Lilla Frihetsgudinnan


För dig som inte har möjlighet att åka till New York och se den stora Frihetsgudinnan har du en mindre version av den här att titta på. Det här är inget av de större turistmålen men har du vägarna förbi kan det vara trevligt att titta till statyn. Även om statyn är en mindre version av originalet som är 93 meter hög (inkl fackla och sockel) så sträcker sig den här i alla fall 11 meter upp.

Tips från oss på Bilder och fakta

Lilla Frihetsgudinnan skänktes av amerikaner boende i Paris 1889 som tack för den Frihetsgudinna Frankrike skänkte till Amerikas förenta stater samma år (100 år efter franska revolutionen). Den lilla Frihetsgudinnan som är 11 meter hög är en kopia av den större och gjord av brons.

Frihetsgudinnan finns att se på ön Grenelle i mitten av floden Seine.

När Frihetsgudinnans fackla för första gången lystes upp med hjälp av elektricitet 1916 yttrande Frankrikes ambassadör Jean Jules Jusserand följande ord:

"Not to a man, not to a nation, the statue was raised. It was raised to an idea - an idea greater than France or the United States: the idea of Liberty."

"Inte för en människa, inte till en nation, restes denna staty. Den restes för en idé - en idé större än Frankrike eller Amerikas Förenta Stater: idén om frihet."


Skriv en kommentar

Bilder och fakta