Connemara

Smakguide – Connemara, peated singel malt

Färg: Rent guld med en grönaktig ton

Doft: Vass. Snarare rökig än torvartad. Aromerna och smakerna är unga och fräscha

Kropp: Lätt till medium. Fast

Smak: Fyller hela munnen. Ängsmyskgräs. Rostade nötter. Jord. Lite fenoler

Eftersmak: Torr, rostad, sesamolja, kryddig


Bonniers stora bok om whisky : scoth, bourbon, whiskey

Smakguiden är hämtad från "Bonniers stora bok om Whisky", skriven av Michael Jackson.

Köp boken hos Adlibris

Connemara

Connemara – en rökig whiskey från Irland

Connemara lanserades av Cooley destilleri 1995-96. Namnet Connemara kommer från regionen i västra Galway, Irland, där destillatören David Hynes bröt torv i sin ungdom. Whiskeyn tillverkas idag helt och hållet av torvad malt. Torvningsgraden är förhållandevis måttlig, 15 ppm (part per million) men smaken antyder på att den skulle kunna vara högre.

Bland Cooleys sortiment är det Connemara som är den mest framträdande whiskeyn. Till whiskeyn använder man både malt från Irland och Skotland. Whiskeyn har beskrivits som Irlands rökigaste whiskey och påminner till stor del om de skotska whiskeysorterna från ön Islay.

Connemara har jämfört med sina skotska släktingar däremot lyckats behålla sin mjuka sötma vilket den är känd för. I internationella tävlingar har Connemara vunnit ett flertal guldmedaljer och är Cooleys stolthet.

Om Cooley destilleri

Cooley destilleri grundades 1987 i Irland av John Teeling. Ursprungligen hade destilleriet byggts för att producera alkohol som alternativt bränsle, med potatis som råvara. Därefter byggdes det om för att producera drickbar alkohol, bland annat Smirnoffs vodka.

Namnet Cooley var länge okänt inom whiskeykretsar men i samband med köpet av whiskeyn Lockes fick destilleriet den publicitet och grund som det behövde för att kunna skapa egna märkesnamn. Namnet Cooley har därefter blivit allmänt känt inom whiskeykretsar.

Lägg till ny kommentar