Parker i Paris


Köp med dig lite picknick och slå dig ner i en lummig park. Så gör även fransmännen när vädret tillåter.

Tips från oss på Bilder och fakta

I Paris finns det mänger av parker i form av gröna oaser som drar till sig både parisare och turister som vill komma ifrån ett tag.

Jardin de Versailles

Paris mäktigaste trädgård vid slottet i Versailles.

Karta: från google maps
RER-station: Versaille-Rive Gauche

Jardin de Luxembourg

I Luxembourgträdgården finns stolar och bord som man kan dra fram dit man vill sitta. Här finns tennis- och boulebanor liksom öppna platser där man t.ex. kan spela fotboll eller bara ha picknick. Överallt kan man se äldre män som spelar schack eller kort. I dammen framför Luxembourgpalatset (Palais du Luxembourg) leker barn med båtar som man kan hyra i parken, samtidigt som äldre damer matar änder.

Karta: från google maps
RER-station: Luxembourg
Métrostation: Odéon, Saint Sulpice eller Rennes

Jardin des Tuileries

Tuileriesparken är Paris mest centrala park, belägen mellan Louvren och Place de la Concorde. Parken grundades 1564 av drottning Catherine de Médicis. Parken är byggd i italiensk stil och är full av vackra blombäddar, gröna gräsmattor och skulpturer. Det har funnits ett slott (Le Palais de Tuileries) i parken, men slottet skadades i en eldsvåda 1871 och revs 1883.

Karta: från google maps
Métrostation: Palais Royal

Champ des Mars

Mellan Eiffeltornet och École Militaire ligger parken Champ des Mars, som är uppkallad efter Marsfältet i Rom. Från parken har man en mäktig vy mot Eiffeltornet.

Karta: från google maps
Métrostation: École Militaire

Bois de Boulogne

Bois de Boulogne är en park i nordvästra Paris, i närheten av förorten Boulogne-Billancourt. Parkens yta är ca 8,5 km² och det är större än både Central Park i New York och Hyde Park i London. Stora delar av parken består av ren skog. I parkens norra del ligger Jardin d’Acclimatation, som består av ett zoo och en nöjespark med bland annat ponnyridning. Boulogneparken mycket trevlig att besöka under dagtid och man kan hitta allt från boulebanor till ett slott. Man avråds dock för att besöka området nattetid, då det blivit ökänt för prostitution.

Karta: från google maps
Métrostation: Porte Dauphine

Bois de Vincennes

Även Bois de Vicennes är en av Paris största parker, eller skogar, och är belägen i sydöstra Paris. I parken kan man se Chateau de Vicennes från 1369. Bois de Vincennes har även ett stort zoo, ett mindre nöjesfält, fyra sjöar där man kan hyra roddbåtar eller kanoter, samt ett buddhistiskt område med ett tibetanskt tempel och magnifik buddhastaty. På söndagarna hålls en asiatisk matmarknad kring det tibetanska templet.

Karta: från google maps
Métrostation: Porte Dorée

Parc des Buttes Chaumont

Buttes Chaumont är en ovanlig park med en konstgjord ö, ett romerskt tempel, konstgjorda grottor, klippor och vattenfall.

Karta: från google maps
Métrostation: Buttes-Chaumont

Jardin des Plantes

Plantparken är vacker och fridfull med över 10 000 plantsorter, och Frankrikes äldsta zoo. Du kan även hitta ett naturhistoriskt museum, ett tropiskt växthus, lekparker samt ett antal serveringar.

Karta: från google maps
Métrostation: Gare d'Austerliz


Skriv en kommentar

Bilder och fakta