Leopard

Panthera pardus
Fakta
Utbredning: 
Afrika, söder om Sahara och Asien
Kroppslängd: 
1-2 meter
Vikt: 
30-70 kilo
Livslängd: 
15 år
Föda: 
större och mindre däggdjur, tamboskap, fåglar, insekter
Kattböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Det tydligaste kännetecknet för leoparden är dess fläckiga päls. De flesta leoparder är orangegula med svarta fläckar. Den svarta pantern är en leopard med två recessiva gener vilket skapar en svart päls där de svarta fläckarna svagt kan anas. Även om det är ovanligt med den här typen av recessiva gener så förekommer det även bland andra kattdjur.

Leoparden kroppslängd kan variera från en till nästan två meter beroende på vilken underart det är. Honan är oftast mindre än hanen, ungefär två tredjedelar.

Leoparden är mest aktiv under natten.

Utbredning

Leoparden finns i Afrika, men även Asien. Den klarar sig bra i olika biotoper som tropisk regnskog, savanner, buskmarker, gräsmarker, berg, lågländer, halvöknar och skogar.

Föda

Leoparden jagar främst under natten eller gryningen. Bytesdjuren är av stor variation, från insekter, gnagare, fisk till mindre och större däggdjur. Leoparden brukar även ta tamboskap och hundar om den får chansen. I områden med mycket leoparder brukar hundar i regel hållas instängda. Själva jakten fungerar genom att leoparden sakta smyger sig på sitt byte för att explosivt fullfölja attacken. Vanligtvis dör bytet genom strypning på grund av att luftstrupen kläms åt. När bytet har dött drar gärna leoparden upp det i ett träd där den kan få äta ifred från både lejon och hyenor. Leoparder jagar gärna och gör det även när de har ett byte som inte hunnit bli uppätet.

Fortplantning och parning

Hanen lämnar efter parningen honan och har ingenting med ungarnas uppfostran att göra. Efter parningen är honan dräktig i 90 dagar. En kull består av 2-3 ungar. Vanligtvis är alla ungar fläckiga men enfärgade leoparder kan vid sällsynta tillfällen födas i samma kull. Vid födseln väger ungarna inte mer än ett halvt kilo. Efter tre dagar öppnar ungarna ögonen och kan några dagar därefter klättra i träd. Honan flyttar ofta runt ungarna till nya boplatser för att de inte ska bli dödade av hyenor, lejon eller andra leopardhannar. Under de tre första månaderna diar ungarna från honan och klarar därefter att äta byten som hon bär hem till dem. Ungarna stannar hos mamman tills de är mellan 18-20 månader gamla och beger då sig iväg på egen hand.

Hot

Leoparden är en överlevare på så sätt att den klarar sig i så många olika biotoper. Människan har länge bedrivit jakt på leoparden för dess päls samt att den dödar tamboskap. Idag beräknas det finnas över 500 000 leoparder bara i Afrika. Tyvärr minskar populationen ständigt.

Kommentarer

Jag har använt denna sida till ett projekt om leoparder och jag måste skriva varför jag ska lita på den källa eller varför just denna källa är pålitlig. Kan ni berätta imm det och hjälpa mig. Skulle vara guld om ni kunde svara så fort som möjligt.

Det var riktigt bra fakta fan va braaaa

bra sida jag hade ett prov men nu kan jag få bra betyg :D B)

kung fakta sjukt bra till svenskan

Sidor

Lägg till ny kommentar