Notre Dame


Kön till ingången är framför kyrkan. Passa på om du har tillgång till en kamera med bra zoom eller en kikare att spana in de fina skulpturerna som utsmyckar katedralen på utsidan. Det kostar ingenting att gå in i kyrkan och du får även ta kort där, observera bara att du måste stänga av blixten när du fotograferar.

Tips från oss på Bilder och fakta

Notre Dame är en av världens mest kända katedraler och räknas som Paris geografiska centrum. Katedralen är belägen på ön Île de la Cité mitt i floden Seine. Notre Dame är den katedral där Napoleon kröntes till kejsare i.

Notre Dame blev en av de första gotiska katedralerna i Europa och är rikligt utsmyckad med skulpturer både runt om och inuti. Bygget av katedralen har i olika perioder pågått mellan åren 1136-1345.

År 1160 beordrade biskopen Maurice de Sully att den ursprungliga katedralen att rivas för att ge plats för en ny värdigare katedral. Enligt legenden hade Maurice de Sully fått en vision om hur katedralen skulle se ut och skissade den i jorden framför katedralen. Katedralen blev betydligt större än sin föregångare och flera bostadshus fick rivas för att ge plats till både katedralen och den väg som behövdes för att transportera material till bygget.

När biskopen Maurice de Sully dog år 1196 var bygget av katedralen ännu inte klar, först år 1345 blev katedralen helt klar.

I många år föraktades de strävbågar som går över kor och altare eftersom de gav katedralen ett intrycket att den inte var färdigbyggd. Strävbågarna byggdes för att ge stöd till de tunna ytterväggar som visade sig inte klara av höjden för katedralen. Idag ses strävbågarna som en del i dekorationen i katedralen.

Kyrkklockan Emmanuel väger 13 ton och när den göts om år 1631 sägs det att kvinnor kastade sina guldsmycken i smältan vilket har gett kyrkklockan sin speciella klang.

Katedralen är mycket hög och huvudvalvet i stäcker sig 34 meter högt och tornen i den västra fasaden är hela 69 meter höga.

Att besöka Notre Dame är gratis men för att besöka klocktornet får man betala en avgift. För att komma upp i klocktornet, vilket smalnar av hela tiden, får man gå 422 trappsteg. Uppe i klocktornet har man en utmärkt utsikt ner mot Paris, och man kan på nära håll granska de välkända groteskerna som pryder Notre Dame.

Karta: från google maps
Metróstation: Cité

Sponsrade länkar:

Boka en guidad tur


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-02-04 21:18:00, av Vivianne Stefan

fakta texten är bra och lätt att förstå vad det handlar om och texten har nåt i sig som gör den interessant

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-03-22 15:58:16, av Bla bla bla

Tycker samma!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-03-23 13:19:00, av bratwurst

texten är mycket inspirerande!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2012-04-09 20:09:00, av Linslus66

Vill bara tacka för allt arbete som ni lagt på fakta samlandet. Mycket nytigt för en förstagångs besökare till Paris

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-02-08 14:30:06, av ANONYMAPA

Tog texten och ändrade om ord och översatt till franska och fick A på uppgiften

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-03-22 15:57:36, av Bla bla bla

Mycket bra text och man förstår bra. Tack, nu blev jag också intresserad av att åka till Paris till Notre Dame. :)

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta