Place de la Concorde


Luxorobelisken är helt klart värd att besöka. Du tar dig lätt till den med tunnelbanan. Väl framme är den svår att missa där den står uppställd mitt på torget. Vi rekommenderar en kamera med bra zoom för att kunna fotografera hieroglyferna som finns på obelisken.

Tips från oss på Bilder och fakta

Hela 84 000 kvadratmeter stort är Place de la Concorde. Härifrån sträcker sig den berömda gatan Champ-Elysées bort mot Triumfbågen.

Under franska revolutionen användes den här platsen för avrättningar med giljotin till folkets, ofta förtjusning. Kända personer som avrättats här är bland annat Kung Ludvig XVI, Drottning Marie Antoinette, Madame Élisabeth, Charlotte Corday, Madame du Barry, Danton, Desmoulins, Lavoisier, Robespierre och Saint Just.

Mest känt på Place de la Concorde är den obelisk som Egyptens vicekung Muhammed-Ali skänkte till Kung Ludvig Filip 1831. Obelisken, mer känd som luxorobelisken efter att tidigare markerat ingången till Luxortemplet i Egypten är 24 meter hög och över 3 300 år gammal. Flytten av obelisken var ingen enkel sak att göra. På obeliskens sidor går det att följa hur nedmonteringen och transporen av den gick till. Tre år efter att obelisken anlänt lät Kung Ludvig Filip placera obelisken på samma plats som giljotinen tidigare hade stått under franska revolutionen.

Obeliskens topp blev troligtvis stulen någon gång cirka 600 år före Kristus och 1998 beslutades det att placera en guldfärgad pyramid på toppen av obelisken som en ny hatt.

Under andra världskriget kom det att utkämpas hårda strider mellan de allierade och tyskarna som då besatt platsen.

År 2000 klättrade Alain Robert, en fransk fasadklättrare, upp till obeliskens topp helt utan säkerhetsutrustning.


Skriv en kommentar

Bilder och fakta