Påfågel

Pavo cristatus
Fakta
Utbredning: 
Europa, ursprungligen Indien
Kroppslängd: 
tupp, 250 cm
Vikt: 
3-6 kg
Livslängd: 
10-15 år
Ruvningstid: 
28-30 dygn
Föda: 
frön, gräs, insekter, kött
Fågelböcker för dig som vill veta mer!

Påfågelns ursprung

Ursprungligen kom påfågeln från Indien till Europa. Exakt när det inträffade vet man idag inte. Däremot vet man att under det 5:e århundradet så var det i Grekland sällsynt med påfågeln och den kom att förknippas med gudinnan Hera. Även i Indien har påfågeln förknippats med gudar och då som en symbol för guden Krishna. Det sägs även att påfåglar kan äta kobraungar vilket gjort påfågeln extra populära i Indien.

Föda för påfågeln

Påfågeln föredrar till skillnad från andra fågelarter mer insikter, maskar och kött istället för frön och gräs. Även om den klarar av att äta både kött som frön. Det händer även att påfågeln dödar unga ormar.

Kännetecken, parning och fortplantning för påfågeln

Hanen är väldigt vacker och ofta har därför påfågeln varit en prydnadsfågel i olika parker, både i Indien och i Europa. Solfjädern som hanen kan veckla ut har ett mönster som ser ut som ögon. Sin vackra skrud använder han för att locka till sig honan. När han skakar på fjädrarna ger de ifrån sig ett rasslande ljud som ska väcka hennes intresse. Därefter vänder han ryggen till mot henne och tvingar henne istället att springa runt ifall hon vill se han skimrande framsida. Hönan har en betydligt gråare och neutralare färger som passar bra för henne när hon ska ligga och ruva på äggen. Normalt handlar det om 8-15 ägg som ska ruvas mellan 28-30 dagar.

Kommentarer

Inget innehåll..

jätte bra men ta gärna bild på grönhalsadepåfåglar okshå

mer fakta tack

inget man kan andvända!!

dom e fina

Påfåglar exporterades från ursprungslandet Indien redan för tre tusen år sedan, på bronsåldern.

Påfåglar nämns redan i Bibelns 1a Konungabok 10:22: "Ty kungen hade en egen Tarsisflotta på havet tillsammans med Hirams flotta, och en gång vart tredje år kom Tarsisflottan hem och förde med sig guld och silver, elfenben, apor och påfåglar."
(Se även 2 Krön 9:21)

Jag älskar påfåglar en av mina favorit djur jag vill ha mer bilder på dem.

Sitter i skolan och skriver om sådanna... Och hemma har ritat dom :D Det finns en vit bild som är jätte fin :) //Bra fakta men lite till :)

mer fakta tack

Jag håller absolut med!

Jag skriver om Påfåglar på skolan. Det är jättekul. De är så fina och coola.

Vad kallas ungarna?

Det borde finnas mer fakta. Mer information om tex deras fiender. Deras utseende! Allvarligt. Lägger ni ena någon tid ner på detta hemsida? Jag gör en presentation för skolan och jag tycker att detta hemsida har INTE hjälp mig.

Vad har påfågeln förfaror?

Lägg till ny kommentar