Rödhalsad vallaby

Macropus rufogriseus
Fakta
Utbredning: 
Australien och Nya Guinea
Vikt: 
15-25 kilo
Livslängd: 
7 år
Föda: 
gräs, örter och buskar
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken för rödhalsad vallaby

Bland kängurudjuren är den rödhalsade vallabyn relativt liten och påminner mycket om en känguru. Men bland vallabyer är däremot den rödhalsade vallabyn en av de större. Den rödhalsade vallabyn kan för hanarnas del bli upp till 90 cm långa (inklusive huvud) och väga upp till 20 kilo. Svansen är 60-70 cm lång och helt beklädd med päls. Pälsen är gråstrimmig över kroppen och rödare vid axlarna samt halsen, vilket även gett den sitt namn.

Levnadssätt för rödhalsad vallaby

Även om den rödhalsade vallabyn naturliga hemvist är i Australien så klarar den sig bra även i kallare områden.

Utbredning för rödhalsad vallaby

I vilt naturligt tillstånd finns den rödhalsade vallabyn i Australien och Nya Guinea. I England har förrymda vallabyer överlevt och bildat egna kolonier. Dessa kolonier har fungerat i över 50 år.

Föda för rödhalsad vallaby

Den rödhalsade vallabyn är växtätare och föredrar gräs, blad och buskar.

Fortplantning och parning för rödhalsad vallaby

Honan är dräktig i ungefär 30 dagar och föder därefter en unge. Ungen stannar i moderns pung under 280 dygn då den suger från hennes mjölkspenar. Om en hona blir dräktig för tidigt senareläggs födseln för att hamna under sommaren. Födseln kan skjutas upp under hela åtta månader.

Hot mot rödhalsad vallaby

Den rödhalsade vallabyn främsta hot är andra rovdjur. Människan utgör i dagsläget inte något större hot mot den.

Lägg till ny kommentar