Bröd med kikärter

24 småbröd
1 burk avrunna*
kikärtor
vatten
1 påse
torrjäst
2 tsk
salt
0,5 dl
rapsolja
1 msk
ljus sirap
5 dl
rågsikt
7-8 dl
vetemjöl special fullkorn
* kan bytas ut mot linser eller bönor
En burk med Zeta kikärter

Ja... det låter kanske lite skumt. Men vi bakade faktiskt bröd med kikärter i.

Kronjäst
Gör så här
  1. Mixa kikärterna tillsammans med 2 dl vatten tills det blir en tunn vätska. Tillsätt mer vatten så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
  2. Värm degvätskan till 45 grader. Häll jästen i en bunke och häll sedan vätskan över. Rör ihop.
  3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa under handduk i ca 30 min.
  4. Häll ut degen på en lätt mjölad bänk och knåda den lätt. Dela upp degen till 12 stora, eller 24 små bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, täck över med handduk och låt jäsa ca 30 min.
  5. Grädda i ugn, 225 grader, i 10-15 min.
Bröd på ugnsplåt
Det färdiga brödet

Brödet smakade riktigt bra nybakat... och vi fick som sagt hela 24 stycken bröd. Bra att frysa in! Jag kan tänka mig att det skulle vara kul att experimentera lite mer med receptet... testa att stoppa ner lite solrosfrön och lite brödkryddor... så att det smakar mer.

Lägg till ny kommentar