Kyrkogårdar


Kyrkogårdar är ofta vackra och rofyllda platser. Besök gärna Jim Morrisons grav men tänk på att ta det lugnt då kyrkgården är en plats för den sista vilan. Många besökare som är där är det för att visa respekt för någon nära anhörig.

Tips från oss på Bilder och fakta

Père-Lachaise – Cimetière du Père-Lachaise

Med sina 43 hektar är Père-Lachaise Paris största kyrkogård. Kyrkogården invigdes 1804 och fick sitt namn efter Ludvig XIV's biktfader jesuitprästen François d'Aix de La Chaise (1624-1709).

Begravningsplatsen låg på sin tid en bit utanför Paris vilket gjorde den mindre populär. För att göra den mer attraktiv som plats för den sista vilan flyttades kvarlevorna av La Fontaine och Molière till kyrkogården samma år som den invigdes.

Idag är flera kända personer begravda på kyrkogården, bland annat Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde, Camille Pissarro, Marcel Proust, Molière, Max Ernst, Maria Callas m.fl. Jim Morrison som var sångare i The Doors har efter sin död blivit en turistattraktion att åka till. Tyvärr förekommer även mycket vandalisering och klotter på hans samt även kringliggande gravar vilket skapat problem.

Gå på en virtuell rundvandring på Père-Lachaise.

Montparnassekyrkogården – Cimetière du Montparnasse

Som namnet antyder är den här kyrkogården är den belägen i området Montparnasse. Kyrkogården anlades 1824 då under namnet Le Cimetière du Sud. På grund av de sjukdomar som flera centrala kyrkogårdar i Paris spred (läs mer under katakomber) under 1786 förbjöds flera centrala kyrkogårdar. Montparnassekyrkogården är fortfarande aktiv och flera kända personer som t.ex. Frédéric Bartholdi, André Citroën, Pierre Larousse m.fl. är begravda här.

Montmartrekyrkogården – Cimetière du Montmartre

Kyrkogård placerad i området Montmartre. Ett populärt turistmål är att besöka gravar över de kända personer som var verksamma i. Här finns bland annat Heinrich Heine, Jean Lannes, Offenbach, Edgar Degas, Jean Foucault m.fl. begravda.


Skriv en kommentar

Bilder och fakta