Visent kallas även för europeisk bisonoxe. Vi har här valt att använda oss av namnet visent.
Visent är Europas största levande landdjur. Den blir mellan 250-270 cm lång och har en mankhöjd mellan 180-195 cm. En tjur kan väga upp till 900 kilo medan honan väger mellan 500-600 kilo. Både tjuren och kon har horn.
Kor och deras kalvar lever i löst sammanhållna flockar bestående av 6-20 individer. Tjurarna strövar för det mesta runt ensamma och träffar bara andra visenter i samband med parningen.
Under hösten inträffar parningssäsongen och strider uppstår då mellan tjurarna. Den starkaste tjuren jagar bort de andra och kan därefter para sig med honorna i flocken. Under juni-juli månad söker sig kon bort från flocken för att då kunna föda i fred. Hon stannar borta mellan fem till sex dagar och återvänder därefter med sin nyfödda kalv.
Visent är växtätare och lever främst på örter, gräs och kvistar.
1919 sköts den sista vilt levande visent i Sverige och 1927 sköts den sista i världen. Vid det tillfället fanns det enbart 54 visenter kvar som då levde i olika djurparker. Samtliga levande djur idag härstammar från 12 olika visenter. Utplanteringar har därefter skett av visenter och idag finns det vilda visenter i Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland.
Visent | Bison bonasus |
---|---|
Utbredning | Blad- och lövskog, Europa och Asien |
Kroppslängd | 250-270 cm |
Mankhöjd | 180-195 cm |
Vikt | 800-900 kilo (hane), 500-600 kilo (hona) |
Livslängd | Ca 20 år |
Föda | Gräs, blad, örter, skott, bark, ekollon |
På Erikberg finns en större flock med vuxna djur och deras avkommor, i flocken med cirka 45 djur, finns bara en reproduktionsduglig tjur. Vilda och Vackra. I slutet av juli 2012 föddes tvillingkalvar på Eriksberg. Det har aldrig hänt i Sverige tidigare och endast ett fåtal gånger i världen. Det är också mycket ovanligt att kon tar hand om bägge kalvarna och att de överlever till vuxen ålder. Tvillingarna som heter Vilda och Vackra är på bilden fyra månader och mår bra. Under 2012 har tio visentkalvar fötts, vilket är rekord i parken. Rädda Visenterna Stöd arbetet med att rädda visenterna European Bison Conservation Center (EBCC) är ett internationellt expert- och forskarnätverk vars huvuduppgift är, enligt ?Status Survey and Conservation Action Plan European Bison? (IUCN 2004), att bevara och utveckla den genetiska variationen av visenten genom att koordinera räddningsarbetet av visenten i Europa, både när det gäller återinplanteringar i naturen och avelsarbetet i fångenskap samt initiera forskning. EBCC leds från Warszawa University of Life Sciences och grunden till all forskning och avelsarbete är den internationella stamboken där alla födslar och dödsfall skrivs in. EBCC är indelat i flera regioner i Europa. Sverige, Danmark, Finland och Norge räknas som en region ? EBCC Scandinavia. I varje region bildas en juridisk person, en ideell förening (NGO) för att organisera de anslutna uppfödarna och nätverket med de stödjande medlemmarna. Skandinaviens Regional Office har sitt säte på Eriksbergs Vilt & Natur i Blekinge, i nära samarbete med Avesta Visentpark. Du kan bli stödjande medlem i European Bison Conservation Center ? Scandinavia, genom att betala in 250 kronor (gäller för ett år) till bankgiro 859-8252. Märk inbetalningen med ditt namn och mejla dina kontaktuppgifter till Tommy Svensson, som är koordinator för avelsarbetet i Skandinavien, e-post tommy.svensson@visenter.se Välkommen som medlem!
2014-03-07 13:26:00, av Annika Ahlqvist
Hot 1919 sköts den sista vilt levande visent i Sverige SKA VARA I POLEN och 1927 sköts den sista i världen NEJ, MEN DE VILTLEVANDE VISENTERNA. Vid det tillfället fanns det enbart 54 visenter kvar som då levde i olika djurparker. Samtliga levande djur idag härstammar från 12 olika visenter. Utplanteringar har därefter skett av visenter och idag finns det vilda visenter i Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland. Sverige och framför allt Avesta Visentpark förser djurparker och nationalparker med visenter, här har uppfödningen skett sen 90 år tillbaka.
Skriv en kommentar