Asiatisk elefant

Elepas maximus
Fakta
Utbredning: 
Sydasien, främst Indien, Burma, Sri Lanka och Indonesien
Kroppslängd: 
5,5-6,4 meter
Mankhöjd: 
2,5-3 meter
Vikt: 
3 500 kg (hona), 5 000 kilo (hane)
Livslängd: 
65 år
Föda: 
gräs, rötter, grenar, bark
Djurböcker för dig som vill veta mer!

Kännetecken

Den asiatiska elefanten skiljer sig från den afrikanska elefanten på flera sätt. De tydligaste skillnaderna är att den asiatiska elefanten har mindre öron, mindre skrynklig hud, och har mindre eller saknar oftare betar.

Utrotningshotade på grund av skövlad regnskog

I vilt tillstånd lever de asiatiska elefanterna i tät djungel eller skog och det kan därför vara svårt att observera dem. Man tror att det finns mellan 30 000 och 50 000 asiatiska elefanter idag, och ungefär hälften av dem finns i södra och nordöstra Indien. Ungefär en tredjedel av de asiatiska elefanter som finns hålls som tamdjur. De asiatiska elefanterna räknas som utrotningshotade eftersom skogarna de lever i skövlas. Många har dock räddats genom att man flyttat dem till naturreservat.

Levnadssätt – honor i flock

Elefanten är ett flockdjur och en flock består ofta av honor och deras ungar, där även ledaren är en hona. Ungtjurarna lämnar flocken när de blir könsmogna, vilket sker vid ungefär 12 års ålder. Hanarna kan leva tillsammans i små och mindre varaktiga grupperingar, men lever ofta ensamma. Elefanten är dräktig i ca 22 månader (nästan två år) och får en unge åt gången. Tvillingfödslar kan ske, men är ovanliga. När ungen föds är den hårig och ganska kraftig, och väger omkring 100 kilo. Den är uppe på benen strax efter födseln och kan springa redan efter någon timme. Ungen skyddas av sin mor, men även av andra honor som passar hela flockens ungar.

Elefanten har stor nytta av sin snabel

Elefanten använder snabeln till mycket, allt från att gräva efter rötter och plocka upp föda till att suga upp vatten och spruta in i munnen eller över sin rygg. Den asiatiska elefantens snabel har ett "finger" och den rullar sin snabel runt föremål för att plocka upp dem, medan den afrikanska elefanten har en snabel med två "fingrar" som den kan gripa runt saker med. Elefanter är växtätare och födan består av kvistar, gräs, löv, och små frukter. En elefant äter omkring 100 kilo växtmaterial och dricker ca 100-200 liter vatten per dag.

Kommentarer

bra sida

En jätte bra sida, man fattar mycket av vad som står i texten =)

Fina bilder och bra text,,,
xD

bra men jag läste så ståg det att dom kan väg 7000 kilo nu vet jag inte vad jag ska ta

VI (just vi) tycker eran blogg eller vad de nu e för någoott, är så inspererande och ger oss värkligen bra tips till vårat skolarbete som vi håller på med just "nu" vi har skrivit en uppsats (tror vi att de e) och vi skriver ju såklar om en asiatisk elefant så just därför har vi tittat och skrivit , stammat och läst till pungt och prickar på millimetern precis VAD DET STÅR!!!
Kramizar från oss<3<3<3<3<3<3<3<3<3

Sååå vi, Kramizzar från Josie k och hannushka <3<3<3<3<3<3

Bra till skolarbete kopierar inte men bra fakta :D

Bra sida!!!! :D

håller med

Bra sida med en del fakta.
Tyvärr behandlas inte en del av dom tama asiatiska elefanterna väl av människor som har dom som arbetsdjur.
En film som är mycket sevärd är "Hon lever för att rädda elefanter":
http://www.svt.se/naturfilm
Donera gärna till denna underbara kvinna som vigt sitt liv åt att rädda thailands elefanter från plågsam behandling.
Jag donerade 260 dollar som kommer att användas till medicin och mat till elefanterna i räddningsstation Chiang Mai.
http://www.elephantnaturepark.org/

Häj, gör bra hä,side tycktö öm sidan väldet mö, dä ä töligt att dem ä utötnigrhotödate. Jaqg höppas att ni mör bra idag hälse tä mörmört o fstmöt heheh tjo HAJ DÅÅÅÅ jag ä räktor jeg elsker dette land

Lägg till ny kommentar