Regniga dagar kan det vara värt att ge sig ut till Pantheon. Effekterna av regnet som kommer in från hålet i kupolen ska vara riktigt läckert. Snöfall likaså. Annars är Pantheon en av de mäktigaste sevärdheterna i Rom. Missa verkligen inte det under ert besök till Rom.
Det tidigare hednatemplet som ursprungligen var en plats för att hedra alla de romerska gudarna skänktes av kejsaren Phocas år 608 till påven Bonifacius IV. Bonifacius lät templets ursprungliga utseende få vara kvar men ändrade ändamålet med tempel till en kristen kyrka, Santa Maria ad Martyres.
Templet ritades av den arkitektkunnige kejsaren Hadrianus 118-125 e.Kr. Från det att templet byggdes har det plundrats flera gånger, barbarerna stal de bärbara delarna, Konstatin II tog de förgyllda takplattorna och påven Urban VII smälte 1625 ner portikens bronstakpaneler för att gjuta kanoner till Castel Sant'Angelo.
Trots de ingrepp som gjorts på templet under århundradena är det fortfarande praktfullt att komma in i det och se den 43,3 meter stora kupolen med sin 8,3 diameter hål i mitten. Hålet ger ljus och stöder även strukturen genom att spänningarna runt hålet hjälper till att bära upp kupolen. Under regniga dagar är det väldigt effektfullt att se regnet rinna ner genom hålet för att sedan försvinna genom golvbrunnarna.
Murarna på Phanteon är 6,3 meter och är byggda så att de fördelar den tunga kupolens tyngd i nedåtgående riktning från taket. Inne i Phanteon har två kungar blivit begravda, Vittorio Emmanuele II (1861-78) som enade Italien och blev dess första kung samt hans son Umberto I som mördades år 1900. Även den kände målaren Rafael och konstnären Peruzzi är begravda i Pantheon.
På Phanteon finns en inskription som lyder M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT (Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta).
Karta: från Google maps
Sponsrade länkar: