Sydafrikansk sjöbjörn

Arctocephalus pusillus pusillus
Fakta
Utbredning: 
hav, klippkuster, södra Afrika
Kroppslängd: 
250 cm (hane), 180 cm (hona)
Vikt: 
150-230 kg (hane), 60-100 kg (hona)
Livslängd: 
ca 20 år
Föda: 
fisk, bläckfisk
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Den sydafrikanska sjöbjörnen kallas även för sydafrikansk pälssäl. Vi har här valt att använda oss av namnet sydafrikansk sjöbjörn.

Kännetecken

Inom släktet arctocephalus är sjöbjörnen den största. Hanen når en längd på cirka 250 cm och honorna blir cirka 180 cm långa. Lite opassande betyder det vetenskapliga namnet ”pusillus” den minsta.

Levnadssätt

Sjöbjörnarna bildar gärna kolonier på klippor och öar. Dessa kolonier är löst sammansatta och vid brunsten bryter hanarna sig ut för att skaffa egna revir inför parningen.

Föda

Huvudfödan består av fisk och bläckfiskar men även skaldjur kan finnas på menyn.

Parning och fortplantning

Under november månad tar sig hanarna upp på land där de väljer ut ett område längs kustklippan som de försöker hålla från andra hanar. Ofta uppstår mindre stridigheter under den här tiden. Den hane som får tag på det bästa reviret får även flest honor. Två månader senare kommer honorna som söker sig tillbaka till det område där de föddes. Sin unge föder hon mitt bland andra honor och stridande hanar. Ungen klarar av att simma själv efter ett par månader men fortsätter dia från mamman under första halvåret. Något som är ovanligt bland sydafrikanska sjöbjörnsmammor är att de inte delar med sig av maten till sin unge. De lär heller inte ungen hur man gör för att fånga fisk utan det får ungen helt klara ut på egen hand.

Lägg till ny kommentar