Crêpes


Testa att äta en meny med en galette (fylld med exempelvis skinka, chèvreost och färska tomater) till huvudrätt och en crêpe (fylld med exempelvis kastanjekräm, créme de marron) till efterrätt.

Tips från oss på Bilder och fakta

I Montparnasse finns det fullt av crêpesställen. Kliv av vid méterostation Edgar Quinet eller Vavin och leta upp rue du Montparnasse (se karta: från google maps). Längs med rue du Montparnasse (mellan Boulevard Edgar Quinet och Boulevard du Montparnasse) kan du hitta ett tiotal crêpesrestauranger som serverar äkta bretagniska crêpes.

Även på andra ställen i Paris hittar du crêpesrestauranger, och det är också vanligt att man köper en crêpe "a'lemporter" (take-away) för att ta med sig och äta på en parkbänk.

Menyn är ofta indelad i två rubriker: galette (crêpes salées) och crêpes (crêpes sucrées).

Huvudrätt – galette

Galette är den matigare osötade varianten, och består av pannkakor som är gjorda på en smet med bland annat bovete. Det finns ett antal fyllningar att välja på. Klassiskt är att välja ost- och skinkfyllning. Är man hungrig kan man med fördel välja en complét (det vill säga fyllning med ägg, ost och skinka). Det finns också lite roligare varianter på fyllningar som till exempel skinka, chèvreost och färska tomater.

Dessert – crêpes

Den sötade dessertliknande crêpen består av pannkakor som är gjorda på en lättare smet med vetemjöl istället för bovete. Fyllningarna är sötade och kan bestå av exempelvis konserverade päron med chokladsås. En fransk klassiker är crêpen fylld med kastanjekräm (créme de marron). De serveras ofta med en klick glass eller grädde till. En del lyxigare crêpes flamberas i alkohol (exempelvis rom eller cointreau).

Recept på klassikern Crêpe Suzette

Grundrecept på smeten (4 port):

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk smält smör

Vispa ihop mjöl, socker, salt, ägg, mjölk och tillsätt sedan smöret. Låt gärna smeten vila i någon timme innan gräddning. Stek (hög värme) sedan i lite smör till tunna crêpes. Du behöver inte vända på dem, utan det räcker att du bara steker på ena sidan.

Fyllning

  • 100 g smör
  • 50 g florsocker
  • 1 msk rivet citronskal
  • rivet skal och saft från en apelsin
  • 6 msk Cointreau
  • lite socker
  • 4 msk Cognac
  • Vaniljglass

Koka ihop smör, florsocker, citron, skal och saft från apelsin samt cointreau i en stekpanna. Doppa sedan färdigstekta crêpes i såsen. Vik sedan ihop alla crêpes en och en, och lägg dem i en form tillsammans med resterande sås. Strö över lite socker och häll på cognac. Flambera och servera genast med vaniljglass till.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2013-04-24 13:16:00, av Gäst

Jag har smakat det här många gånger och det är superdupergott, kan verkligen rekomendera det här till de som inte har smakat det!!!! :D

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta