Davidshjort


Ursprung

Davidshjorten fanns ursprungligen vilt i Kina där den utrotades för flera hundra år sedan, men som tur var fanns davidshjortar kvar i de kejserliga parkerna. Därifrån transporterades de senare till Europa i slutet av 1800-talet. När boxarupproret utbröt i Kina utrotades de kvarvarande davidshjortarna och man har med hjälp av de djur som transporterades till Europa kunnat återutplanerata davidshjorten. På grund av att hjorten tidigt utrotades i Kina finns det få uppgifter om hur den levt i det vilda. Cirka år 200 före Kristus skrev den kinesiske zoologen Xia Jingshi att djuren kunde ses i stora hjordar, med upp till tusentals individer.

Kännetecken

Pälsen är under sommaren rödbrun för att sedan övergå till en ljusbrun färg under vintern. Benen är väldigt långa och hjorten påminner lite om renen i det avseendet.

Parning och fortplantning

Vid parningen strider hanarna mot varandra i kampen om att bilda ett eget harem. Stridigheterna sker främst genom att hanarna sparkar på varandra med bakbenen. Dräktigheten för honan är cirka nio månader och vid födseln väger ungen cirka 11 kg. Efter cirka två år är hjorten könsmogen.

Davidshjort Elaphurus davidianus
Utbredning Ursprungligen Asien där den utrotades men nu har återutplanterats från djurparker i Europa
Kroppslängd 190-200 cm (+svan 40-50 cm)
Vikt 250-300 kg
Livslängd ca 20 år
Föda Gräs

Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-12-12 19:04:00, av Sandra

mycket fina Bilder på Djur jag älskar Djur

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta