan är verkligen stor på det avståndet. Hälsingland, strax norr om hudiksvall

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-24 23:11:00, av Gäst

I dag fick man se och fota en lappuggla i Bålsta mycket intressant det var en uppleverse många bilder blev det. Mvh Jonas Gustafsson Solna.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-25 14:28:00, av Eie Sannefur

Såg en lappuggla i dag i Norrborn som ligger i Bollnäs kom väldigt nära den tog några bra bilder den har varit här flera veckor nu.Den är orädd man kommer nära den.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-26 19:01:00, av Ragnvi Mattsson

Jag såg en lappuggla idag i Norrala! Men den var skygg...Bild finns på facebook....

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-28 15:23:00, av Jimmy

Jag såg en stor lappuggla idag utanför Norrköping.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-28 15:36:00, av Jimmy

Jag fick idag se en stor och fin Lappuggla utanför Norrköping.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-06 12:01:00, av Ing-Mari Eklund

Fick se en lappuggla den 5 april 2012 i Sörmjöle stugområde, helt orädd mitt på dagen.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-07 19:23:00, av GästCarina o Håkan

Idag 7/4 ,2012 hade vi lyckan att få se lappuggla alldeles intill vägen mellan Fjugesta och nybble,ca 150m från infarten till ingelstorp. Vi satt där i flera minuter bara några meter från den fina lappugglan.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-14 16:02:00, av Gäst, Arne Gall...

På långfredagens eftermiddag såg vi en lappuggla mellan Karbennings kyrka och Vallsjöbo i Västmanland. En mäktig upplevelse! När vi upptäckte den så satt den i en tall men flyttade sig till ett buskage där den grå färgen gjorde den nästintill omöjlig att se om man inte visste att den satt där.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-14 16:19:00, av Steve Andreasson

För första gången har jag sett en lappuggla här i Långsta. Ugglan satt lugnt och tittade på mig och familjen bara 15 m ifrån oss. En mäktig upplevelse som vi är glada att få varit med om. Jag har förstått att lappugglor har varit synliga på flera platser söderut i Sverige.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-16 08:49:00, av Gäst

Sön15/4 "krockade" vi med en lappuggla på Stigsjövägen "Bölelia". Ugglan landade i diket lite omtumlad, vi stog väl 15min och kollade den.Sen flög den ljudlöst iväg in bland granarna som inget hade hänt.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-16 20:00:00, av Malin - mephoto.se

Jag har den äran att få bo endast hundra meter från ett par lappugglor... Jag ser dem sväva majestätiskt fram över åkrarna om kvällarna och har fångat dem på bild en gång... Otroligt stora mäktiga fåglar...:) Jag bor nära Sundborn utanför Falun i Dalarna

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-23 10:31:00, av Edith Montgomer...

Hur många ungar får en lappuggla under ett liv?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-05-11 16:55:00, av Göran Parnert

Trastarna visade idag vägen till den första observerade Lappugglan på Lidingön. En mäktig syn!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-05-29 14:32:00, av anders omberg

Den har även visat sig vid Breviks kyrka

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-05-31 23:59:00, av Birgitta

Lappugglan finns kvar här för ikväll flög den över våra hus innifrån stan och ut i stadsparken igen Jag har hört dess läte också och faktum är att det gjorde jag några ggr redan i Mars- April fast då visste jag inte att det var den eller ens att den fanns

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-06-19 10:52:00, av lisa

Lappuggla sedd i Viksjö, Järfälla, sedan ett par veckor. Allt fler kommer och väntar på att få se undret, vilket inte sker varje kväll. Men.. även både björn och varg irrar sig då och då ända ner till Sörmland.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-07-08 08:58:00, av Fredrik

Mina barn traskade ner till naturreservatet i Viksjö Järfälla Och fick se lapp ugglan sitta i en tall .. I skymningen . Häftigt !!! Nu får Nog korparna i viksjöskogarna konkurrens av denna fantastiska uggla .

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-12-06 18:09:00, av Gäst

såg en lappuggla mellan stäket och upplandsväsby idag ,landade på en snöpinne efter att den var nära att kollidera med en bil, stor rackare det där:-)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-01-06 10:28:00, av Gäst

Hej. Såg lappugglan sittande i eken på min tomt idag igen.Jag bor i dom djupa skogarna runt Gnesta. Är det vanligt att man ser lappugglor så här långt söderöver. UNDRANDE.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-03-23 12:30:00, av Gäst

Utbredningsområdet har gått mera söderut nu. Vi har lappuggla som häckar några mil norr om Västerås, och det har dom gjort i många år nu.Jag var och tittade på det stället igår, och vi fick både se och höra både lappuggla och slaguggla samma kväll.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-03-29 13:09:00, av Gäst

Kolla på www.lappuggla.se. Där finns tillgång till all fakta om lappugglan i Sverige.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-11-27 23:05:00, av Mats

Jag stötte ihop med en lappuggla i skogarna söder om Säter, Dalarna sön 24 nov i skymningen. Den flög ljudlöst över mig och satte sig därefter i en gran framför och tittade på mig. Så där höll den på och följde efter mig i säkert 1 km. Det var väl någon sorts revirmarkering.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-03-24 20:05:09, av Ove Stefansson

Hemsidan lappugglan.se har jag skrotat sedan många år. Jag märkte inte att det fanns något intresse för den. Åtminstone inte här i norra Sverige.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-07-29 12:23:33, av Ove Stefansson

För de som vill fördjupa sina kunskaper om lappugglan i Sverige finns årliga uppdateringar i 6 supplement 1997-2020 till boken Nordanskogens vagabond (1996). Supplement en finns bara som Pdf filer, gratis förstås. Beställ via e-mail till lappugglan@telia.com Boken kostar bara portot.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-09-06 10:28:22, av Frode

ugglans vingspan är längre ån min krop lol

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta