Kamtjatkabjörn

Ursus arctos beringianus
Fakta
Utbredning: 
Kamtjatkahalvön i östra Sibirien
Kroppslängd: 
2,8 m (hane), 1,6 m (hona) inkl svans (Stående når en kamtjatkabjörn 3,15 m för hanen respektive 2,5 m honan)
Vikt: 
400-700 kg (hane), 200-500 kg (hona)
Livslängd: 
ca 25 år
Föda: 
växter, frukter, bär, insekter, byten och kadaver
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kamtjatkabjörnen är en av världens största björnarter.

Kännetecken

Kamtjatkabjörnen är en underart till brunbjörnen även om den är mycket större. En kamtjatkabjörnhane kan bli ända upp till 2,8 meter lång och väga upp till 700 kilo. Storleken kommer från den väldigt proteinrika födan som kamtjatkabjörnar äter.

Föda

Laxen är kamtjatkabjörn viktigaste näringskälla. En vuxen björnhane äter utan problem upp till 30 stora laxar per dag. Utöver det äter björnen växter, frukter, bär, däggdjur och kadaver när den får chansen. Dåliga laxår får hårda följder på kamtjatkabjörnar då hanarna driver bort honorna och deras ungar för att behålla laxen för sig själva. Både honorna och ungarna får då svårare att överleva.

Fortplantning och parning

Honan är dräktig i cirka 250 dagar med en fördröjd fosterinplation vilket betyder att fostret börjar växa först när honan har gått i ide. Hon föder därefter 1-4 ungar.

Kommentarer

Är detta pålitlig fakta som ges ut på denna hemsida om djur??

jag vill ha me fakta om kamtjatbjörn?

Lägg till ny kommentar