Choklad är både gott och nyttigt


Choklad är inte bara gott utan innehåller dessutom ämnen som är bra för både hjärta och hjärna. På 1700-talet såg man choklad som en mirakelmedicin som kunde bota det mesta.

Men under modern tid har chokladen fått ett dåligt rykte. Du har väl hört att man blir tjock och får dålig hy om man äter för mycket choklad. Det här är nödvändigtvis inte sant. Det som är ohälsosamt i choklad är sockret, och socker finns framför allt i ljus choklad. Om du istället äter mörk choklad får du fortfarande i dig det som är nyttigt med choklad, men slipper en stor del onödigt socker.

Mörk choklad minskar risken för hjärtinfarkt

Chokladens effekter har studerats och för några år sedan kom forskningsrapporter om kakaobönans positiva effekter. Det finns ämnen i kakaobönan som kallas flavoner, och dessa ämnen anses vara bra för hjärtat. Studier har visat att blodkärlen lättare vidgar sig hos personer som ätit mörk choklad med 70% kakaohalt. Äter man mycket mörk choklad får man bättre fungerande blodkärl, man motverkar höga kolesterolvärden och riskerna att drabbas av hjärtinfarkt minskar.

Du får bättre minne av choklad

Nya fakta tyder även på att flavonerna i mörk choklad är nyttiga för hjärnan. Enligt studier stimulerar flavonerna hjärnan och ökar blodflödet i den del av hjärnan som styr minnet och den intellektuella förmågan. I djurförsök har choklad visat ett bättre resultat än en av de mest använda medicinerna mot Alzheimers.

Dessa rapporter om kakaobönans positiva egenskaper gör att intresset för choklad ökar. För visst är det underbart att kunna njuta av något som är både gott och nyttigt!


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2021-03-23 09:56:27, av HALLOOOJJJJ

Varför gjorde ni en fakta text om choklad?? Det är dock ganska roligt!^﹏^

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Bilder och fakta