Ofta är det billigare att köpa en hel meny än vad det är att köpa rätterna var för sig. Kontrollera priserna innan du slår dig ner på en uteservering, annars kan du få dig en överraskning när notan kommer.
Paris har länge varit världens kulinariska huvudstad. Även de billigare restaurangerna håller hög kvalité och kan bjuda på en ordentlig matupplevelse. Men som alla städer finns det en del regler att följa. Den första regeln är den som gäller oavsett var ni åker, håll er borta från restaurangerna i turistområdena. Ni får både bättre och billigare mat om ni väljer att gå ett kvarter bort.
Undvik även restauranger som har tydliga turistmenyer, det vill säga menyer med bilder och översatta till flera språk. Har du problem med franskan kan du alltid kolla upp ett par fraser innan. De flesta människorna i Paris är duktiga på engelska och hjälper dig gärna att välja. Ryktet om att fransmän skulle vara snorkiga är en kvarleva från 60- och 70-talen. Prata alltså engelska om du inte kan franska, även om det kan vara nyttigt att lära sig några fraser på franska.
Våga dig även på att gå in på de mer anspråkslösa restaurangerna. En restaurang som ser ut som ett sunkigt litet fik utifrån kan mycket väl vara toppstjärnig restaurang på insidan. Beställ gärna från de färdiga två- och trerättersmenyerna som ofta finns. Då får du ofta maten till ett mycket bra pris.
Frukost för parisarna ser inte riktigt ut vad vi är vana vid. Den frukost som serveras i Paris består vanligtvis av en kaffe, en croissant, vitt bröd och sylt. Inget att stå sig på en hel dag kanske? På en del ställen kan man beställa en extra stor frukost där även apelsinjuice och stekta ägg eller omelett kan ingå.
Paris är staden som nästan svämmar över av caféer. Överallt i Paris kan man slå sig ner på uteserveringar och beställa in kaffe och en croissant, en öl eller ett glas vin. För dig som sett filmen "Amelie från Montmartre" kan det vara kul att åka till Montmartre för att besöka caféet "Café de deux Moulin" som filmen till stor del utspelar sig i. Adressen dit är 15 Rue de Lepic, se karta.
I Paris äter man lunch mellan 12 - 14.30. Se till att ni väljer någon restaurang mellan dessa tider då många sedan stänger och inte öppnar igen förrän sent på kvällen. För i Paris äter man middag sent!
Något som kan vara trevligt att göra är att äta lunch A'emporter - take away. Köp med er ost, korv, baguetter eller kanske crêpes och slå er ner nära floden Seine eller i en park.
Många restauranger i Paris kan ha en väldigt enkel fasad men vara fina inuti. Döm inte restaurangen efter utseendet eftersom du då går miste om många bra restauranger. Utnyttja gärna de färdiga två- och trerättersmenyer som alla restauranger erbjuder. Ofta ett väldigt prisvänlig alternativ med mycket god och passande mat.
För i tiden var klädkoden väldigt strikt och både kostym och slipps var krav för att komma in på en restaurang. Numera är det inte alls samma krav utan det är som hemma. Kom hel och ren så blir du insläppt på de flesta ställen.
Turistrestaurangernas bildmenyer på engelska. Maten där är ofta mycket tråkiga och håller inte alls den smakupplevelse som en parisrestaurang ska hålla. Dessutom får ni troligtvis betala mer för maten än vad den annars skulle ha kostat.
I Paris är det ganska vanligt att det serveras inälvsmat. Är du osäker på något i menyn lönar det sig ofta att fråga.
Av tradition har Frankrike en tydlig vinkultur. Många fransmän som dricker vin dagligen.
"Husets vin" är absolut inget fulvin utan ett vin som restaurangägaren ser som sin hederssak att erbjuda även om det ofta är billigare än de andra vinerna. Är du ingen riktig vinkännare kan du alltid be om råd angående vilket vin som passar bäst till maten.
För öldrickare är det franska märket Kronenbourg från Alsace av typen ljus lager som vi skulle rekommendera.
Kaffe är en mycket populär dryck och ofta tar man i Frankrike en kopp kaffe efter maten, däremot tar man aldrig en kaffe till maten.
Om du inte förstår franska kan det vara bra att veta vad olika djur heter på franska, på så sätt blir det enklare för dig att tyda menyerna (som självklart ska vara på franska då engelska menyer ofta är ett tecken på en sämre turistrestaurang).
2009-01-03 17:50:00, av Roffe
En fin sida med mycket användbara uppgifter. Men vad jag (vi) saknar är proser för frukost, lunch, middag, taxi, buss, inträden till olika evenemang m.m. Komplettera gärna med 2009-års priser. Tack.
Skriv en kommentar