Tvåtåig sengångare


Kännetecken

Även om tvåtåiga sengångare till stor del liknar tretåig sengångare finns det inget släktskap mellan de två släkterna. Däremot så lever de bägge släkterna ofta nära varandra och inom samma områden. Kroppsbyggnaden är väl anpassad för att hänga i träd. När sengångaren hänger i trädet bildar pälsen en bena på buken så att regnvatten lättare kan rinna bort. Färgen varierar mellan gulaktig och gråbrun där huvudet vanligtvis är den ljusare delen. Pälsen kan ofta vara missfärgad grönaktig på grund av alger som lever i den. Främre och bakre benen är ungefär lika långa. På de främre benen finns två tår och de bakre finns det tre. Alla tårna är försedda med kloformade klor som gör att sengångaren lätt kan hänga i grenar. Sengångaren saknar helt svans. Huvudet är kort och relativt klotformat. Öronen är inte synliga från utsidan. Vuxna sengångare har en kroppslängd mellan 54-75 cm och väger cirka sex kilo.

Levnadssätt

Större delen av dygnet tillbringar de hängande i träden. På grund av den näringsfattiga födan går en stor del av tiden ut på att spara så mycket energi som möjligt. För att vara sengångare räknas dock de tvåtåiga sengångarna till den snabbare arten. Sengångaren genomför alla aktiviteter som upptagning av föda, parning, födsel och sömn hängande i trädet med huvudet nedåt. Enda tillfället som sengångaren går ner på marken är när den ska byta träd eller uträtta sina behov. På en dag förflyttar sig en sengångare bara 40 meter i sitt träd. Under den tid sengångaren är på marken är den helt hjälplös mot rovdjur. Anmärkningsvärt är att sengångare är skickliga simmare. Normalt lever sengångarna ensamma men ibland kan flera honor slå ihop sig i samma träd.

Föda

Tvåtåiga sengångare är främst växtätare och äter frukter, löv och knoppar. Får de tillfälle tar de även insekter och mindre djur.

Parning och fortplantning

Parningen äger rum hängande i trädet med huvudet nedåt. Honan är därefter dräktig i sex månader och föder en unge. Ungen är cirka 25 cm lång och väger cirka 300 gram vid födseln. Den första tiden sitter ungen fastklamrad på moderns päls. Efter fem månader klarar ungen av fast föda och vid två års ålder lämnar den honan. Honor blir könsmogna vid två till tre års ålder och hanarna efter fyra till fem år.

Tvåtåig sengångare Choloepus hoffmanni
Utbredning Centralamerika från Nicaragua och söder ut till Venezuela, nordöstra Brasilien och norra Peru
Kroppslängd 58-70 cm
Vikt 4-12 kilo
Livslängd 12 år (upp till 30 år i fångenskap)
Föda Blad, skott och frukter

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-04-20 19:03:00, av Anonym

Det här var jättebra!:D

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2010-05-11 11:42:00, av Gäst

vilka djur äter sengångaren?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-02-24 21:24:00, av tina

undrar om sengångarna parar sig fort el sakta?????????????

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-04-02 18:29:00, av håkan pettersson

Jag har hört att sengångaren är jordenns långsammaste jur.Menn hur långt rör sej en sengångare på ett dygn?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-10-18 14:40:00, av Gäst Sofia

Det tar ungefär 1 timme för en sengångare att röra sig 1 meter :)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-09-23 22:15:00, av pop-saga97

jag skulle vilja veta mer om sengångare och såklart andra djur...för att jag vill bli djurskötare skulle uppskatta om nån ville lägga upp en sida mer mycket fakta om djur!!..

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-10-25 09:15:00, av Gäst

Den här sidan är perfekt om man skriver om Sengångaren

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-10-30 15:55:00, av Gäst

Äh, ****** bra sidor det här a:)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2016-11-18 13:00:00, av detdu

Hallå hallå jätte bra sida :-) hehehehh

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2019-10-04 20:32:00, av Flisa

Sengångare blir könsmogna vid 3-4 års ålder. Mao är livslängden 2 år inte rimligt. Livslängd ska vara 12 år

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2019-11-19 17:10:00, av Bilder och fakta

Tack, vi har nu justerat den missen :)

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta