Grevysebra

Equus grevyi
Fakta
Utbredning: 
halvöken och buskstäpp, Afrika
Kroppslängd: 
2,5-3 meter
Höjd: 
1,0-1,6 meter
Vikt: 
400-450 kg
Livslängd: 
10-25 år
Föda: 
gräs
Hästböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Grevysebran är den största och också den mest sällsynta av sebrorna. Det enklaste sättet att se skilja den åt från andra sebror är att se på lårets ränder, grevysebran har flera tunna streck som går ihop mitt på låret.

Utbredning och levnadssätt

Grevysebran lever på den afrikanska kontinenten, på torra stäpper i främst Kenya och Etiopien. Den lever i små grupper som håller ihop i några månader. Hannarna lever mestadels ensamma i revir om 2-12 km2. Reviren markeras med spillningshögar och honorna i ett revir parar sig endast med den revirhävdande hannen. Sebran lever på den afrikanska kontinenten och är ibland de vanligaste gräsätarna. Sebran är ett flockdjur och en sebrahjord leds vanligen av en hingst och ett äldre sto.

Föda

Sebror lever i huvudsak av blågräs, som är ett magert bete.

Parning och fortplantning

Stoet föder ett föl vartannat år. Det nyfödda fölet börjar äta gräs efter ett par veckor men får också di av modern tills det är ett drygt år.

Grevysebran som tamdjur

Försök har gjorts att tämja sebror för att använda dem som rid- eller drag djur. Men det lyckades inte så bra.

Kommentarer

SEBROR är Jete sötta. min favorite jur!!! non mer som elskar sebror?? bli min mejlkompis <33333333333333

Lägg till ny kommentar