Övrigt i Paris


När du turistar i Paris är det svårt att klara sig utan en ordentlig karta över staden samt över métron. På många hotell får du en karta gratis. Här kan du läsa mer om Paris métro (tunnelbana) och på google maps kan du se mer av Paris.

Tips från oss på Bilder och fakta

Toaletter

Offentliga toaletter är gratis i Paris.

Vatten

Vattnet i kranarna är fullt drickbart, kanske inte lika gott som i Sverige dock.

El

I Frankrike är det samma kontakter och strömstyrka som i Sverige. Du behöver med andra ord inte släpa med dig en massa adaptrer.

Kaffe

För att få kaffe med varm mjölk beställer man en Café créme. En café au lait är kaffe med kall mjölk.

Språk

Det sägs att fransmän (speciellt parisare) är otrevliga, mycket dåliga på engelska och vägrar lyssna om man inte kommunicerar med dem på franska. Det här är något som vi inte alls tycker stämmer med våra erfarenheter. Alla vi mött i Paris har varit trevliga, och flertalet har dessutom behärskat engelska bra.

Valuta

Frankrike är med i EMU och använder därför euro (€) som valuta.

Betalkort och bankomater

I stort sett alla inköpsställen tar betalkort. De flesta kort accepteras, dock inte American Express som med få undantag inte är användbart i Paris. Det finns gott om bankomater i Paris. Kontrollera först att kortet är användbart i automaten eftersom vissa automater bara tar kort från franska banker.

Internet

I Paris finns det gott om internetcaféer och på många ställen har man fri tillgång till trådlöst Internet. För dig som vill leta upp internetcaféer i förväg kan du använda dig av www.cybercafe.com.

Mobiltelefoni

Mobiltäckningen i Paris är mycket god, även i tunnelbanan. Frankrike har tre GSM-operatörer: SFR (Vodafone), Bouygues Telecom och Orange, samt två 3G-operatörer: SFR (Vodafone) och Bouygues Telecom.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2011-01-16 19:00:00, av Robert och Johanna

Riktigt bra sida! Sitter i paris just nu, och tack vare er sida finns det en del saker jag gärna ser och gör som jag annars missat!

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta