Invalides


Det förgyllda tornet lyses upp väldigt fint i kvällssolen. Passa gärna på att fotografera från både nära och långt håll om du har möjlighet.

Tips från oss på Bilder och fakta

Kung Louis XIV beordrade bygget av ett sjukhus 24 november 1670 för gamla och skadade krigsveteraner som inte längre kunde tjänstgöra inom armén. Arkitekt för bygget blev Libéral Bruant och projektet fick namnet Hôtel des Invalides. Numera benämns Hôtel des Invalides ofta enbart som des Invalides.

Bygget stod klart 1676 och bestod då av 15 gårdsplaner där den största cour d'honneur användes för militära parader. Efter önskemål från krigsveteranerna byggdes även ett kapell som stod klart 1679. Arkitekt för bygget var Jules Hardouin Mansart tillsammans med Libéral Bruant som nu började bli för gammal för att sköta det själv. Kapellet fick namnet Saint-Louis des Invalides.

Kung Louise XIV beordrade även ett bygge av ett kungligt kapell strax efter att veteranernas kapell stod klart. Tanken med det kapellet var att det skulle bli en begravningsplats för franska kungar. Bygget stod klart 1708 men blev aldrig använt som kunglig gravkammare. Däremot lyckades Kung Louis-Philippe I att få tillbaka Napoleons kvarlevor från engelsmännen 1840 och efter en renovering som av des Invalides som blev klar 1861 kunde Napoleon gravsättas.

I kapellet har även familj till Napoleon lagts samt högre militärer. Se lista över vilka som ligger begravda i des Invalides.

Numera används des Invalides som ett militärmuseum. Kyrkan däremot används fortfarande som hedersplats för högre militärer som gått bort. För den som löser biljett till des Invalides ges även inträde till militärmuseumet.

Sponsrade länkar:

Förköp din biljett


Skriv en kommentar

Bilder och fakta