Björnar

familjen Ursidae

Kännetecken

Pälsen är lång och ofta enfärgad i antingen brunt eller svart (undantag jättepandan och isbjörnen). Björnens svans är enbart en liten stump och dess ramar har raka tår med trubbiga klor som inte kan dras in. Kroppen ser ofta stor ut vilket kan felaktigt ge ett klumpigt utseende. Hanen är i regel större än honan och vikten varierar beroende på art mellan 25-800 kg. Nosen är långsträck och rymmer mellan 40 till 42 tänder. Större delen av födan består av växtföda vilket gjort att kindtänderna är trubbknöliga och mer lämpade för att mala och krossa vegetabilier än att skära kött med. Björnen är inget rovdjur även om den inte drar sig för att både jaga och fälla byten vid behov. Ögonen är små och uppåtriktade.

Föda

Större delen av björnens föda kommer från växtriket. Men även insekter, fiskar och större däggdjur hamnar på björnens matsedel. Undantag till den varierande kosten är jättepandan som lever nästan enbart på bambu och isbjörnen som livnär sig uteslutande på kött.

Levnadssätt

Björnen är ensamlevande och träffar i regel enbart andra björnar under parningen. Vanligtvis rör sig björnen över stora områden som kan sträcka sig upp till 1 500 km2. De håller sällan revir men stannar gärna i sitt "hemområde". De är mest aktiva vid skymingen och rör sig då fram i lugn passgång. Vid behov kan björnen komma upp i hastigheter på 50 km/h. Vanligtvis är även björnen en god simmare och klättrare. De flesta björnar går i die under de kallare månaderna och vaknar först upp igen till våren. Under den tiden sjunker björnens kroppstemperatur och alla kroppens funktioner har nedsatt effekt för att spara energi.

Fortplantning och parning

Björnhonan är dräktig ungefär vart fjärde år. Dräktigheten är förhållandevis kort och brukar vara mellan 60-70 dagar. En björnkull består vanligtvis mellan 1-4 ungar, normalt två. Under de första månaderna försvarar honan sina ungar hårt och kan gå till anfall mot både sin make och människor som kommer nära. Efter tre till nio månader slutar vanligtvis björnungarna dia och stannar sedan med mamman i två år. Därefter beger dig sig ut på egen hand.

Välj vilken björnart du vill läsa mer om...

Kommentarer

jag tycker det är en jätte bra sida med mycket fakta!!!! :):):)

Bra sida med mycket fakta. All fakta är bra och inget strunt som ingen bryr sig om finns, allt är värt att ha med om man skriver uppsats om björnar.

wery good befure goood. but litle more fakta.

Bra sida mycket fakta skriver NO Arbete om djur bland annat Björn ,

jag tycker det är en jätte bra sida och mycke fakta men jag vill ha mera bilder till uppsatserna ( björnbilder)

Hej Klara!
Kul att du tycker om vår sida, vill bara meddela att de bilder som finns här är copyright-skyddade och inte får användas utan vår tillåtelse. Om du vill hitta fler bilder på björnar skulle jag rekommendera http://www.flickr.com där bilderna oftast får användas till icke kommersiella ändamål.

TOMAS ............ KAN NI LÄGGA UT FLER BILDER FÖR JAG BEHÖVER DEM.... NI LÄGGER UT JÄTTE FINA BILDER SOM MAN ALDRIG KAN HITTA DEM PÅ GOOGLE!!!

dom e såsåsåsåså SÖTA !! <3 xx'd

älskamaj ! <3

men jag älskar björnar

Mycket bra hem sida ja det tycker jag!

Hej jag heter Afrora och jag har fått till läxa att skriva om björnar,älgar,vargar och rådjur det är mycket och jag tyckte den här hemsidan hade jätte bra fakta om björnar men jag undrar om ni har fakta om de andra djuren jag behöver skriva uppsatser om <3 :)

Visst har vi uppgifter om de andra djuren du skriver om, här hittar du dem:

Älg: http://www.bilderochfakta.se/djur/hjortdjur/alg
Varg: http://www.bilderochfakta.se/djur/hunddjur/varg
Rådjur: http://www.bilderochfakta.se/djur/hjortdjur/radjur

Lycka till med arbetena!

Dom är så söta att man kan krama dom. Fast det blir lite svårt. Dom äter väll upp en då. !

DDDDDDDDDDDDDDDDDDIN SIDA ÄR SÅ GRYM SKRIV MER OM DJUR SÅ BLLLIR DEN KANONERS,.

Jag tycker de var en bra sida<3

Jag ska skriva i skolan om björnen och jag fick den fakta jag behövde!

jag tycker den är bra men lite dåligt i bland

aa den var väll okej.. ;-)

Jag är lite rädd björnen. I varje fall om den är jätte stor. Fast jag vill helst ha en björn ändå eftersom dom är så sööööööööta.

JAG FICK ÄXAKT DET JAG BEHÖVDE
TACK!!

oj vad mycke fackta,det är jätte bra eftersom jag va tjungen att skriva en uppsats!

Precis det jag behövde få kunskap om för att kunna få göra klart ett arbete jag precis har startat. Hoppas det slutar bra iallafall. Tack så mycket.

Hej jag kallas JH.Jag ska ha prov på skolan vecka 51.Jag skulle skriva fakta om björnen jag letade på flera sidor men nu hittade jag den här sidan jag blev så glad tack !!!.

Den är så grym för att man lär sig myket hihi:):):):):):):):):)

Asso DEN E GRYYYYYYYYM ..... JAG FICK LÄXA OM ATT SKRIVA FAKTA OM BJÖRNAR JAG LETADE JÄTTE MYCKET OCH HITTADE INTE SÅ BRA FAKTA .... MEN NU HITTAR JAG DEN HÄR .... DEN E BÄÄÄÄST... TACK SÅ JÄTTE MYCKET ;)

Ojj awws älskar björnar! <3 :)

gillar den hära sidan den är mycket bra men jag vill HA MYCKET MERA FAKTA den här sidan kommer vara med i metro 2017

Hej, jag undrar om jag får använda ca 5 av era djurbilder i ett skolarbete (PIM)? Min handledare vill att jag ber er om tillstånd för att ha dessa bilder i min powerpointpresentation.

Tack på förhand/ Nora

Hej!
Du kan få använda några av våra bilder i ett skolarbete. Ange att bilderna är hämtade från www.bilderochfakta.se

bra sida jag hade en läxa man ska skriva 18 meningar om björnen!!!!
men den här sida e så mkr fakta

Björnkull med 1-4 barn :)

Hej! jag tyckte att det är en bra hemsida och att man får mycket fakta jag har en läxa om björnen och då kan jag få mycket hjälp

tycker det borde vara mer fackta om björnens släcktningar!!!

Jätte bra fakta, använde informationen till min NO forskning ( går i 7:an)

den är bra fast denna skoldator suger för att aaa

Grymt bra hemsida och och mycket fakta :):):)

jätte bra kan jag säga :DDDDDD

Ps: jag gör en presentation för en klass :) JUST KIDDING >:)

texten innerhåller mycket fakta som blev en fördel till mitt läxförhör

bra text

Lägg till ny kommentar