Panthéon


Ett besök på Panthéon kan vara helt klart värt pengarna. Målningarna där inne är mycket vackra och stilfulla. De enorma pelarsalarna som sträcker sig högt upp i taket är mäktiga att åskåda.

Tips från oss på Bilder och fakta

Beläget i latinkvarten ligger den stora byggnaden Panthéon, uppförd mellan åren 1758-1789. Byggnaden byggdes ursprungligen för att ersätta ruinerna av den gamla kyrkan Sainte-Geneviève. Arkitekten Soufflot fick i uppdrag att skissa upp den nya kyrkan Église Sainte-Geneviève (idag benämnd som Panthéon) och valde då att rita den i en gammal grekisk stil.

Hela bygget blev 110 metet långt, 84 meter brett och 83 meter högt. När byggnaden stod klar i samband med den franska revolutionen ändrades det ursprungliga målet från att vara en kyrka till att istället bli ett mausoleum för stora fransmän. Idag finns flera kända personer begravda i Panthéon, bland annat Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo och Jean Moulin. I slutet av 1800-talet gick ett rykte att kvarlevorna av Voltaire hade blivit stulna av religiösa fanatiker år 1814 och sedan blivit bortslängda. För att få slut på ryktet samt bekräfta att det inte var sant öppnades Voltairs grav 1897 och man kunde bekräfta att hans kvarlevor fortfarande låg kvar.

Ovanför ingången till Panthéon står dessa ord tydligt skrivna "AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE", vilket på svenska betyder ungefär "För de stora män som fosterlandet hedrar".

Karta: från google maps
Métrostation: Cardinal Lemoine, Maubert-Mutualité, Cluny-la-Sorbonne eller Place Monge
RER-station: Luxembourg
Arrondissement: 5:e


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-04-18 09:41:00, av Anonym

Faucaults pendel hänger från kupolen. Hur kan man missa den?

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta