Stäppsebra

Equus quagga
Fakta
Utbredning: 
stäpp i Afrika, från södra Sudan och södra Etiopien över de östafrikanska savannerna till södra och sydvästra Afrika
Kroppslängd: 
230 cm
Mankhöjd: 
140 cm
Vikt: 
ca 230 kg
Föda: 
gräs
Hästböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Jämfört med andra sebror har stäppsebran kortare öron och bredare hovar. Ränderna i pälsen är mörka och kan variera mellan helt svart till mörkbrunt. Även de vita ränderna kan variera i färg från helt vita till ljust rödbruna. Manen på stäppsebran är svartvit och går från hjässan över halsen till ryggens början. Stäppsebran är ganska kort och når en mankhöjd på 140 cm. Längden är cirka 230 cm och de väger omkring 230 kilo. Vid födseln väger ungen ungefär 30 kilo.

Levnadssätt

Stäppsebran lever i grupper som består av en hane, en eller flera honor och deras ungdjur. Grupper av stäppsebror kan många gånger bilda stora hjordar som då beblandar sig med andra djur som till exempel gnuer eller andra sebraarter. Kvällstid håller stäppsebror till på öppna ytor där rovdjur lätt kan upptäckas. Det är minst alltid en i gruppen som är vaken och håller vakt. Stäppsebran är den sebra som har störst utbredningsområde av alla sebraarter.

Föda

Främst gräs från stäpper men även de kortare grästyperna som växer vid skogrikare regioner.

Hot

Främsta hotet mot stäppsebran är jakten som utgörs dels på grund av dess kött men även skinnet. Det finns mellan 800 000 och 1,3 miljoner stäppsebror där majoriteten lever i nationalparker.

Kommentarer

Tja jag tycker att den här hämsidan är bäst för läxor även fast skolan är pest!!!

Den här sidan äger för att vi ska ha redovisning för klassen om djur så jag går in hit och läser fakta!!!

Den perfekta sidan djur-fakta!

Lägg till ny kommentar