Mårddjur


Mustelidae

Kännetecken

Mårddjuren är små rovdjur där nästan alla inom familjen har en ljusgul fläck i pälsen. Fläcken kallas ofta för ”mårdfläcken” och sitter vanligtvis under magen. Mården har en slank kropp väl anpassad för att snabbt kunna ta sig fram genom hålor och gångar. Största delen på kroppen är huvudet vilket gör att när väl mården har fått in det kommer resten av kroppen snabbt efter.

Levnadssätt

Mården jagar oftast i gryningen eller under natten. När den ska vila kryper den ner i jordtunnlar som den antingen gräver själv eller övertar från andra djur. Mården håller sig med egna revir där de lever ensamma förutom vid parningen. Reviret markeras ut med hjälp av körtelvätska, urin och avföring. Lukt-, hörsel- och känselsinnet är väl utvecklade och används vid jakten. De flesta mårddjuren är goda simmare.

Föda

Mårddjuren är en köttätare men kan periodvis även leva på växter (frukter, nötter och rötter). Ofta jagar mården byten som är större än dem själva. Till exempel kan järven fälla stora bytesdjur som ungrenar. Vanligtvis består mårdens meny av ryggradsdjur som däggdjur, fåglar (och fågelägg), ödlor, fiskar, insekter, kräftor och maskar.

Utbredning

Mårddjuren finns över nästan hela världen med undantag av Antarktis, Australien, Oceanien samt vissa avlägsna öar. Så länge mården har tillgång till vatten, floder och sjöar, klarar den sig bra i de flesta habitaten.

Parning och fortplantning

Honan är dräktig mellan 30-60 dagar. Hos många arter kan äggen ibland vara vilande vilket gör att det kan gå månader mellan befruktningen och förlossningen. Normalt sett föder honan enbart en gång per år. De nyfödda ungarna är ofta blinda och helt hjälplösa. De stannar i boet under sina två första månader och klarar sig därefter på egen hand. Efter 6-24 månader är de könsmogna. Livslängden är cirka 20 år.

Hot

Mårddjuren äter gärna djur som för människan betraktar som skadedjur. Men eftersom även husdjur som höns och harar finns på menyn så är mården ofta illa omtyckt. Mårddjuren har under lång tid fötts upp på stora farmar för sin päls skull. Det största hotet för mården är att dess levnadsområden alltmer förstörs av människan.

Utter

Välj vilket mårddjur du vill läsa mer om


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2010-05-14 20:25:00, av karin

vår katt blev dödad av en mård förra året. Grannen har grävt upp nedloppet på en å som slutade i en tunnel under ett gärde. På den platsen blev katten dödad, troligen var mården stressad och katten störde kanske. Detta var i september jag vet inte om mården sover under vintern? Nu har jag ringt kommunen men de kan inte hjälpa till att sanera bort skadedjuret. Varken vi eller grannarna vill att våra nya katter skall bli dödade. Såg mården när den sprang runt på vår tomt och in och ut i vedboden vid vedstapeln och upp och ner för vår gäststugas trappa. Usch och fy

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2015-09-16 12:25:00, av Sofia

Tenk på alt din kattar dödar med din välsignelse.Inte bara at dom dödar dom pinar smådjur och fåglar i många timmar för sköy skuld.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-09-30 11:10:32, av Gaga

Neeej synd om katten

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2011-07-16 10:12:00, av Gäst

vi hade troligtvis en mård här igår vi vet inte säkert men min mamma tror att det var en mård! ingen kom till skada men för ungefär 5-6 år sen så dödade en mård min kanin, han bet av huvudet på den! :(

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2013-01-21 09:45:00, av Gäst

BRA BRA BRA

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2020-11-23 09:18:11, av Issmet

Ala hatar på minn favomård

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-12-01 13:52:29, av pej

varför hatar alah din mård?

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-04-02 22:03:54, av Borgviking

Idag kl 13.00 mitt på dagen, såg jag förmodligen en MÅRD på isen. Han / hon hoppade kanska fort över restant av isen mot kanten, och fortsättas efter 30 meter simmande, också kanska fort. Då försvann han i vass område på kusten av Vänern. Jag såg djuren på en distans ungefär 75 meter med kikare 7x42. Mörk brun, slank, extrem korte benar, lika stor som en kat men mycket tunnare. Väldigt interessant! Tyvärr ingen bild, det gick så fort. (Svenska är inte min morsspråk)

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2021-08-29 15:27:03, av Pelle paltnacka

Kan inte ni skriva om några andra mårddjur som hermelin, vessla, skogsmård och iller. För att jag vill veta mer.

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2022-10-24 13:49:54, av kalle

bra bra

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2023-11-28 12:32:44, av banana onana

lär er att gilla alla djur bra bra bra bra

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta