Mjölkfria semlor

10-12 medelstora bullar
75 g
mjölkfritt matfett
2,5 dl
mjölkersättning (exempelvis havremjölk)
25 g
jäst
½ tsk
salt
½ dl
socker
1 tsk
kardemumma
7-8 dl
vetemjöl
1 st
ägg
Mandelmassa och mjökfri vispgrädde

Vad ska det bli av detta då? Jo, jag ska göra egna semlor, mjölkfria semlor!

Mjökfria semelbullar

Smält fettet i en kastrull och tillsätt sedan mjölkersättningen, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ner degblandningen. Blanda ner salt, socker, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Tag upp degen och knåda den smidig. Baka ut degen till bullar och jäs dem på en plåt under bakduk, ca 20-30 min. Grädda i ugn, ca 200 grader i 5-10 minuter.

En mjökfri semla

Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet och smula ner det i en skål. Blanda med riven mandelmassa och lite mjölkersättning. Rör till en smet och fördela i bullarna. Vispa gräddersättning och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna. Resultatet, grädden var lite för rinnig för att det skulle ge riktig semelkänsla. Men smaken var det inget fel på och alternativet kan helt klart rekommenderas om du av en eller annan anledning inte vill få i dig mjölk.

Lägg till ny kommentar