Seine och broarna


Om du besöker Invalides rekommenderar vi att du tar en promenad över bron "Pont Alexandre III" med sin vackra utsmyckning. Från bron ser du även bra mot Invalides torn som blänker fint i ljuset. Zooma gärna in om du har möjlighet de bevingade statyerna som står på sina höga piedestaler.

Tips från oss på Bilder och fakta

Seine

Floden Seine sträcker sig nästan 800 km genom Frankrike och passerar genom Paris. I Paris är Seine dominerande, och gamla stadskärnan (Île de la Cité) är en ö som ligger i floden. När du går omkring i Paris kan du inte undvika att passera över några av de flertal broar som går över floden. Vid strandkanten säljs vykort, böcker och konsttryck.

Det finns flera båtbolag som ordnar sightseeingturer på floden.

1991 sattes delar av Seines strand upp på UNESCO:s världsarvslista.

Pont Neuf

Namnet betyder "Nya bron" vilket är lite komiskt idag då bron är Paris äldsta bevarade bro. Den byggdes mellan åren 1578 - 1607. Totalt sträcker sig bron 278 meter lång och 28 meter bred. Bron är konstruerad genom flera små valvbroar som sitter ihop, enligt gammal romersk konstruktion. Något som för den tiden var ovanligt var att bron belades med stenanläggning för att skydda fotgängarna mot lera.

På ön Île de la Cité som bron korsar står en staty av Henri IV uppsutten på häst. Orginalstatyn förstördes 1792 i samband med franska revolutionen men sattes upp på nytt 1818.

Mellan åren 1994-2007 genomfördes stora renoveringar på bron.

Metro station: Pont Neuf

Pont Alexandre III

Bron byggdes mellan åren 1896 - 1900 och sammanlänkar kvarteren Champs-Élysées och Invalides. Den fick sitt namn från Tsar Alexander III i samband med anledning av alliansen mellan Frankrike och Ryssland (1892-1917). Utsmyckningen av bron består till stor del av keruber, nymfer och bevingade hästar.

Bron var ett utmärkt tecken på tidig 1900-tals ingenjörskonst med sin sex meter höga stålbåge som sträcker sig över hela floden. Ingenjörerna Jean Résal och Amédée d'Alby ansvarade för bygget av bron som numera räknas som ett historiskt monument.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2009-07-20 11:00:00, av Eva Almqvist

Hej! Min son Daniel Flodin tog vid ett besök i Paris en mycket vacker bild på Pont Alexandre III där Eifelltornet syns i bakgrunden. Om ni vill så kunde ni få den om han får ett litet bidrag eller något som visar på er uppskattning som han kan ha som referens i framtiden om ni tycker om den. Berätta vilken adress jag ska skicka den till så att ni får se den och kan bedöma om den är något att ha. Den är förstås högupplöst, men om ni vill kan jag konvertera den så att den passar till webben. Jag arbetar som informatör.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2009-07-20 19:33:00, av Tomas

Hej Eva! Tack för erbjudandet. Själva grundidén med Bilder och fakta är att vi jobbar med eget material som vi själva har skapat, det gäller både texter och bilder som du ser här på sidan. Men det var roligt att du frågade och jag hoppas din son får chansen någon annanstans att visa upp sina bilder. Två community som annars kan vara intressanta för honom att visa upp sina bilder är annars FlickR.com eller Fotosidan.se. Hälsningar Tomas

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta